Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Viikon varrelta - kotimaan talousuutisia lyhyesti



Sonera ja ICL Invia aloittavat yhteistyön DataInfo-ketjussa

Sonera on myynyt 49 prosenttia aikaisemmin kokonaan omistamastaan DataInfo Oy:stä ICL Invia Oyj:lle. Kaupan jälkeen Sonera omistaa DataInfosta 51 prosenttia.

"Kehitämme DataInfo-ketjulle palvelu- ja tuotetarjonnan, josta pk-yrittäjät voivat hankkia kaikki tieto- ja teletekniikan palvelunsa helposti samasta paikasta, DataInfo Oy:n toimitusjohtaja Jukka Toivio sanoo.

DataInfolla on nyt pk-sektorin Patja-ratkaisun kehitys- ja markkinointivastuu. Ketjuun kuuluu tällä hetkellä 38 itsenäistä franchising-yrittäjää, joilla on 43 liikettä eri puolilla Suomea.

DataInfo jää järjestelyn jälkeen edelleen Soneran tytäryhtiöksi", sanoo liiketoimintajohtaja Aimo Eloholma Sonerasta.

Soneralla ja ICL Invialla on jo ennestään yhteistyötä. Kesällä 1999 Sonera ja ICL perustivat yhteisen ylläpito- ja huoltoyhtiön IsoWorks Oy:n.

DataInfo Oy:n omistusjärjestely edellyttää Euroopan unionin kilpailuviranomaisten hyväksymistä.


Metsäyhtiöt myivät Transfennican Finnlinesille

Neljän suomalaisen metsäyhtiön omistama laivayhtiö Transfennica siirtyy Finnlinesille.

Transfennica on metsäteollisuuden kuljetuksiin erikoistunut yhtiö, jonka omistivat UPM-Kymmene, Metsä-Serla, Myllykoski Paper ja Metsä-Botnia. Suurin omistaja lähes 50 prosentin osuudella oli UPM-Kymmene, Metsä-Serlalla oli runsas kolmannes, Myllykoskella yhdeksän ja Metsä-Botnialla kahdeksan prosenttia.

Finnlinesin mukaan yhtiön omistajien kuljetussopimusten ja yhtiön osakkeiden velattomaksi arvoksi on sovittu yhteensä 67 miljoonaa euroa eli vajaat 400 miljoonaa markkaa.

Transfennicalla on käytössään yli 20 metsäteollisuuden kuljetuksiin soveltuvaa ro-ro-alusta, joilla se liikennöi Suomesta Saksaan, Belgiaan ja Britanniaan. Finnlinesin mukaan Transfennica jatkaa entisten omistajiensa kuljetuksia, joista on tehty pitkäaikaiset sopimukset.

Transfennica-konsernin viime vuoden liikevaihto oli noin miljardi markkaa ja taseen loppusumma viime vuoden lopussa 140 miljoonaa markkaa. Yhtiöllä oli korollisia nettovelkoja noin 84 miljoonaa markkaa. Tehty yrityskauppa vaatii vielä kilpailuviranomaisten hyväksymisen.


HEX lähtee osakkaaksi Suomen Nettirahastoihin

HEX-konsernin emoyhtiö Helsinki Exchanges Group tulee osakkaaksi Suomen Nettirahastoihin. Sen perustivat tämän vuoden alussa SanomaWSOY-konserniin kuuluvat uutistoimisto Startel, Alfred Berg Rahastoyhtiöt, Evli Varainhoito ja Gyllenberg Rahastoyhtiöt Online Funds -nimellä sijoitusrahasto-osuuksien sähköiseksi markkinapaikaksi.

Online Fundsin hallitus päätti myös muuttaa yhtiön nimen Suomen Nettirahastot Oy:ksi.

HEX saa Suomen Nettirahastosta 15 prosentin osuuden suunnatulla osakeannilla. Loppuosan yhtiöstä omistavat perustajaosakkaat tasaosuuksin.

