Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysViikon varrelta - ulkomaisia talousuutisia lyhyestiTeollisuusmaat listasivat veroparatiisit

Teollisuusmaiden järjestö OECD julkisti maanantaina listan 35 veroparatiisista, joita syytetään vahingollisesta verokilpailusta. Maille annettiin pakotteiden uhalla vuosi aikaa aloittaa verouudistuksiin paneutuminen.

Teollisuusmaat haluavat kiristää koko kansainvälistä rahoitusjärjestelmää, ja nyt julkistettu lista liittyy osana tähän kamppailuun.

OECD laskee veroparatiiseiksi maat, jotka houkuttelevat rahaa ihmisiltä tai yrityksiltä, joiden pyrkimyksenä on olla maksamatta veroa tuloistaan tai omaisuuksistaan.

OECD antaa nyt veroparatiiseille mahdollisuuden tehdä yhteistyötä järjestön kanssa kitkeäkseen haitalliset piirteet säädöksistään ja laeistaan vuoden 2005 loppuun mennessä.

OECD:n lista veroparatiiseista on seuraava: Andorra, Anguilla, Antigua sekä Barbuda, Aruba, Bahama-saaret, Bahrain, Barbados, Belize, Brittiläiset Neitsytsaaret, Cook-saaret, Dominica, Gibraltar, Grenada, Guernsey, Man-saari, Jersey, Liberia, Liechtenstein, Malediivit, Marshall-saaret, Monaco, Montserrat, Nauru, Hollantilaiset Antillit, Niue, Panama, Samoa, Seychellit, St. Lucia, St. Kitts sekä Nevis, St. Vincent sekä Grenadiinit, Tonga, Turks- ja Caicossaaret, USA:n Neitsytsaaret, Vanuatu.


Rahanpesu vaikeutuu Sveitsin pankeissa

Sveitsiläispankit ovat alkaneet ilmoittaa aktiivisesti viranomaisille rahanpesuepäilyistä.

Viime vuonna Sveitsin poliisin tietoon tuli yhteensä 370 tapausta, joissa rahanpesua epäiltiin. Rahamäärän yhteissumma nousi 1,5 miljardiin Sveitsin frangiin eli noin 5,5 miljardiin Suomen markkaan.

Summa on huomattavasti edellisvuotta suurempi, sillä silloin rahanpesua epäiltiin 330 miljoonasta frangista.

Sveitsin poliisissa asiaa tutkivan yksikön johtaja Daniel Thelesklaf kiittelikin, että maan rahoituslaitokset ovat ottaneet vakavasti lain määräykset.

Hänen mukaansa Sveitsin pankit ilmoittivat 85 prosenttia kaikista epäilyistä. Sen sijaan pankkien ulkopuolisten toimijoiden ilmoitusmäärissä on vielä toivomisen varaa.

Eniten ilmoituksia viranomaiset saivat maan suurista pankkikeskuksista Zürichistä ja Genevestä. Epäilyttävien liikekumppanien osoite viittasi useimmin Brittiläisille Neitsytsaarille, Cayman-saarille, Man-saarelle tai Bahamalle. Erityisen usein osoite viittasi myös Venäjälle.


Lehdet: Saksan pankkifuusio etenee

Saksalaisten Dresdner Bankin ja Commerzbankin alustavissa yhdistymisneuvotteluissa on edistytty, kirjoittivat talouslehdet Wall Street Journal Europe ja Handelsblatt maanantaina.

Vahvistus fuusiosuunnitelmista saatiin viime viikolla. Pankit ovat kertoneet, että tarkempaa tietoa ei lähiaikoina olla antamassa julkisuuteen.

Lehtitietojen mukaan yhteisen strategian pääkohdat ovat jo pankeilla valmiina. Huipputason neuvotteluiden on tarkoitus jatkua tällä viikolla.

Commerzbank ja Dresdner muodostaisivat yhdessä Saksan suurimman liikepankin. Dresdner Bank yritti juuri keväällä yhdistyä nykyisen ykkösen Deutsche Bankin kanssa. Hanke kariutui, kun Deutschen johtokunta hylkäsi yhdistymissuunnitelman.

