Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysPrikaatikenraali Heikki Tilander:

Saattohelikoptereiden tarve ilmiselväPuolustusvoimien apulaismaavoimapäällikkö, prikaatikenraali Heikki Tilander pitää saattokoptereiden tarvetta kuljetushelikoptereiden suojaksi ilmiselvänä.


- Niitä tarvitaan sekä vihollisen taisteluhelikoptereita vastaan että maahan laskettujen joukkojemme tukitehtäviin, Tilander tähdentää.

Pääesikunnassa toimiva apulaismaavoimapäällikkö on puuttunut kysymykseen saattohelikoptereiden (taistelukoptereiden) tarpeesta jalkaväen vuosikirjaan laatimassaan artikkelissa. Kirjan kustantaja on Jalkaväen Säätiö ja julkaisija Pääesikunnan jalkaväkiosasto.

Prikaatikenraali Tilander pitää laajassa maavoimien kehittämistä koskevassa kirjoituksessaan välttämättömänä, että parhaimmilla joukoillamme (valmiusprikaateilla) tai ainakin niiden ensimmäisillä osilla on sama liikkuvuus kuin vihollisella.


Nopeaan joukkojen siirtoon

Puolustaja joutuu ainakin taistelujen alkuvaiheessa reagoimaan vihollisen hyökkäyksiin. Sen vuoksi maavoimille ollaan hankkimassa kuljetushelikoptereita.

- Niillä voidaan siirtää nopeasti erikoisjoukkojamme sekä valmiusprikaatien tiedustelu-, panssarintorjunta-, ilmatorjunta- ja muita yksiköitä, vaikka vihollinen olisi tuhonnut siltoja ja miinoittanut kapeikkoja, kirjoittaa Tilander.

Kuljetushelikoptereiden käyttö on kuitenkin vaikeaa, ellei niitä voida suojata. Tässä yhteydessä apulaismaavoimapäällikkö viittaa saattohelikoptereiden tarpeeseen.


Huipputekniikkaa hankittava

Kun vihollinen havaitsee liikkeellä olevat joukkomme, sen nopein ja tehokkain keino vastatoimiin on rynnäkkökoneet ja taisteluhelikopterit, kuvaa Tilander.

Joukkojen kehittämisessä onkin hänen mukaansa pidettävä olennaisena osana myös ilmasuojelun ja -torjunnan kehittämistä. Myös yhteiskunnassa on monia ilmaiskuilta suojattavia kohteita.

Ilmapuolustustamme kehitetäänkin kokonaisuutena, johon kuuluvat hävittäjätorjunta, ilmatorjunta ja ilmasuojelu.

- Näissä järjestelmissä meidän on hankittava huipputekniikkaa määränkin kustannuksella, huomauttaa prikaatikenraali Tilander.


Hankintojen nykyvaihe

Tanska, Suomi, Norja ja Ruotsi ovat yhdessä hankkimassa 50-100 helikopteria suuruusluokassa 9-15 tonnia. Näitä koptereita on tarkoitus käyttää pääasiallisesti joukkojen kuljetukseen, pelastuspalveluun ja sukellusveneiden torjuntaan.

Tarjouspyyntö lähetettiin viime keväänä viidelle valmistajalle Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Yhteispohjoismaisen projektitoimiston päämäärä on allekirjoittaa hankintasopimukset vielä tämän vuoden aikana tarjouskilpailun voittaneen yrityksen kanssa.

Taisteluhelikoptereita tämä hankinta ei siis koske, eikä niiden hankkimisesta ole tehty Suomessa mitään päätöstä. Sekä puolustusvoimien että puolustusministeriön johto on kuitenkin viitannut saatto- eli taistelukopterien tarpeeseen useaan otteeseen.

Valmiusprikaateille hankittavista uusista kohdetorjuntaohjuksista on niin ikään lähetetty tarjouspyynnöt viidelle valmistajalle. Puolustusvoimilla ei tällaista kevyttä ohjusjärjestelmää ole ennen ollut.

STT-IKK
30.6 2000


Kotimaa -sivulle