HEX ja Suomen Nettirahastot ovat myös sopineet laajasta yhteistyöstä rahastot.net-palvelun kehittämiseksi. Lisäksi ne aloittavat rahastojen vertailupalvelun eli ratingin, jonka nimi on HEXstar.


Hovioikeus: Tshekkiläispanimo ei saa mainostaa Budweiser-nimellä

Helsingin hovioikeus on kieltänyt tshekkiläispanimolta Budweiser -ilmaisun käytön olutpullojen etiketeissä, markkinoinnissa ja laskuissa. Kielto astuu voimaan ensi tammikuussa, jotta panimolla on aikaa poistaa yhdysvaltalaispanimon oikeuksia loukkaavat tuotteet ja materiaalit markkinoilta.

Tshekkiläispanimolta kiellettiin myös yhdysvaltalaispanimon suojatun tavaramerkin Budweiserin käyttö toiminimen englanninkielisessä käännöksessä.

Hovioikeus hylkäsi tiistaina antamassaan päätöksessä yhdysvaltalaispanimon vahingonkorvausvaatimukset tshekkiläispanimolle. Hovioikeuden mielestä tshekkiläispanimon olutpulloa ei voinut tosiasiassa sekoittaa yhdysvaltalaispanimon Budweiser -olueen.

Hovioikeuden mielestä tshekkiläispanimo on loukannut yhdysvaltalaispanimon tavaramerkkiä, kun se käyttänyt etiketeissä, linja-auton kyljessä olleessa mainoksessa ja laskulomakkeissaan ilmaisua Budweiser.

Lisäksi hovioikeus määräsi, että kumpikin osapuoli saa pitää oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan.

Amerikkalaisella Anheuser-Busch panimolla on Suomessa tavaramerkkioikeus tuotenimiin Budweiser ja Bud. Joissakin maissa Budweiser-nimen käyttöoikeus on kuitenkin tsekkioluella.

Tshekkioluen etiketissä on tunnus "Budéjovicky Budwar". Etiketissä on kuitenkin pienellä kirjasinkoolla mainittu oluen pullottajaksi Budweiser Budwar. Tämä on tshekkipanimon kansainvälinen toiminimi.


Siljan toimitusjohtaja vaihtuu

Siljan toimitusjohtaja Jukka Suominen, 53, lähtee talosta 25 vuoden palveluksen jälkeen. Hänen seuraajakseen on valittu varatuomari Nils-Gustaf Palmgren, 63, Siljasta.

- Työ on nyt tehty, Suominen perustelee lähtöpäätöstään.

Hänen mukaansa yhtiö on nyt saatu kannattavuuden uralle ja uusi omistaja, jota koko viime vuosikymmen etsittiin, on niin ikään löydetty. Englantilainen Sea Containers tuli Siljan pääomistajaksi runsas vuosi sitten.

Sea Containersin toimitusjohtaja James B. Sherwood kehuu Suomisen panosta yhtiön palauttamisessa voitolliseksi monien tappiovuosien jälkeen.

Jatkotehtävät ovat Suomiselle auki. Hän aikoo katsella tilannetta aivan rauhassa. Suominen lähtee Siljasta pehmeästi. Uusi toimitusjohtaja aloittaa elokuun alussa, ja Suominen jatkaa työskentelyä tämän vuoden lopulle keskittyen Siljan ja Sea Containersin menossa oleviin strategisiin hankkeisiin.

Siljan vetäjäksi valittu Palmgren on toiminut vuodesta 1987 alkaen Siljan tytäryhtiön Neptun Juridican toimitusjohtajana.

Palmgren tuli Siljan, silloisen Suomen Höyrylaiva Osakeyhtiön palvelukseen 1961. Johtokunnan jäsen hänestä tuli 1972 ja varatoimitusjohtaja 1978.


