Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysViisi vuotta sujahtaa taskuun

Sosiaalinen kehitys biteiksi Suomen avustuksellaYK:n viimeisen viiden vuoden sosiaalisen kehityksen suuntaviivoista kiinnostuneiden ei tarvitse enää sormet painomusteessa kahlata läpi riiseittäin julkaisuja. Kaikki oleellinen tieto löytyy nyt yhdeltä CD-romilta, joka tottelee komeaa nimeä Social Summit Digital Library.


YK:n sihteeristö ja Kansainvälinen työjärjestö ILO ovat yhteistyössä koonneet tiedoston. Suomi on ollut sen päärahoittaja.

- Tämä CD-rom antaa mahdollisuuden kantaa taskussaan todellista digitaalista kirjastoa tämän kokouksen annista ja siihen johtaneista tapahtumista, kiteytti Suomen valtuuskuntaa Genevessä johtava sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho (kok.) , joka esitteli tietokokoelman.

Painotuore CD-rom jaetaan Genevessä kaikille YK:n erityisistunnon osallistujille, kuten myös istunnon yhteydessä pidettävään Geneva 2000 -kansalaisjärjestöfoorumiin osallistuville. Sitä levitetään myös kaikkiin YK:n ja ILO:n kirjastoihin.

- Levyllä on kaikki sen työn tulokset, jota YK ja sen jäsenmaat ovat tehneet viimeisen viiden vuoden aikana. Mukana on toimintaohjelman ja maiden raporttien lisäksi myös uusia ajatuksia siitä, miten sosiaalista kehitystä voidaan parhaiten edistää vastakin, ministeri kiteytti.

Suomi on avustanut CD-romin tekoa yhteensä 150 000 dollarilla (vajaalla miljoonalla markalla). Varat tulevat ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroista. Yhtenä tärkeänä näkökohtana Suomi piti rahoituksesta päätettäessä sitä, että tietopaketin valmisteluprosessiin osallistuu myös kehitysmaiden edustajia.


Viidessä osassa, kolmella kielellä

Kolmella kielellä (englanti, ranska, espanja) toteutettu CD-rom jakaantuu viiteen osaan. Ensimmäinen osa esittelee Kööpenhaminan julistuksen ja toisessa paneudutaan sen toimeenpanoon ja seurantaan.

Kolmas ja neljäs osa on varattu kuluneen viiden vuoden saavutuksien esittelyyn ja viimeisessä puolestaan kerrotaan Geneven kokouksen uusista tuulista ja ideoista. Lopusta löytyy sisällysluettelo sekä linkkejä lisätietoja tarjoaville verkkosivuille. Näin tietopaketti pysynee ajan tasalla myös tulevaisuudessa.

Yhdessä ministeri Perhon kanssa CD-romia esitellyt ILO:n ulkosuhteista vastaava Maria Ducci antoi myös tunnustusta tehdylle työlle:

- Tämä on osoitus siitä, mitä hyvällä yhteistyöllä saadaan aikaan. Kyseessä on maamerkki, joka osaltaan edesauttaa sellaisen poliittisen tahdon syntymistä, jota sosiaalisten muutosten tekemiseen vaaditaan, sanoi Maria Ducci.

STT-IKK
30.6 2000


Politiikka -sivulle