Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kaupparekisteristä löytyy satojatuhansia tarinoita



Kaikki tuntevat Popeda-yhtyeen, mutta kuka tietää, että Popeda oli myös osakeyhtiö? Pate Mustajärvi ja kumppanit pistivät yrityksen pystyyn, jotta esimerkiksi oman keikkakaluston vuokraaminen eteenpäin olisi onnistunut.


Popedasta ei kuitenkaan koskaan tullut suurta bisnestä, ja yritys haudattiin lopulta viime vuonna. Nyt Popeda Oy on esimerkkinä yhtiön purkamisesta kaupparekisterin kokoamassa Yrityselämää-näyttelyssä.

Näyttelyssä esitellään kahdeksan suomalaisen yrityksen tarina sellaisena, kun kaupparekisteriin talletetut tiedot sen kertovat.
- Papereista on luettavana yrityksen koko historia, kertoo näyttelyassistentti Kastehelmi Nikkanen.

Perustamisilmoituksesta alkaen yritysten vaiheet tallennetaan kaupparekisteriin. Popeda Oy:n tapauksessa myös tarinan päätepiste on luettavissa purkamisilmoituksesta. Yhä toiminnassa olevia yrityksiä kaupparekisteristä löytyy puoli miljoonaa.

Näyttelyssä voi tutustua paitsi yritysten perustamiseen, hallinnointiin ja toimintaan, myös kaupparekisterin merkitykseen yritysten vaiheiden rekisteröijänä, toiminnan valvojana, neuvonantajana ja yrityselämän tietopankkina.


Inhimillisiä kertomuksia

Nikkasen mielestä näyttely muistuttaa siitä, että talouselämä on loppujen lopuksi hyvin inhimillistä.

Koskettavia tarinoita löytyy erityisesti sota-ajalta. Kun kaupparekisteri vuonna 1943 karhusi Terijoen kotelolta toimittamattomia tilinpäätöksiä, yhtiö joutui vastaamaan: "Kohteliaimmin ilmoitamme, että Terijoen kotelo omaisuuksineen ja kirjoineen tuhottiin talvisodan ensimmäisenä päivänä. Mitään liiketoimintaa ei sen jälkeen ole harjoitettu."

Tammelalaisen Johanneksen sähkön tilinpäätös jäi toimittamatta, koska toimitusjohtaja on sodassa. "Lähetämme kirjat tammikuussa, kun hän pääsee lomalle", yhtiö lupasi kaupparekisterille.

Inhimillinen on myös tuoreemman menestystarinan, F-Securen alku. Käsin täytetyn perustamisilmoituksen alta löytyy tekniikan ylioppilaiden Petri Allaksen ja Risto Siilasmaan allekirjoitukset.

Papereista ilmenee, että silloisen Data Fellowsin 60 osakkeesta Allas osti kymmenen ja Siilasmaa 50. Yhden osakkeen hinta oli 500 markkaa.

Myöhemmistä asiakirjoista paljastuu yhtiön kasvu. Kaupparekisterin käsittelijä on kirjannut ilmoituksiin omia laskelmiaan jaetuista optioista, ja luvut ovat jo toista luokkaa kuin alkuperäinen osakepääoma.

Suomalaisista menestystarinoista näyttelyssä on mukana myös Nokia. Muita suuria yrityksiä ovat Merita ja Silja.

Pienemmästä päästä on Suutarin ruusutarhat, joka sekin on kasvanut alallaan Pohjoismaiden suurimmaksi. Tämäkin tarina on luettavissa kaupparekisterin asiakirjoista.

Yrityselämään voi tutustua patentti- ja rekisterihallituksen Innogalleriassa Helsingissä osoitteessa Olavinkatu 1. Näyttely on avoinna arkisin kello 8-16 lokakuun loppuun asti, ja sinne on vapaa pääsy.

STT-IA
30.6.2000


Talous -sivulle