Pauligin tulos kasvoi yrityskaupoilla

Paulig-konsernin liikevaihto laski hieman huhtikuussa päättyneellä tilikaudella. Liikevaihdoksi kirjattiin 1 156 miljoonaa markkaa. Samalla konsernin nettotulos nousi 69 miljoonasta markasta 101 miljoonaan. Omavaraisuusaste nousi peräti 74 prosenttiin.

Tunnuslukujen muutokset johtuvat Pauligin mukaan lähinnä vending-toimintaa harjoittavan tytäryhtiön Vasecon myynnistä viime vuoden kesäkuussa. Tulosta kasvattivat myös maakaupat Helsingin Vuosaaressa.

Suomen kahvimarkkinoilla toimiva Gustav Paulig jäi hieman tavoitteestaan. Maustepuolella yhtiö kuvaa myynnin kehitystä hyväksi.

Baltian, Venäjän ja lähialueiden markkinoinnista vastaavan Paulig Balticin liikevaihto ja tulos kasvoivat hiukan budjetoitua paremmin. Venäjällä kahvikauppa pysyi edellisvuoden tasolla, mutta maustekauppa ei lähtenyt odotetusti kasvuun.

Paulig kertoi myös jatkavansa panostuksiaan terveysvaikutteisiin elintarvikkeisiin. Tytäryhtiö Teriaka hakee patentteja kehittämälleen menetelmälle, jolla valmistetaan kolesterolia alentavaa rasvaseosta.


Stora-Enso ja Vapo lisäävät hakkuutähteen käyttöä

Stora-Enso Metsä ja Vapo Oy Energia ovat sopineet ovat sopineet hakkutähteen laajasta korjuupalvelusta. Yhteistyö lisää merkittävästi metsähakkeen käyttöä Suomessa.

Metsänomistajille korjuupalvelu merkitsee metsänuudistamisen helpottumista ja nopeutumista. Puupolttoaineiden lisääntyvä käyttö tukee osaltaan myös Kioton sopimuksen ilmansuojelutavoitteiden saavuttamista.

Hakkuutähteet korjaa Vapo, joka kuljettaa oksat ja latvat kuivumaan välivarastoihin haketusta ja polttoaineiden tuotantoa varten. Vapon käytössä on eri puolilla maata parisenkymmentä nimenomaan hakkuutähteiden keruuseen valmistettua yhdistelmää.

Mikäli nyt käynnistetty hanke etenee suunnitelmien mukaan, voidaan jo tänä vuonna kerätä hakkuujätettä 300 000 hakekuutiometrin tarpeiksi.

Jatkossa Vapon tavoitteena on toimittaa vuosittain noin puoli miljoonaa kuutiota haketta, kun viime vuonna koko maassa tuotettiin hakkuutähdehaketta yhteensä 600 000 kuutiometriä. Markkinoita arvellaan olevan jopa kymmenkertaiselle määrälle. Korjattavissa olevaa hakkuutähdettä taas jää metsäkoneiden jäljiltä leimikoihin vuosittain ainakin kymmenen miljoonaa kuutiota.

Stora-Enso on sopimuksen mukaan ensisijaisesti oikeutettu tähteistä haketetun bioenergian hyödyntämiseen omissa tehdaslaitoksissaan. Sopimuksella on näin tärkeä merkitys yhtiön bioenergian lisähankinnassa.

Enso on jo nyt ylivoimaisesti suurin bioenergian käyttäjä Suomessa. Sen tehtaiden polttoaineiden kokonaiskäyttö on noin 30 miljoonaa megawattituntia vuodessa. Tästä kotimaisten polttoaineiden osuus on turve mukaan laskien yli 80 prosenttia. Enson ja Vapon yhteistyö käynnistyy välittömästi kokeiluna Heinolan, Riihimäki-Salon sekä Jyväskylän seuduilla.


