Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Sukupuolinen häirintä kaduilla yleistä



Naisten kadulla kohtaama sukupuolinen häirintä on varsin yleistä. Osa häirinnästä on "harmitonta" eli siihen ei liity fyysistä uhkaa, mutta osa on hyvinkin vakavaa, ilmenee Helsingin kaupungin tietokeskuksen tutkimuksesta, jossa tarkastellaan katuprostituution vaikutuksia helsinkiläisnaisten arkielämään.


Tutkimus tehtiin touko-kesäkuussa 1999 eli aikana, jolloin katuprostituution kieltävä uusi järjestyssääntö ei vielä ollut voimassa. Siinä selvitettiin sukupuolista häirintää ja ahdistelua sekä sitä, onko katuprostituutiolla vaikutuksia häirintään.

Tutkimusalueena oli kymmenen korttelia Harjun kaupunginosassa, jossa katuprostituutiota on selvästi esiintynyt. Vertailualueena oli puolestaan muu Helsingin kantakaupunki. Kummassakin vastaajajoukossa kyselyyn vastasi 800 naista.

Häirintää oli viimeksi kuluneen vuoden aikana kokenut 69 prosenttia tutkimusalueen ja 59 prosenttia vertailualueen vastaajista. Yleisimpiä häirinnän muotoja olivat asiattomuuksien huutelu, häiritsevä tuijottelu ja autolla seuraaminen.

Prostituutioon liittyvää häirintää tai ahdistelua oli viimeksi kuluneen vuoden aikana kohdannut 52 prosenttia tutkimusalueen ja 21 prosenttia vertailualueen naisista.

Tämänkaltaisen häirinnän muotoja olivat mm. autolla seuraaminen niin, että vastaaja koki sen liittyvän prostituutioon, prostituutioon liittyvä asiattomuuksien huutelu ("huorittelu") sekä maksullisen seksin hintakyselyt.


Asuinalueen epäviihtyisyys

Harjun alueella asuvat kokivat alueensa poikkeuksellisen epäviihtyisäksi. Vain 27 prosenttia ilmoitti viihtyvänsä asuinalueellaan erittäin hyvin. Vastaava prosenttiluku vertailualueen naisten parissa oli 67.

Katuprostituution ja korttelirallin lisäksi Harjun naisten tyytymättömyyttä lisäsivät alueen turvattomuus ja rauhattomuus, asukkaiden huono yhteishenki, huumeidenkäyttäjät, rikollisuus, levottomuus ja järjestyshäiriöiden yleisyys.

Monet olivat myös huolissaan alueensa maineesta. Vain 9 prosenttia Harjun alueen asukkaista piti alueen mainetta hyvänä, kun sen sijaan vertailualueen naisista peräti 76 prosenttia asui omasta mielestään maineeltaan hyvällä alueella.

Tutkimuksessa selvitettiin myös naisten mielipiteitä prostituution valvonnasta. Prostituoitujen toiminnan kriminalisointia kannatti 64 prosenttia tutkimusalueen ja 65 prosenttia vertailualueen vastaajista.

Kadulla tapahtuvan seksin ostamisen kriminalisoisi 70 prosenttia Harjun alueen ja 71 prosenttia vertailualueen vastaajista.

Yli 70 prosenttia molempien ryhmien naisista katsoi prostituution heikentävän naisen asemaa.


Järjestyssääntö toi käänteen

Katuprostituutiossa tapahtui Helsingissä käänne joulukuun alussa 1999, jolloin voimaan astui kaupungin uusi järjestyssääntö. Se kielsi prostituution harjoittamisen julkisella paikalla.

Aktiivinen prostituutiopalvelujen myynti julkisissa tiloissa näyttäisikin tutkijoiden mukaan kiellon jälkeen jonkin verran vähentyneen.

Tutkimuksessa todetaan, ettei sen tutkimustulosten perusteella ole kuitenkaan pääteltävissä, kuinka paljon uusi järjestyssääntö on vähentänyt ostoyrityksiä ja niihin liittyvää häirintää.

Tutkijat huomauttavat, että vain osa sukupuolisesta häirinnästä liittyy prostituutioon. Niinpä he päättelevät, että vain osa häirinnästä poistuisi, vaikka katuprostituutio siivottaisiin täysin näkymättömiin.

On arvioitu, että kun enimmillään Helsingissä toimi ehkä 50 katuprostituoitua, kaupungissa oli kaikkiaan 1 000-2 000 prostituoitua.

Tutkimuksen Sen näkönen tyttö ovat tehneet Martti Tuominen Helsingin kaupungin tietokeskuksesta sekä Hille Koskela ja Sirpa Tani Helsingin yliopiston maantieteen laitokselta.

STT-IA
3.11.2000


Kotimaa -sivulle