Commerzbankin omistajilla on lehtitietojen mukaan valmiina suunnitelma siltä varalta, että Dresdneristä ei ole taaskaan kumppaniksi.

Yhteensä 11 prosenttia Commerzbankista omistavat italialainen vakuutusyhtiö Assicurazioni Generali, pankki Banca Intesa sekä espanjalainen pankki Banco Santander Central Hispano aikovat ostaa ja jakaa pankin, jos fuusio ei toteudu.

Commerzbank on ollut valtaushuhujen riepoteltavana siitä asti, kun analyytikot arvioivat sen liian heikoksi pärjäämään omillaan.


Fuusio tuo Saksaan uuden tv-jätin

Saksaan on syntymässä jättimäinen televisioyhtiö, kun tv-kanavaryhmä ProSieben yhdistyy SAT1-aseman kanssa. Yhtiöt kertoivat aikeistaan tiistaina, ja sopimus fuusiosta on määrä allekirjoittaa pian.

Uudesta konsernista, ProSiebenSAT1 Mediasta, tulee Saksan suurin televisioyhtiö. Sen liikevaihdon odotetaan olevan noin kaksi miljardia euroa, ja voitoksi ennen veroja omistajat lupailevat 200 miljoonaa euroa.

Konsernista odotetaan kovaa kilpailijaa CLT-Ufalle, joka pyörittää muita saksalaisia suuria tv-kanavia, mm. RTL:ää ja Voxia. ProSiebenSAT1:llä tulee olemaan neljä kanavaa, joista kolme on peräisin ProSieben-ryhmältä.

Kanavien lippulaivana pidetään elokuvakanava ProSiebeniä, jonka kohderyhmänä ovat nuoret. Kabel 1 -kanava keskittyy klassikkoelokuvien ja visailujen esittämiseen vanhemmille katsojille. N24 on tammikuussa perustettu ympäri vuorokauden toimiva uutiskanava.

Molempien kanavien suurin omistaja on tällä hetkellä mediamoguli Leo Kirchin Kirch Media. Uudesta konsernista se tulee omistamaan hieman yli puolet. Reilu kymmenesosa päätyy Axel Springer Verlagille, joka omistaa nyt SAT1:stä noin 40 prosenttia.

Jättifuusio tarvitsee vielä kilpailu- ja viestintäviranomaisten hyväksynnän.


Tokio yhä maailman kallein kaupunki

Aasian suurkaupungit ovat vieläkin elinkustannuksiltaan kalleinta seutua maailmassa. Maanantaina julkistetun William M. Mercer -tutkimuslaitoksen vertailun mukaan asuminen ja eläminen länsimaalaisittain tulee yhä kalleimmaksi Tokiossa.

Kymmenen kalleimman kaupungin listalla ovat myös Japanin Osaka, Hongkong, Beijing, Moskova, Shanghai, Seoul, Pietari, Kiinan Guangzou ja Lontoo. Edullisinta eläminen on vertailun mukaan Ecuadorin Quitossa.

Vertailussa keskityttiin ulkomaisen työntekijän elinkustannusten selvittämiseen eri puolilla maailmaa. Jokaisessa vertailukaupungissa selvitettiin yhteensä yli 200 tuotteen ja palvelun hinta. Elämisen peruskustannusten, asumisen ja ravinnon, lisäksi indeksissä kiinnitettiin huomiota myös liikkumisen ja viihteen hintatasoon.


Sonera ostaa ruotsalaisen salausyrityksen

Sonera ostaa ruotsalaisen salausyrityksen Id2:n. Hankkimansa osakkeet se siirtää tytäryhtiölleen Sonera Smart-Trustille, joka on erikoistunut turvallisen langattoman kaupankäynnin kehittämiseen.

Sonera kertoi myös, että se aikoo listauttaa Smart-Trustin seuraavien kymmenen kuukauden aikana.

Sonera maksaa Id2:n oston laskemalla liikkeelle omia osakkeitaan. Kaupassa käytetty vaihtosuhde on 0,05546 Soneran osaketta yhdestä Id2 Holdingin osakkeesta.

