Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysBritit kiistävät vaarallisuutensaMaineensa tahraamisesta suivaantuneet britit haukkuvat selkein sanoin Yhdysvalloissa esitetyn tv-raportin, jonka mukaan Britannia olisi Yhdysvaltoja väkivaltaisempi paikka.


- Tutuksi tullut jalkapallohuliganismi on vain jäävuoren huippu. Britannian kadut ja ostoskeskukset ovat muuttuneet taistelukentiksi, totesi tv-raportissa yhtiön Euroopan-kirjeenvaihtaja.

Yhdysvaltain oikeusministeriön pari vuotta sitten julkistaman selonteon mukaan pahoinpitelyt, ryöstöt ja autovarkaudet ovat Britanniassa suhteessa yleisempiä kuin Yhdysvalloissa, mutta esimerkiksi raiskauksia tapahtuu siellä kolme kertaa enemmän kuin Britanniassa.

Sisäasiainministeri Charles Clarke kuvaili "naurettavaksi" CBS-kanavan raporttia, jonka mukaan Britannia on "yksi läntisen maailman väkivaltaisimmista yhteiskunnista". CBS:n mukaan ryöstöt ovat Britanniassa kaksi kertaa ja pahoinpitelyt kaksi ja puoli kertaa todennäköisempiä kuin Yhdysvalloissa, joka toki edelleen johtaa murhatilastoja.

- Raportissa ei ole mieltä. Rikollisuudesta ei voi tehdä käypää vertailua, mikäli murhat jätetään pois. Jutussa ei myöskään mitenkään huomioitu sitä, että Britanniassa on yksi maailman tiukimmista aselaeista, kun taas Yhdysvalloissa yksi höllimmistä, totesi Clarke torstaina.

Sisäasianministeriön mukaan Yhdysvalloissa on seitsemän kertaa todennäköisempää tulla surmatuksi kuin Britanniassa.

Britannian matkailuviranomaiset - jotka odottavat kuluvana vuonna Yhdysvalloista yli 4 miljoonaa matkailijaa - kiirehtivät niin ikään oikomaan amerikkalaistietoja. Lontoon matkailutoimiston mukaan pääkaupunki on edelleen "yksi maailman turvallisimmista ja ystävällisimmistä kaupungeista".


Blair haluaa palauttaa järjestyksen

Britannian pääministeri Tony Blair vetosi keskiviikkona paikallisviranomaisiin, jotta nämä käyttäisivät tarmokkaammin uusien asetusten suomia mahdollisuuksia rangaista niitä, jotka aiheuttavat yleistä epäjärjestystä.

Viime vuonna voimaan tulleiden asetusten mukaan "epäsosiaalisesta käytöksestä" voidaan langettaa jopa viisi vuotta vankeutta. Uusia oikeuksia on kuitenkin käytetty vasta 80:ssä tapauksessa.

Maan parlamentissa puhuneen pääministerin mukaan niin poliisin kuin muidenkin järjestystä valvovien tahojen pitäisi tarttua uusien asetusten antamaan mahdollisuuteen rangaista niitä, jotka laittomuuksillaan tekevät kanssaihmistensä elämän sietämättömäksi.

- On hirveää, kun köyhän lapsiperheen on asuttava rikollisten, jopa huumeidenvälittäjien naapurina, totesi Blair parlamentille.

Myös sisäministeri Jack Straw on kehottanut paikallisviranomaisia tarttumaan tarjottuihin keinoihin.

- Moukkamainen käytös voi olla enemmän tai vähemmän vakavaa. Roskaaminen tai syljeskely voi toki häiritä, mutta rasistinen naapuri, joka ahdistelee ja uhkailee aasialaisia naapureitaan voi tuhota perheen mielenrauhan ja elämänlaadun, totesi puolestaan Straw aiemmin.

Voitettuaan vaalit vuonna 1997 Blairin työväenpuolue lupasi nimenomaan tarttua rikollisuuteen ja sen syntysyihin. Lupauksista huolimatta rikollisuus on Britanniassa kasvanut: Lontoossa lisääntyivät viime vuonna niin murhat kuin katuväkivaltakin.

STT-IKK
30.6 2000


Ulkomaat -sivulle