Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysPohjoismaat vahvistavat otettaan kansainvälisestä elintarvikepolitiikastaPohjoismaiden elintarviketurvallisuuden takaamiseksi maille on ratkaisevan tärkeää vahvistaa poliittista vaikutusvaltaansa EU:n ja maailmanlaajuisten järjestöjen, kuten WTO:n ja Codex Alimentariuksen ruokaa koskevassa päätöksenteossa, päätti Pohjoismaiden ministerineuvosto tiistaina Ahvenanmaalla.


Ministerikokous on pannut merkille, että elintarvikkeiden turvallisuutta säädellään yhä laajemmin kansainvälisin päätöksin.

Ministerikokous vaatii Pohjoismaiden ministerineuvostoa selvittämään, voidaanko pohjoismainen yhteistyö elintarviketurvan puolesta organisoida tehokkaammin.

Ministerineuvoston kaksipäiväisen konferenssin loppulausumassa ministerit toteavat, että pohjoismaisen elintarvikepolitiikan on perustuttava ajatukseen "maan ja veden antimista ruokapöytään".

Ministerit korostivat huolellista riskinarviointia ja varovaisuusperiaatteen noudattamista osana pohjoismaisen elintarvikepolitiikan korkeaksi arvioitua kansainvälistä profiilia.

Tärkeysjärjestyksen kärkipäähän nostettiin kuluttajien, kaupan ja tuottajien välinen vuoropuhelu ja niiden mahdollisuus vaikuttaa elintarvikelaeista päätettäessä.


Päästöjen ennalta ehkäisy siirtää raja-arvot taka-alalle

Elintarvikkeiden sisältämien epäpuhtauksien raja-arvot saavat kuluttajansuojelussa pienemmän osan, ja päähuomio kiinnitetään päästöjen ehkäisemiseen.

Tartunnanaiheuttajat, antibiootit, ympäristösaasteet, torjunta-aineet ja muut riskit on torjuttava niiden alkulähteillä, ennen kuin ne pääsevät luontoon ja ihmisen ruokaketjuun. Myös aineiden käyttöä tulisi alun alkaen vähentää.

Ministerit puuttuivat myös ruuan lisäaineisiin, mutta teksti jättää laajan tulkinnanvaran. Lisäaineet tulisi sallia vain, jos ne eivät aiheuta haittaa terveydelle, niiden käyttö ei johda kuluttajaa harhaan tai niitä tarvitaan valmistusteknisistä syistä.

Muuntogeenisestä ruuasta ministerikokous sen sijaan esitti tarkempia periaatteita. Se vaatii geeniteknisesti muunnetulle (gm) ruualle tiukkaa terveys- ja ympäristöriskien arviointia sekä selkeitä pakkausmerkintöjä.

Kuluttajalle on taattava mahdollisuus valita millä tavoin tuotettua ruokaa hän haluaa syödä. Ministerit haluavat kehittää myös kansainvälisiä järjestelmiä, jotka varmistavat maiden rajojen yli kuljetettavien gm-elintarvikkeiden tunnistamisen.

FF-IA
30.6.2000


Politiikka -sivulle