Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysAjan suunnassa lyhyestiKolmisenkymmentä paria Eukonkannon MM-kisoihin Sonkajärvelle

Heinäkuun ensimmäisenä lauantaina Sonkajärvellä Ylä-Savossa järjestettäviin Eukonkannon MM-kisoihin on tulossa osanottajia kuudesta maasta.

Kotimaisten kilpaparien lisäksi MM-tittelistä kilvoittelevat norjalaiset, virolaiset, eteläkorealaiset ja kreikkalaiset parit. Japania edustaa nainen, joka saanee kantajakseen paikallisen miehen. Kisaan osallistuu kaikkiaan kolmisenkymmentä paria.

Eukonkannon kilpailut järjestettiin ensimmäisen kerran Sonkajärvellä kesällä 1992. MM-arvo niillä on nyt viidennen kerran.

MM-kisoista on kehittynyt iso tapahtuma, joka saa runsaasti julkisuutta eri puolilla maailmaa. Televisiokuvaa välittävät omiin maihinsa mm. Japanista, Ranskasta ja Virosta tulevat televisioryhmät. Laajin levitys on tänä vuonna CNN-televisiokanavalla, jonka kautta erikoinen kilpailumuoto välittyy maailmalle.

MM-kisat houkuttelevat runsaasti yleisöä pienelle yläsavolaisella paikkakunnalle. Esimerkiksi viime kesänä katsojia oli 7 000.

Eukonkannon MM-kisat ovat osa Sonkajärven pitäjämarkkinat-tapahtumaa. Ensi perjantaina alkavien markkinoiden teema on Kaiken takana on nainen.

Avauspäivän ohjelmassa on mm. oluttynnyrin pyörittämisen SM-kilpailu. Pitäjämarkkinat huipentuvat lauantai-illan sinkkutansseihin. Tansseihin on järjestetty edestakainen junakuljetus Helsingistä.


Palovaroittimen soiton ME:tä yritetään Haapajärvellä

Oulun läänin palokuntanuoret yrittävät rikkoa palovaroittimen soiton maailmanennätystä Haapajärvellä ensi viikolla. TIIVI'S 2000 -kesäleirillä on tarkoitus pärisyttää palovaroitinta yhtä mittaan 112 tuntia.

ME-yrityksellä halutaan kiinnittää huomiota pelastustoimilain pykälään, jonka mukaan palovaroitin tulee pakolliseksi syyskuun alusta lähtien. Samalla muistutetaan yleisestä hätänumerosta 112.

Oulun läänin pelastusliiton nuorten puheenjohtaja, Haapaveden palopäällikkö Tapio Saastamoinen sanoo, että "hullua" ME-yritystä varten leiripaikalle pystytetään hirsikota. Kukin nuori istuu kodassa vuorollaan parinkymmenen minuutin jakson kuulosuojaimet päässä ja painaa sormellaan varoittimen nappia.

- Savua ei kärsi saada aikaan. Se olisi jo liian kova homma, Saastamoinen naurahtaa perusteluna painamistekniikalle.

Hirsirakennelman ulkopuolella vartioi toinen leiriläinen. Hänen tehtävänään on valvoa, että ennätysyritys sujuu kaikkien sääntöjen mukaan.

- Teemme maailmanennätystä, emme Guinnessin ennätystä, Saastamoinen huomauttaa.

Palovaroitin pärähtää soimaan Haapajärvellä ensi maanantai-iltana. Seuraavana perjantaina kello 12 selviää, kuinka yrityksessä onnistuttiin.

Oulun läänin palokuntanuorten leirille 3.-8. heinäkuuta osallistuu yli 300 henkilöä, kun mukaan lasketaan myös huoltajat ja kouluttajat. Leiri pidetään Haapajärven koulukeskuksen ja monitoimitalon tiloissa sekä maastossa.

Koonnut: IKK
30.6.2000


Ajassa -sivulle