Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysWWF varoittaa mustavalaiden sukupuutostaYksi uhanalaisimmista suurista nisäkkäistä, mustavalas (Eubalaena glacialis) saattaa kuolla sukupuuttoon, elleivät Yhdysvallat ja Kanada ryhdy pikaisesti toimiin lajin pelastamiseksi, varoittaa WWF.


Kansainvälinen valaskomissio (IWC, International Whaling Commission) pitää kokouksensa ensi viikolla Adelaidessa Australiassa. WWF vaatii komission jäsenvaltioita tehostamaan mustavalaiden suojelua.

WWF:n juuri ilmestyneestä julkaisusta Northern Right Whale: the Most Endangered Great Whale in the World ilmenee, että vuonna 1935 voimaan astuneesta maailmanlaajuisesta mustavalaiden pyyntikiellosta huolimatta yksilömäärä on pudonnut alle tuhanteen.

Lajin ehkä ainoa elinvoimainen populaatio on Pohjois-Atlantilla. Sielläkin valaiden määrä vähenee noin 2,5 prosentilla vuosittain.

Vaikka osasyynä voi olla syntyvyyden aleneminen, noin 90 prosenttia kaikista luonnottomista kuolemista aiheutuu laivaliikenteestä. Valaat kärsivät myös elinalueittensa saastumisesta.

- Kaupallinen valaanpyynti verotti rankasti mustavalaskantoja 1900-luvulla, sanoo WWF:n valasasiantuntija Cassandra Phillips. - Vaikka valaita on suojeltu jo 65 vuoden ajan, parannusta ei ole tapahtunut.

Mustavalaat elävät ja synnyttävät poikasensa maailman vilkkaimpien laivareittien alueella. Valaanpyytäjät pitävät valaita helppona saaliina, koska ne uivat hitaasti ja viettävät paljon aikaa lähellä veden pintaa rannikkoalueilla.

Elintapansa vuoksi mustavalaat ovat erityisen alttiita törmäyksille laivojen kanssa. WWF kehottaa Yhdysvaltoja, Kanadaa ja muita maita, joiden alueella mustavalaita elää, luomaan laivaliikenteeltä rajoitettuja alueita. Näiden maiden on myös kehitettävä suojelualueita, jotka kattaisivat tärkeimmät mustavalaiden elin- ja lisääntymisalueet.

Lisäksi WWF vaatii Yhdysvaltoja ja Kanadaa muuttamaan kalastustapoja sekä kieltämään kalastuksen mustavalaiden elinalueilla lisääntymisaikaan, jotta valaat eivät joutuisi verkkoihin.

Mustavalaat ovat lisääntyneet hitaasti viimeksi kuluneiden kolmen vuoden aikana, jolloin vain 38 prosenttia mustavalasnaaraista on synnyttänyt. Vuonna 1998 tiedetään syntyneen vain kuusi poikasta, vuonna 1999 luku oli kolme, ja tämän vuoden lisääntymisaikana syntyi vain yksi poikanen.

IKK
30.6 2000


Ulkomaat -sivulle