Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tytöt ja pojat tasa-arvoisia koulussa, mutta eivät työelämässä



Pohjoisamerikkalaisilla ja eurooppalaisilla tytöillä ja pojilla on nykyään yhtäläiset mahdollisuudet edetä koulutiellään, todetaan YK:n alaisen Euroopan talouskomission ECE:n tuoreessa selvityksessä. Sukupuolten välinen eriarvoisuus on niin ikään katoamassa yliopistotason koulutuksessa.


- Perinteinen jako, jonka mukaan naiset hoitavat kotia ja miehet pitävät perheen leivissä, on murentunut, kertoi raportin lehdistölle esitellyt Lene Mikkelsen. - Miesten ja naisten elämänkaaret muistuttavat yhä enemmän toisiaan kehdosta hautaan, hän jatkoi.

Koulutus ei enää ole sukupuolinen tasa-arvokysymys Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Täytyy silti muistaa, että nämä alueet muodostavat poikkeuksen suhteessa muihin maanosiin.

Yliopisto-opetus seuraa hieman jäljessä viime vuosikymmenellä kouluissa tapahtunutta kehitystä. Sukupuolten väliset erot ovat kaventuneet myös yliopistoissa.

Pohjoismaissa, Albaniassa, Bulgariassa ja Puolassa jo 60 prosenttia yliopisto-opiskelijoista on naisia.


Politiikka yhä miesten asia

Koulumaailman jälkeen tasa-arvossa on vielä parantamisen varaa. Naisia on yhä vain vähän mukana politiikassa.

Selvityksen mukaan Euroopan ja Pohjois-Amerikan naisilla on vielä toinenkin ero muunmaalaisiin sisariinsa, sillä näissä maissa naiset pysyvät mukana työelämässä myös lasten saannin jälkeen.

Länsimaissa avoliitot ovat yleistyneet ja avioliiton ulkopuolella syntyneiden määrä on lisääntynyt. Tässä suhteessa Euroopan maidenkin välillä on suuria eroja. Islannissa, Ruotsissa ja Virossa jopa joka toinen lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella. Kreikassa ja Kyproksessa tätä ei tapahdu juuri lainkaan.

Ainakin yhdessä asiassa sukupuolien välillä löytyy yhä selkeä ero: naiset suorittavat vain 15 prosenttia rikoksista, ja niistäkin lähes puolet ovat varkauksia, kertoi tiedote.

STT-IKK
30.6 2000


Ulkomaat -sivulle