Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysKesäkokin on syytä muistaa hyvä hygieniaSuomen kesä on ulkokokkauksen kulta-aikaa, mutta yöttömässä yössäkään ei kannata unohtaa vanhan sananlaskun viisautta: puhtaus on puoli ruokaa.


Elintarvikevirasto muistuttaa mökeille ja kesätapahtumiin kirmaavaa kansaa, että hyvä hygienia on paras tapa ehkäistä ikävät ruokamyrkytykset.

Yksinkertaisin ja tehokkain keino pitää pöpöt loitolla on pestä kädet aina ennen ruoanlaittoa ja ateriointia.

Hygieenisen ruoanlaiton aakkosiin kuuluu esikäsitellä eri raaka-aineet omissa astioissaan. Liha, kala ja kasvikset tarvitsevat kaikki omat leikkuulautansa, ja etenkin liha ja kala on säilytettävä erillään muista elintarvikkeista, mieluiten omissa pakkauksissaan.

Myös pöytien siivoamisessa käytettävät pyyhkeet on syytä pestä usein tai käyttää pöytäpintojen siistimiseen talouspaperia.


Tarpeeksi kuumaa ja riittävän kylmää

Helle on hyväksi pitkän talven jälkeen suomalaisille, mutta paha kyllä siitä nauttivat myös erilaiset bakteerit, jotka viihtyvät 8-60 asteen lämpötilassa.

Turvallinen tapa valmistaa ruokaa on kuumentaa se yli 70-asteiseksi. Jos ruokaa ei tarjoilla välittömästi valmistuksen jälkeen, se on jäähdytettävä nopeasti ja siirrettävä alle 8-asteiseen jääkaappiin.

Jos kaappi on täynnä kesäkesteille etukäteen valmistettuja herkkuja, lämpötila on säädettävä tavanomaista kylmemmäksi. Pakastimessa oikea celsiusluku puolestaan on alle -18 astetta.

Matkoille mukaan otettavat ruoat kannattaa säilyttää kylmälaukussa, jossa on myös enemmän kuin yksi kylmävaraaja. Jos matka-aika on yli kaksi tuntia, ruokatavarat kannattaa hankkia vasta läheltä määränpäätä.


Pihvi grillattava kauttaaltaan kypsäksi

Grillauksen suosio on viime vuosina lisääntynyt huimasti, ja erilaisia grillituotteita on tarjolla jokaiseen makuun.

Pihvien ja raa´an lihan grillaus on taitolaji: liha pitää kuumentaa kauttaaltaan kypsäksi, mutta sitä ei kuitenkaan pidä polttaa mustaksi, sillä palaneessa ruoassa on terveydelle haitallisia PAH-yhdisteitä. Elintarvikevirasto muistuttaa, että kävyt eivät sovi grillin polttoaineeksi.

Tyhjiöpakatut kalatuotteet pitää säilyttää tavanomaista kylmemmässä eli korkeintaan 3-asteisessa jääkaapissa. Ne on syytä käyttää pian pakkauksen avaamisen jälkeen.

Maatilalta suoraan haettu tinkimaito ei säily yhtä pitkään kuin kaupasta ostettu pastöroitu maito. Tinkimaidon ystävien on syytä muistaa, että käsittelemätön maito voi sisältää tauteja aiheuttavia bakteereja, jos maitoa ei ole lypsetty navettahygienian sääntöjen mukaisesti.

Tuotteiden päiväysmerkinnät on syytä tarkistaa jo kaupassa. Elintarvikevirasto muistuttaa, että parasta ennen -merkinnällä varustettu tuote on usein käyttökelpoinen vielä mainitun päivämäärän jälkeenkin, kunhan se on säilytetty päällysmerkintöjen ohjeiden mukaisesti.

Viimeinen käyttöpäivä -merkintä sen sijaan kertoo, että kyseessä on helposti pilaantuva elintarvike, jota ei pidä käyttää enää mainitun päivämäärän jälkeen.

IA
30.6.2000


Ajassa -sivulle