Maito-Pirkka ja Kainuu Valio-ryhmään syyskuussa

Toiminta Sotkamon ja Tampereen meijereissä alkaa Valion lukuun syyskuun alussa.

Ratkaisu perustuu Valion Maito-Pirkan ja Kainuun Osuusmeijerin kanssa vuoden alussa tekemään päätökseen. Sen mukaan Valio vuokraa näiden tuotantolaitokset ja aloittaa niiden tuotteiden markkinoinnin.

Viime viikolla kilpailuvirasto hyväksyi kaupat ehdollisena. Ehtojen mukaan Valio tarjoutuu myymään kilpailijoilleen tietyn määrän raakamaitoa sekä myy Aito ja Into -tuotemerkit, jotka alkuvuoden kaupassa siirtyivät Valiolle, kilpailijoilleen.

Valion mukaan Sotkamon ja Tampereen meijereiden toiminnan siirto Valiolle on tarkoitus valmistella niin etteivät voimassaolevat asiakassuhteet häiriinny.


Outokumpu mukaan sähköiseen kauppaan Yhdysvalloissa

Outokumpu tuo kupariseostuotteensa sähköiseen kauppaan. Konsernin amerikkalainen tytäryhtiö Outokumpu American Brass liittyy syksyllä perustettavan Metalspectrum-kauppapaikan jäseneksi.

Outokummun lisäksi mukana on yhdeksän suurta metallialan yhtiötä. Sähköisen kaupan perustamalla ne haluavat parantaa asiakaspalvelua ja alentaa kustannuksia.

Metalspectrumin sivuilla on tarkoitus tarjota laaja valikoima erikoismetallituotteita kuparin lisäksi mm. alumiinista, teräksestä ja titaanista. Outokummussa uskotaan, että siitä tulee Pohjois-Amerikan johtava erikoismetalleihin keskittyvä kauppapaikka.

Maailmanlaajuiset erikoismetalliteollisuuden markkinat ovat yli 200 miljardia dollaria.

Outokumpu American Brass kuuluu konsernin kupariliiketoiminta-alueeseen, jonka liikevaihto oli viime vuonna 1 200 miljoonaa euroa.


Kainuun Sähkön osakekauppa etenee

Kajaanin kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantai-illan kokouksessaan yksimielisesti omistamiensa Kainuun Sähkön osakkeiden myynnin. Päätöksen mukaan sähköosakekauppoja varten palkataan konsultti, joka tutkii Kainuun kuntien yhteisen sähköosakepotin myyntiä.

Kajaanin kaupunki on Kainuun Sähkön suurin yksittäinen osakkeenomistaja 37,5 prosentin osuudella. Kainuun kunnista sähköosakkeita omistavat myös Kuhmo, Suomussalmi, Sotkamo ja Vaala. Ruotsalainen energiayhtiö Graningeverkens AB omistaa yhtiön osakkeista reilun neljänneksen osuuden.

Kajaanin osalta lopullisen päätöksen Kainuun Sähkön osakkeiden myynnistä tekee aikanaan kaupunginhallitus.


Ruutu-Kolmion omistus siirtyy Kolmiokirjalle

Muuramelaisen sanaristikkolehtiä kustantavan Ruutu-Kolmio Oy:n omistus siirtyy oululaiselle Kolmiokirja Oy:lle. Kauppasummaa ei kerrota.

Ruutu-Kolmio on toiminut perheyrityksenä. Se on julkaissut 27 vuoden kokemuksella kahdeksaa erilaista ristikko- ja tehtävälehteä. Näitä lehtiä aletaan nyt toimittaa Oulussa.

Kolmiokirja Oy:n julkaisemien sanaristikkolehtien lukumäärä nousee kaupan jälkeen yhteensä 20:een. Lehtien määrän perusteella Kolmiokirjasta tulee Suomen suurin ristikkolehtikustantaja.

Koonnut: IKK
30.6.2000


Talous-sivulle