Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysEU-parlamentin perjantain poisto säästää miljooniaEuroopan parlamentin päätös lyhentää istuntoviikkoaan säästää veronmaksajien rahoja noin 7-9 miljoonaa markkaa vuodessa, arvioi parlamentin raha-asioiden pääosasto. Säästöä kertyy mm. edustajien päivärahoista.


EU-parlamentti päätti toissa viikolla lopettaa työskentelyn perjantaisin täysistuntojen aikana. Muutos astuu voimaan vuonna 2001.

Ratkaisun taustalla on edustajien jatkuvista poissaoloista noussut kritiikki. Perjantain äänestyksissä ei ole ollut aina vaadittua kolmasosaa 626 parlamentaarikosta. Päätösvaltaisuus edellyttää 209 edustajan läsnäoloa.

Useat edustajat ovat palanneet Strasbourgista kotimaahansa jo torstaina. Nyt on noussut epäily siitä, johtaako uudistus ensi vuonna parlamentaarikkojen joukkokatoon keskiviikkoiltana.


Majoitus- ja ravintolayrittäjät tyytyväisiä

Parlamentin raha-asioita hoitavan pääosaston mukaan vuotuinen säästö perjantain poistosta on noin 1,25-1,70 miljoonaa euroa riippuen siitä, joudutaanko yöistuntojen määrää lisäämään.

Säästö kertyy ennen kaikkea edustajien ja sihteeristön päivärahoista. Edustajan päiväraha on reilut 1 400 markkaa vuorokaudelta. Lisäksi tarvitaan vähemmän määräaikais- ja freelance-palveluja. Tämä koskee erityisesti tulkkeja.

EU:n perussopimuksen mukaan parlamentti pitää 12 kertaa vuodessa täysistuntonsa Strasbourgissa Koillis-Ranskassa. Kaupunkiin valmistui viime vuonna uusi hulppea parlamenttirakennus, joka maksoi Ranskan veronmaksajille noin kolme miljardia markkaa.

Parlamentin "kiertävää sirkusta" on arvosteltu paljon. Rahaa kuluu ja bensaa palaa, kun edustajat, virkamiehet ja tulkit matkustavat kerran kuukaudessa Strasbourgiin.

Tyytyväisiä ovat olleet lähinnä kaupungin majoitus- ja ravintolayrittäjät sekä lentoyhtiöt. Strasbourgiin kuljetetaan myös rekkalasteittain asiapapereita.

Parlamentilla on toimitilat myös Brysselissä Belgiassa. Monien arvostelijoiden mielestä parlamentti voisi toimia pysyvästi Brysselissä.

STT-IKK
30.6.2000


Politiikka -sivulle