Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Onko vanhassa patjassasi tuhansia litroja hikeä?



Hikoiletko yöllä nukkuessasi kevyesti vai runsaasti? Kevyestäkin hikoilijasta lähtee 750 litraa hikeä viidessä vuodessa ja kova hikoilija saattaa vuodattaa sitä moninkertaisen määrän. Mitä kaikkea tämä aiheuttaa patjalle?


- Patjan keskimääräinen käyttöikä on 20 vuotta, muistuttaa ergonominen suunnittelija Vesa Tuominen Unikulmasta.

Siinä ajassa kertyy vähemmänkin hikoilevalta 3 000 litraa hikeä. Kova hikoilija erittää hikeä samassa ajassa jopa 12 000 litraa.

Karstaa ihmisestä lähtee painon verran viidessä vuodessa. Esimerkiksi 80 kiloa painavasta tulee karstaa 320 kiloa 20 vuoden aikana.
- Tosin osa hiestä tosin haihtuu ilmaan ja osa karstasta saadaan tekstiilien pesun mukana tai imuroinnissa pois.

Saattaakin sitten vain kuvitella, millaisia ovat lähes kokonaan laiminlyödyt tai hyvin huonosti hoidetut patjat! Kostea, lämmin vuode on myös erinomainen oleskelupaikka pölypunkeille. Ne viihtyvät hyvin, koska niillä on runsaasti sopivaa ruokaa eli homehtunutta, ihmisestä lähtenyttä karstaa.


Petihygieniasta kannattaa pitää hyvää huolta

- Paraskaan vuode ei pysy kunnossa ilman hoitoa, tähdensi Tuominen Terveys 2000 -messuilla Helsingissä.

Petauspatjan päällinen tulee pestä ainakin kaksi kertaa vuodessa. Pesun yhteydessä on hyvä käyttää tarkoitukseen vasta varten kehitettyä huuhteluainetta, joka tappaa pölypunkit ja pitää ne poissa 2-3 kuukautta.

Keski-Euroopassa käytetään vielä petauspatjan froteekankaista suojaa. Tuomisen mielestä se on suositeltavaa meilläkin. Froteesuojus pestään lakananvaihdon yhteydessä.

Tuominen ei suosittele patjan käyttämistä yli kymmenen vuoden ajan. Myös tyynyt kannattaa pestä usein. Uuteen tyynyyn saattaa jo vuodessa kertyä hiestä ja karstasta kilo lisäpainoa.

Tuomisen arvion mukaan vain 10 prosenttia kotitalouksista pitää hyvää huolta vuoteista. Näin tehdään etenkin perheissä, joissa on astmaatikkoja.


Miten on lasten vuoteitten laita?

Monasti lasten vuoteisiin pistetään vanhempien loppuun kuluneet ja pölypunkkeja kuhisevat patjat. Tuomisen mielestä ei sitten kannata ihmetellä, jos perheessä alkaa esiintyä esimerkiksi astmaa.

Pienten vauvojen patjojen tilaa pitää Tuomisen mukaan tarkkailla erityisesti. Hän ei pidä viisaana patjan "perimistä" sen paremmin omilta sisaruksilta kuin tutuilta perheiltä.

Kun esimerkiksi alle 3 kuukauden ikäinen vauva oksentaa maitoa patjalle, se yleensä vain pyyhkäistään pois. Patjan sisälle on kuitenkin jo mennyt maitoa.

- Vauvan patjassa pitää ehdottomasti käyttää petauspatjaa tai -suojaa, tai patjan tulee olla helposti pestävissä.
- Miltä näyttää maitolasi, joka on seissyt keittiön pöydällä viikon, Tuominen kysyy.

STT-MH
3.11.2000


Ajassa -sivulle