Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon
äänestys


Haku Verkkouutisista:
Ulkomaat


Afrikan sarven "turhan sodan" traaginen logiikka

Tuhoisaa sotaa käyneet Eritrea ja Etiopia allekirjoittivat 18. kesäkuuta Afrikan yhtenäisyysjärjestön OAU:n välittämän tulitaukosopimuksen. Rajakahakasta alkanut katkera konflikti maailman köyhimpiin kuuluvien maiden välillä tuotti noin satatuhatta kaatunutta ja toista miljoonaa pakolaista.

Viron luterilaisen kirkon ongelmat ovat vanhaa perua

Viron luterilainen kirkko on nykyään kutistunut pienryhmäksi: maksavia jäseniä on vain 11 prosenttia kansalaisista. Unohtuu helposti, että ennen neuvostoaikaa se oli merkittävä osa virolaista yhteiskuntaa. Silloin kirkkoon kuului noin 80 prosenttia virolaisista.

YK: Aids vakava ongelma Afrikassa

Aids-epidemia koettelee edelleen vakavasti Afrikkaa - joissakin maissa jopa joka viidennellä aikuisella on tappavaa immuunikatotautia aiheuttava HI-virus tai taudin asteelle kehittynyt aids, ilmoitti YK tiistaina.

Britit kiistävät vaarallisuutensa

Maineensa tahraamisesta suivaantuneet britit haukkuvat selkein sanoin Yhdysvalloissa esitetyn tv-raportin, jonka mukaan Britannia olisi Yhdysvaltoja väkivaltaisempi paikka.

Itävallan ihmisoikeustilanne tutkitaan

Neljätoista EU:n jäsenmaata pyysi torstaina Euroopan ihmisoikeustuomioistuinta asettamaan kolmijäsenisen komitean tutkimaan Itävallan ihmisoikeuspolitiikkaa ennen kuin maat ovat valmiit luopumaan Itävallan boikotoinnista.

Suomalaisjuristi kirjaa ihmisoikeusrikkomuksia Tshetsheniassa

Euroopan neuvoston asiantuntijana Tshetsheniassa työnsä aloittanut suomalainen juristi Peter Iiskola, 41, uskoo, että EN:lla on hyvät mahdollisuudet onnistua tehtävässään alueen ihmisoikeusrikkomusten selvittelyssä. Iiskola korostaa kuitenkin, että työssä tarvitaan aikaa ja malttia.

WWF varoittaa mustavalaiden sukupuutosta

Yksi uhanalaisimmista suurista nisäkkäistä, mustavalas (Eubalaena glacialis) saattaa kuolla sukupuuttoon, elleivät Yhdysvallat ja Kanada ryhdy pikaisesti toimiin lajin pelastamiseksi, varoittaa WWF.

Punainen Risti: Tartuntataudit maailman hiljainen katastrofi

Tartuntataudit ovat maailman hiljainen katastrofi, arvioidaan Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun vuosittain julkaistavassa katastrofiraportissa vuonna 2000.

Tytöt ja pojat tasa-arvoisia koulussa, mutta eivät työelämässä

Pohjoisamerikkalaisilla ja eurooppalaisilla tytöillä ja pojilla on nykyään yhtäläiset mahdollisuudet edetä koulutiellään, todetaan YK:n alaisen Euroopan talouskomission ECE:n tuoreessa selvityksessä. Sukupuolten välinen eriarvoisuus on niin ikään katoamassa yliopistotason koulutuksessa.

Tropiikin metsäkadon vähentäminen halvin keino vähentää kasvihuonekaasuja

Tuoreen kansainvälisen tutkimuksen mukaan kehitysmaiden metsäkadosta syntyy aiemmin arvioitua enemmän hiilidioksidipäästöjä. Tropiikin metsäkadon vähentämistä pidetäänkin tutkimuksessa kustannustehokkaimpana keinona hidastaa ilmaston lämpenemistä.

UNDP: Ihmisoikeudet ja kehitys kulkevat käsi kädessä

Suurimmat uhkat ihmisoikeuksille maailmassa ovat köyhyys ja lisääntyneet tuloerot, todetaan YK:n kehitysohjelman UNDP:n vuosiraportissa.

Venäjän erottaminen EN:sta yhä mahdollista

Euroopan neuvoston parlamentaarikot pitävät yhä esillä mahdollisuutta erottaa Venäjä EN:n jäsenyydestä. Järjestön parlamentaarinen yleiskokous hyväksyi torstaina Strasbourgissa tiukan kannanoton, jossa se moittii jäsenmaiden ulkoministereitä lepsusta suhtautumisesta Venäjän aiheuttamiin ihmisoikeusloukkauksiin Tshetsheniassa.

Venäjän hallitus julkisti odotetun talousohjelman

Venäjän hallitus julkisti keskiviikkona pitkään odotetun talousohjelman, joka tavoitteena on kohentaa kymmenien miljoonien venäläisten elintasoa ja kaksinkertaistaa kansantuote vuoteen 2010 mennessä.

Viikon varrelta - ulkomaat lyhyesti

Tapahtui näinä päivinä...

Sivun alkuun