Sonera laskee liikkeelle 4,8 miljoonaa osaketta kaupan maksamiseksi. Osakkeiden määrän nousun myötä valtion omistus yhtiöstä laskee 52,9 prosenttiin.

Id2 tarjoaa julkisen avaimen salausmenetelmään ja älykorttitekniikkaan perustuvia digitaalisia tunnistusratkaisuja Internetiin. Soneran mukaan kauppa tekee Smart-Trustista johtavan turvallisten langattoman kaupankäynnin kokonaisratkaisujen toimittajan.


Nokia ja RealNetworks yhteistyöhön

Nokia ja amerikkalainen RealNetworks ryhtyvät yhdessä kehittämään tekniikkaa äänen ja kuvan hyödyntämiseksi uuden sukupolven matkapuhelimissa.

Lisäksi Nokia aikoo ottaa RealNetworksin kehittämän RealPlayer-tekniikan käyttöön tulevissa Epoc-käyttöjärjestelmään perustuvissa puhelimissa. Uusilla puhelimilla pääsisi siten käsiksi sellaiseen Internetin ääni- ja kuvatarjontaan, joka käyttää RealPlayer-tekniikkaa.

Nokian ensimmäinen RealPlayer-tuote tulee markkinoille ensi vuonna, yhtiö kertoi.


Paperiteollisuuden sähköinen kauppapaikka avattiin

Sähköinen paperin, kartongin ja sellun kauppapaikka paperX.com on avattu. Palvelu on ostajille ilmainen, mutta myyjät maksavat puolesta kahteen prosentin suuruisen palkkion kauppojen luonteen ja koon perusteella.

Kauppapaikan jäseniksi liittyneiden ostajien joukossa ovat mm. painotaloyhtymä Bertelsmann Aarvato ja yksi Euroopan suurimmista paperitukuista Schneider und Söhne. Kaikkiaan rekisteröityjä jäseniä on yli 500.

PaperX.com kertoo se tavoittelevansa kolmessa vuodessa kymmenesosaa paperikaupan 50 miljardin euron kokonaisvolyymistä Euroopassa.

Kauppapaikkaa rahoittavat mm. Apax Partners, Menire ja Insight Capitalsin Euroopan rahasto. Se työllistää tällä hetkellä noin 70 henkeä. Yhtiön pääkonttori on Lontoossa.


Suurrakentajatkin julkistivat yhteisen sähköisen kauppapaikan

Neljä maailmanlaajuisesti toimivaa rakennus- ja teollisuusyritystä julkistivat keskiviikkona yhteisen sähköisen kauppapaikan. Hankkeen toivotaan tehostavan alan toimintaa. Mukaan toivotaan myös alan muita yrityksiä.

Yhteisen kauppapaikan takana ovat englantilainen AMEC, alkujaan hollantilainen Bovis Lend Lease, Saksan suurin rakennusyhtiö Hochtief ja ruotsalainen Skanska. Mukana on myös viime vuonna Hochtiefin hankkima amerikkalainen Turner. Yhtiöillä on toimintaa kaikilla mantereilla.

Yhtiöiden ilmoituksen mukaan kauppapaikka on alallaan ensimmäinen maailmassa. Sen lähtökohta ovat alan käyttäjät.

Uusi palvelu mahdollistaa muun muassa reaaliaikaisen tiedot rakennuskohteista. Näin esimerkiksi kaikki tavarantoimittajat, materiaalien valmistajat ja aliurakoitsijat pääsevät helposti mukaan kilpailuun. Tämän taas uskotaan tehostavan alan toimintaa.

Alan markkina onkin valtava, sillä rakennusalan liikevaihdon lasketaan olevan 3 300 miljardia dollaria eli lähes 21 000 miljardia markkaa vuodessa. Lisäksi se työllistää lähes 15 prosenttia maailman työvoimasta. Alan osuus maailman kokonaistuotannosta on yhtiöiden mukaan 10 prosenttia maailman kokonaistuotannosta.

Koonnut: IKK
30.6.2000


Talous-sivulle