Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysPunainen Risti: Tartuntataudit maailman hiljainen katastrofiTartuntataudit ovat maailman hiljainen katastrofi, arvioidaan Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun vuosittain julkaistavassa katastrofiraportissa vuonna 2000.


Tuhoisat sodat ja luonnonkatastrofit saavat jatkuvasti huomiota uutisissa. Samaan aikaan aidsiin, tuberkuloosiin, malariaan, ripulitauteihin ja hengitystiesairauksiin menehtyi kaikessa hiljaisuudessa viime vuonna 160 kertaa niin paljon kuin luonnononnettomuuksissa, käy ilmi keskiviikkona julkaistusta raportista.

Ennaltaehkäisyn puuttuessa tartuntataudit paisuvat suurkatastrofeiksi. Kyseessä on jatkuva prosessi, joka ei kiinnitä huomiota kuten aseelliset konfliktit ja luonnononnettomuudet. Siksi tartuntatautien torjumiseen on vaikeampi kerätä rahoitusta.


Ennakoitavissa oleva katastrofi

Toisin kuin tulvat ja maanjäristykset tartuntataudit ovat ennakoitavissa ja ehkäistävissä suhteellisen helpolla. Suurin osa tautikuolemista olisi pystytty estämään 30 markalla sairastunutta kohden. Silti viime vuonna tartuntatauteihin kuoli 13 miljoonaa ihmistä.

OECD-maiden virallinen kehitysapu nousi vuonna 1998 ensimmäisen kerran neljään vuoteen. Mutta yhä pienempi osa siitä suuntautuu perusterveydenhoitoon.

Ympäristön pilaantuminen ja ilmastonmuutokset lisäävät kaupunkeihin muuttoa kehitysmaissa. Samaan aikaan monen köyhän maan kohdalla ulkomaanvelan hoito syö terveydenhuoltoon tarkoitetut rahat.

Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun suunnittelijan Merja Kovasimen mukaan köyhissä maissa julkinen terveydenhuolto on noidankehässä. Kun terveydenhuoltoalan palkat ovat pienet, koulutettu henkilökunta muuttaa pois. Tämä taas rapauttaa julkista terveydenhuoltoa entisestään. Kovasin muistuttaa, että myös yleinen liikkuvuus maailmassa on lisääntynyt. Tämä helpottaa tautien leviämistä.


Pitkäjänteinen valistustyö paras lääke

Punaisen Ristin kokemuksen mukaan ihmisten valistaminen tuottaa parempia tuloksia kuin kalliit laitehankinnat.

- Parhaat tulokset saadaan aikaan vaikuttamalla yksilöihin ja yhteisöihin. Kouluttamalla paikallisia vapaaehtoisia ja pyrkimällä vaikuttamaan ihmisten käyttäytymiseen, hygieniaan ja juomaveden laatuun voidaan sairauksia vähentää paljon tehokkaammin kuin pelkällä perusinfrastruktuurin ylläpidolla, Kovasin kertoo.

Suomen Punaisen Ristin tiedotuspäällikön Eevaliisa Hindsbergin mukaan tartuntatautien ehkäiseminen vaatii asiantuntemusta ja oikeanlaista tekniikkaa.

- Puhtaudella, perusterveydenhuollolla ja perusrokotuksilla pystyttäisiin tartuntataudit, esimerkiksi tuberkuloosi, pitämään aika hyvin aisoissa. Myös aids on pitkälti valistuskysymys, Hindsberg muistuttaa.


Onnistuneita projekteja vapaaehtoisvoimin

Avustusjärjestöt, kuten Punainen Risti, eivät voi korvata julkista terveydenhoitoa kriisialueilla, vaikka paikalliset hallitukset luistaisivatkin velvollisuuksistaan perusterveydenhoidon takaajina. Silti pikainen kriisiapu ei useimmissa tapauksissa yksistään riitä.

Vuoden 2000 katastrofiraportti mainitsee menestyksekkäitä esimerkkejä, joissa pienellä rahalla on onnistuttu antamaan tehokasta hoitoa paikallisia vapaaehtoisia kouluttamalla.

Muun muassa henkiseen tukeen erikoistuneet vapaaehtoiset työskentelevät Tshernobylin ydinonnettomuuden, Turkin maanjäristysten ja Kosovon sodan uhrien parissa.

Sudanilaisissa kyläyhteisöissä taistellaan aivokuumetta vastaan ja Kambodzhassa tehdään valistustyötä dengue-kuumeen ehkäisemiseksi. Punainen Risti on käynnistänyt projektit, jotka nyt pyörivät paikallisten vapaaehtoisten voimin.


Taustaa tartuntataudeista

 • Tartuntataudit ovat tauteja, joiden aiheuttajamikrobit siirtyvät suoraan tai välillisesti isännästä toiseen. Taudin aiheuttaa elimistön ulkopuolelta tuleva pieneliö.

 • Punaisen Ristin mukaan tartuntataudit surmaavat maailmassa ihmisiä monta kymmentä kertaa enemmän kuin sodat ja luonnononnettomuudet. Tuberkuloosiin, aidsiin, malariaan, ripulitauteihin ja hengitystiesairauksiin kuoli viime vuonna 13 miljoonaa ihmistä.

 • Monissa maissa jo taltutetut taudit, kuten tuberkuloosi Venäjällä ja Pohjois-Koreassa, ovat jälleen lisääntyneet huolestuttavasti.

 • Malaria tappaa enimmillään 2,6 miljoonaa ihmistä. Uhreista 75 prosenttia on lapsia.

 • Yksistään Eteläisessä Afrikassa arvioidaan seuraavan vuosikymmenen aikana kuolevan yhtä paljon ihmisiä kuin yhteensä koko 1900-luvun sodissa.

  STT-IKK
  30.6 2000


  Ulkomaat -sivulle