Kesäkokin on syytä muistaa hyvä hygienia
Suomen kesä on ulkokokkauksen kulta-aikaa, mutta yöttömässä yössäkään ei kannata unohtaa vanhan sananlaskun viisautta: puhtaus on puoli ruokaa.
Elintarvikevirasto muistuttaa mökeille ja kesätapahtumiin kirmaavaa kansaa,
että hyvä hygienia on paras tapa ehkäistä ikävät ruokamyrkytykset.
Yksinkertaisin ja tehokkain keino pitää pöpöt loitolla on pestä kädet aina
ennen ruoanlaittoa ja ateriointia.
Hygieenisen ruoanlaiton aakkosiin kuuluu esikäsitellä eri raaka-aineet
omissa astioissaan. Liha, kala ja kasvikset tarvitsevat kaikki omat
leikkuulautansa, ja etenkin liha ja kala on säilytettävä erillään muista
elintarvikkeista, mieluiten omissa pakkauksissaan.
Myös pöytien
siivoamisessa käytettävät pyyhkeet on syytä pestä usein tai käyttää
pöytäpintojen siistimiseen talouspaperia.
Tarpeeksi kuumaa ja riittävän kylmää
Helle on hyväksi pitkän talven jälkeen suomalaisille, mutta paha kyllä
siitä nauttivat myös erilaiset bakteerit, jotka viihtyvät 8-60 asteen
lämpötilassa.
Turvallinen tapa valmistaa ruokaa on kuumentaa se yli
70-asteiseksi. Jos ruokaa ei tarjoilla välittömästi valmistuksen jälkeen,
se on jäähdytettävä nopeasti ja siirrettävä alle 8-asteiseen jääkaappiin.
Jos kaappi on täynnä kesäkesteille etukäteen valmistettuja herkkuja,
lämpötila on säädettävä tavanomaista kylmemmäksi. Pakastimessa oikea
celsiusluku puolestaan on alle -18 astetta.
Matkoille mukaan otettavat ruoat kannattaa säilyttää kylmälaukussa, jossa
on myös enemmän kuin yksi kylmävaraaja. Jos matka-aika on yli kaksi tuntia,
ruokatavarat kannattaa hankkia vasta läheltä määränpäätä.
Pihvi grillattava kauttaaltaan kypsäksi
Grillauksen suosio on viime vuosina lisääntynyt huimasti, ja erilaisia
grillituotteita on tarjolla jokaiseen makuun.
Pihvien ja raa´an lihan
grillaus on taitolaji: liha pitää kuumentaa kauttaaltaan kypsäksi, mutta
sitä ei kuitenkaan pidä polttaa mustaksi, sillä palaneessa ruoassa on
terveydelle haitallisia PAH-yhdisteitä. Elintarvikevirasto muistuttaa, että
kävyt eivät sovi grillin polttoaineeksi.
Tyhjiöpakatut kalatuotteet pitää säilyttää tavanomaista kylmemmässä eli
korkeintaan 3-asteisessa jääkaapissa. Ne on syytä käyttää pian pakkauksen
avaamisen jälkeen.
Maatilalta suoraan haettu tinkimaito ei säily yhtä
pitkään kuin kaupasta ostettu pastöroitu maito. Tinkimaidon ystävien on
syytä muistaa, että käsittelemätön maito voi sisältää tauteja aiheuttavia
bakteereja, jos maitoa ei ole lypsetty navettahygienian sääntöjen
mukaisesti.
Tuotteiden päiväysmerkinnät on syytä tarkistaa jo kaupassa.
Elintarvikevirasto muistuttaa, että parasta ennen -merkinnällä varustettu
tuote on usein käyttökelpoinen vielä mainitun päivämäärän jälkeenkin,
kunhan se on säilytetty päällysmerkintöjen ohjeiden mukaisesti.
Viimeinen käyttöpäivä -merkintä sen sijaan kertoo, että kyseessä on helposti
pilaantuva elintarvike, jota ei pidä käyttää enää mainitun päivämäärän
jälkeen.
IA
30.6.2000
Ajassa -sivulle
|