Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Itävallan ihmisoikeustilanne tutkitaan



Neljätoista EU:n jäsenmaata pyysi torstaina Euroopan ihmisoikeustuomioistuinta asettamaan kolmijäsenisen komitean tutkimaan Itävallan ihmisoikeuspolitiikkaa ennen kuin maat ovat valmiit luopumaan Itävallan boikotoinnista.


Ihmisoikeustuomioistuin suostui EU:n puheenjohtajamaan Portugalin esittämään pyyntöön.

Muut EU-maat aloittivat Itävallan boikotoinnin helmikuussa, kun kansallismielisen Jörg Haiderin Vapauspuolue nousi Itävallan hallitukseen. EU-maat ovat epäilleet, ettei Vapauspuolue ole sitoutunut EU:n ihmisoikeuslinjauksiin.

EU-maat haluavat komitean tutkivan sitä, onko Itävallan hallitus "sitoutunut eurooppalaisiin arvoihin koskien erityisesti vähemmistöjä, pakolaisia ja siirtolaisia". Komitea tutkii myös Vapauspuolueen "poliittista kehitystä".

Raportin valmistuttua 14 EU-maata aikoo harkita uudelleen boikotin lopettamista. Ihmisoikeustuomioistuin lupasi asettaa komitean Itävallan suostumuksella.


Itävalta saattaa hyväksyä

Itävalta saattaa suostua maan ihmisoikeuslinjauksien tutkintaan, kertoivat eri lähteet torstaina.

Tanskalaislehti Politikenin mukaan Itävalta on hyväksynyt muiden EU-maiden esittämän ihmisoikeustutkintakomitean asettamisen. Lehden saamien tietojen mukaan EU:n puheenjohtajamaa Portugali ilmoittaa asiasta vielä torstaina.

Lehti perusti tietonsa nimeltä mainitsemattomiin tanskalaisiin hallituslähteisiin.

Torstaina ilmestyneen itävaltalaisen NEWS-lehden haastattelussa Itävallan ulkoministeri Benita Ferrero-Waldner suhtautuu myötämielisesti tutkintaan, tosin tietyin varauksin.

Hänen mukaansa ei tule kysymykseen, että Itävalta alistuisi ulkomaiselle "tarkkailulle", mutta "voisi kuitenkin kuvitella, että ehdotetun kaltainen viisaiden komitea olisi olemassa."

- Meidän pitää ensin katsoa, millainen komitea olisi ja ketkä olisivat sen jäseninä. Boikotin lopettamiselle pitäisi myös asettaa selkeä aikataulu, sanoi Ferrero-Waldner haastattelussa.

STT-IKK
30.6 2000


Ulkomaat -sivulle