Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysYK: Aids vakava ongelma AfrikassaAids-epidemia koettelee edelleen vakavasti Afrikkaa - joissakin maissa jopa joka viidennellä aikuisella on tappavaa immuunikatotautia aiheuttava HI-virus tai taudin asteelle kehittynyt aids, ilmoitti YK tiistaina.


Keniassa, Etelä-Afrikassa, Zimbabwessa ja Botswanassa ainakin joka toinen 15-vuotiaista pojista tulee kuolemaan aidsiin, kertoi Unaidsin tiistaina julkistama synkkä raportti.

Länsimaissa puolestaan suurimmassa vaarassa ovat ne homoseksuaalit, jotka harrastavat suojaamatonta seksiä monien partnerien kanssa, raportti varoittaa. Epidemia on pahin suurkaupungeissa kuten New Yorkissa, San Franciscossa, Sydneyssä ja Lontoossa.

Myös toivoa on kuitenkin näkyvissä. Monissa rikkaissa maissa kampanjat ovat hidastaneet aidsin leviämistä, ja uudet tartunnat ovat vähentyneet myös muutamissa kehitysmaissa.

- Länsimaissa hoidon vaikutus on ollut huomattava. Kuolleisuus aidsiin on laskenut selvästi. Hiv-potilailla on todellakin nyt parempi ja pitempi elämä, sanoi Peter Piot, YK:n aidsin vastaisen projektin Unaidsin johtaja.


Eteläisessä Afrikassa suurimmat ongelmat

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa tilanne on kuitenkin toinen. 5,4 miljoonasta aidsiin viime vuonna sairastuneesta 4 miljoonaa on kotoisin tältä alueelta. Piotin mukaan Afrikka tarvitsee miljardeja taudin leviämisen saamiseksi kuriin.

Kuitenkin Ugandassa, jossa maan presidentti on avoimesti puhunut seksistä ja aidsista, taudin leviäminen on kuitenkin hidastunut. Avoimuus on esimerkiksi lisännyt kondomin käyttöä Ugandassa.

Epidemia on jo tappanut lähes 19 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa. Yli 13 miljoonaa lasta on jäänyt orvoksi.

Aasiassa vain kolmessa maassa yli yhdellä prosentilla 15-49-vuotiaista on aids. Mutta pienetkin luvut tarkoittavat, että tartunnan saaneita on monia: esimerkiksi Intiassa 3,7 miljoonaa. Itä-Euroopassa, Keski-Aasiassa ja Kiinassa aids on levinnyt lähinnä huumeiden käyttäjien keskuudessa.

Yhdysvalloissa aidsia sairastaa 850 000 ihmistä. Euroopassa tartuntoja on eniten Ranskassa: 130 000.

Unaidsin raportti edeltää kansainvälistä aidsia käsittelevää konferenssia, joka järjestetään heinäkuussa Etelä-Afrikassa.

STT-IKK
30.6.2000


Ulkomaat -sivulle