Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







YK: Ilmakehän tila luultua huonompi



Maapallon ilmakehän tila saattaa olla vielä aiempaakin arvioitua huonompi, kertovat ennakkotiedot YK:n ympäristöasiantuntijoiden ilmastoraportista torstaina.


Siinä missä vuosien 1990 ja 1995 raporteissa tutkijoiden kielenkäyttö oli vielä varsin varovaista, ovat ennakkotiedot YK:n ilmastotyöryhmän ensi vuonna julkaistavasta raportista synkkää luettavaa. Itse raportin on tarkoitus ilmestyä vasta ensi kesänä.

Raportin mukaan maapallon keskimääräinen lämpötila on noussut 0,4-0,8 asteella sitten vuoden 1860. Lämpötilan nousun keskeisenä syynä ovat fossiilisten polttoaineiden käyttämisestä syntyneet suuret hiilidioksidipäästöt. Vaikka nousu saattaa tuntua mitättömältä, sillä on laajakantoisia seurauksia.

Vuoden 1960 jälkeen maapallon lumivaippa on vähentynyt kymmenellä prosentilla, vuoristojen jäätiköt ovat kutistuneet ja pakkaskaudet pohjoisella pallonpuoliskolla lyhentyneet keskimäärin kahdella viikolla.

Meren pinnan arvellaan nousevan 14-80 senttiä, mikä riittää hukuttamaan monet pikkusaaret ja suistoalueet.


Metsistä ei apua

Ennakkotietojen mukaan tilanne ei paranisi merkittävästi edes silloin, jos tulevassa Haagin ilmastokokouksessa onnistuttaisiin pääsemään sopimukseen päästörajoituksista.

- Maapallon keskilämpötila samoin kuin merien pinnan taso jatkavat nousuaan ilmaston lämpenemisen vuoksi vielä satoja vuosia sen jälkeen kun hiilidioksidipäästöt on saatu tasaantumaan, raportissa sanotaan.

Seuraavalle tuhannelle vuodelle arvioitu kolmen asteen maapallon keskimääräisen lämpötilan nousu riittäisi sulattamaan Grönlannin jäätiköt ja nostamaan meren pintaa kolmella metrillä.

"Positiivista" sen sijaan on, että läntisen Antarktiksen jääpeite, joka sulaessaan nostaisi merien pintaa yli kuudella metrillä, säilynee hyisenä.

Toisena vakavana iskuna ympäristönsuojelijoille raportissa kerrotaan, että metsistä ei ole lääkkeeksi ilmaston lämpenemiseen. Metsät voivat tosin helpottaa uhkaa, mutta eivät poistaa sitä, raportti tähdentää.

Sen sijaan raportissa kieltäydytään yhdistämästä viime aikojen myrskyjä ja muita äärimmäisiä sääilmiöitä ilmaston lämpenemiseen, koska asioiden välisestä yhteydestä ei ole vielä riittävästi tietoa.

STT-IA
3.11.2000


Ulkomaat -sivulle