Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysPainonvartijat mittasi suosikkijuomien energiapitoisuudet

Kesäkilot pysyvät kurissa lasin sisältöä tarkkailemallaLämmin kesäsää houkuttelee linjojaan tarkkailevatkin nauttimaan runsaasti nesteitä. Ja niin pitääkin tehdä, kun vain muistaa että juomissa voi piillä reilusti kaloreita.


Limsalasit, siiderit ja terassilla nautitut oluet kertyvät äkkiä vyötärölle.

Juomien tuoteselosteista ei aina saa selvää, kuinka paljon energiaa ne sisältävät. Tieto voi puuttua tai se on painettu etikettiin vaikealukuisesti.

Painonvartijat tutki kesäjuomien energiapitoisuudet helpottaakseen painoaan vahtivan juomavalintoja. Mittaukset osoittivat, että juomalla ja juomalla on eroa.


Keinoaineet keventävät kalorimäärää

Kauppojen mehuhyllyistä löytyy niin täysmehua, juomaa, nektaria kuin tiivistettäkin. Juomaksi nimetyissä sellaisenaan juotavissa tuotteissa varsinaista marja- tai hedelmämehua on vain vähän tai ei ollenkaan.

Niiden maku ja väri on peräisin keinotekoisista aromeista ja muista lisäaineista, sokerista ja makeutusaineista.

Kahden desin annos tavallista sokerilla makeutettua juomaa sisältää energiaa 80 kilokaloria. Juomista löytyy myös kevytversioita, joiden energiapitoisuus on alhaisempi. Annoksen energiapitoisuus vaihtelee 8 ja 60 kalorin välillä.

Nyrkkisääntönä voisi muistaa, että mitä enemmän juoma sisältää keinotekoisia aineita, sitä vähemmän siinä yleensä on energiaa. Lasillinen täysmehua sisältääkin jo 85 kilokaloria.

Sama sääntö toimii myös mehutiivisteiden suhteen. Lasillinen tavallisesta, sokerilla makeutetusta mehutiivisteestä laimennettua mehua sisältää myös 80 kilokaloria.

Erilaisia mehutiivisteiden kevytversioita on myynnissä runsaasti. Niistä laimennettu mehulasillinen sisältää vain niukasti energiaa.

Annoksen energiasisältö vaihtelee 2-20 kilokalorin välillä. Virvoitusjuomien energiasisältö noudattaa pitkälti samaa kaavaa. Pikkupullossa tavallista limonadia kaloreita on 130, ja puolen litran pulloon niitä mahtuu 200.

Kevytlimsapullot sisältävät huomattavasti vähemmän energiaa, vain 1-40 kilokaloria.


Siidereissä on suuria eroja

Viime vuosina suomalaisten suursuosioon noussut siideri on energiapitoista. Pullollinen tavallista makeaa omenasiideriä sisältää energiaa 180 kilokaloria.

Kevytsiiderit, kuivat siiderit ja päärynäsiiderit ovat kevyempiä vaihtoehtoja. Niiden energiapitoisuudet vaihtelevat 100-140 kilokalorin välillä.

Long drinkin eli lonkerot ovat samoissa luvuissa siiderien kanssa. Pullollinen tavallista lonkeroa sisältää 180 kilokaloria, kevytlonkeropullollisessa energiaa on 100-150 kilokaloria.

Vertailun vuoksi voisi muistaa, että pullollinen terassijuomien kestosuosikkia keskiolutta sisältää vain 120 kilokaloria. Pullollisessa nelosolutta kaloreita on 150.

Nopeimmin vararengas vyötäisille kasvaa liköörejä naukkailemalla. Neljän senttilitran ravintola-annos makeaa juomaherkkua sisältää 100-140 kilokaloria. Annos kirkasta viinaa sisältää energiaa 90 kaloria eli saman verran kuin lasillinen kuivaa viiniä tai kuohuviiniä.

Kevein kesäjuoma on tietenkin vesi, joko voi huoletta nauttia tavallisena tai maustettuna kivennäisversiona. Energiapitoisuus on nollassa, kunhan muistaa vain tarkistaa, ettei maustettuun veteen ole lisätty energiasisältöä äkkiä moninkertaistavaa sokeria.

STT-IA
30.6.2000


Ajassa -sivulle