Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysPuhekoneen kyydissä ei pitkästy

Pentti on pääkaupungin hauskin bussikuskiPentti Hartikainen, 55, on pääkaupungin kenties hyväntuulisin bussikuski. Keskimäärinhän kuljettajat ovat lähes yhtä myrtsejä kuin matkustajatkin, mutta Pentti on merkillinen poikkeus.


Hyväntuulinen Hartikainen pulputtaa matkan aikana taukoamatta kuljettajan pömpelistään. Hän saattaa yhtäkkiä kehua vuolaasti Espoota maan siisteimmäksi kaupungiksi tai työnantajaansa Linjebussia ehdottomasti parhaaksi bussiyhtiöksi.


Seutulinja 109:n matkustajat hymyilevät Pena-show'lle.

- Kiitos, näkemiin. Ottakaa ensi kerralla ystävännekin mukaan, huikkaa kuski kuuluvasti poisjääville matkustajille.

Seuraavalla pysäkillä hän kurkkaa jo kopistaan ja heilauttaa kättä linjurin takaosaan.

- Auf wiedersehen ja dasvidania!

Hartikainen tuli tunnetuksi TV1:n henkilödokumentista Bussikavaljeeri (1996), joka on saavuttanut jo tietynlaisen kulttimaineen. Eeva Vuorenpään ohjaustyön viehätys perustuu siihen, että persoonallinen arjen sankari nostetaan julkisuuden valokeilaan.

Jo 1980-luvun puolivälissä Hannu Karpo plokkasi Hartikaisen liikenneohjelmiinsa.


Yölinjojen työmyyrä

Hartikaisen taukoamattomassa tarinalaarissa vilahtelevat tietyt kestoaiheet. Suosikkeihin lukeutuvat hiihtourheilun tilastotulokset, autojen tekniset ominaisuudet, hanurimusiikki, vieraskieliset fraasit sekä rakkaus Pariisia kohtaan. Mies on esimerkiksi päntännyt Ranskan pääkaupungin tieverkon ulkomuistiinsa.

Vilkkaalle elämänilolle löytyy perin hartikaismainen selitys.

- Synnynnäiset geenit. Pienestä pitäen on ollut erittäin kova reippaus ja yrittämisen halu, luonnehtii mies, joka asettui Helsinkiin Kuopion suunnalta 1974.

Työnarkomaani ajaa useaa linjaa ja tekee myös kiiretuurauksia Linjebussin reiteillä. Tätä nykyä hänet bongaa varmimmin Helsingin yölinjoilla 02N, 05N, 06N, 07N tai seutubusseissa 109, 509 ja 213.

- Useimmiten se on 06N, joka kulkee myös oman asuntoni ohi, mies tarkentaa.


Tv-jutulle jatkoa?

Hartikaisesta kertova tv-dokumentti on esitetty jo muun muassa Ruotsin televisiossa. Yleisradion ohjaaja Vuorenpää ei pidä jatko-osaakaan täysin mahdottomana, mikäli Bussikavaljeerin tuoreet elämänvaiheet antavat siihen aihetta.

Voivatpa antaakin. Yksinhuoltajaisä on hiljattain tavannut ruotsinsuomalaisen tilausbussin kuljettajan Oilin, jonka kanssa hänellä on lomasuunnitelmia syksyksi. Jo sama ammatti takaa, että yhteistä jutunjuurta piisaa.

- Minä rakastan tätä bussialaa kovasti, summaa 36 vuotta ammatikseen ajellut Hartikainen.

STT-IKK
30.6 2000


Ajassa -sivulle