Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







UNDP: Ihmisoikeudet ja kehitys kulkevat käsi kädessä



Suurimmat uhkat ihmisoikeuksille maailmassa ovat köyhyys ja lisääntyneet tuloerot, todetaan YK:n kehitysohjelman UNDP:n vuosiraportissa.


Torstaina julkistettu ihmisoikeuksiin ja inhimillisen kehitykseen keskittyvä raportti osoittaa selkeästi, että taloudellinen kehitys kulkee käsi kädessä ihmisoikeuksien kanssa.

- Mikään ihmisoikeusrikos ei kosketa niin laajamittaisesti ihmiskuntaa kuin taloudelliset ja sosiaaliset puutteet, raportissa todetaan.

Toisaalta demokratia on osoittautunut hallitusmuodoista kaikkein tehokkaimmaksi nälänhätien ja aseellisten konfliktien ehkäisijäksi. Siksi demokratian ja ihmisoikeuksien edistäminen on keskeinen osa kestävällä pohjalla olevaa kehitysyhteistyötä.


Globalisaatio haastaa ihmisoikeustyön

Globalisaatio lisää ihmisten riippuvuutta toisistaan. Siksi ihmisoikeuksien toteutuminen ei voi olla enää yksistään kansallisvaltioiden varassa, toteaa UNDP. Myös monikansallisten yritysten ja yksittäisten järjestöjen kuten EU:n ja WTO:n on kannettava vastuu ihmisoikeuksista.

Tänään ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa suurimmassa osaa maailman maita järjestetään vapaat vaalit. UNDP muistuttaa kuitenkin, että tämä ei vielä riitä. Heikot demokratiat täytyy saada toimimaan niin, että inhimillinen kehitys niissä on mahdollista.

UNDP:n edustajana Albaniassa työskentelevän Jan Wahlbergin mukaan demokraattinen lainsäädäntö ei yksistään takaa ihmisoikeuksien toteutumista käytännössä. Lisäksi tarvitaan instituutioita, jotka vahtivat, että sopimuksia noudatetaan.


Yhteenveto viime vuosisadasta

Vuoden 2000 raportti on myös yhteenveto viime vuosisadan kehityksestä. UNDP:n mukaan ihmisoikeudet ja sosiaalinen kehitys edistyivät huimasti 1900-luvulla.

Sata vuotta sitten puolet maailman asukkaista eli siirtomaavallan alaisuudessa eikä yksikään valtio ei myöntänyt kaikille kansalaisilleen äänioikeutta.

Vaikka eriarvoisuus maailmassa on kasvanut räikeästi, taistelussa köyhyyttä vastaan on myös hieman edistytty. Puhtaan juomaveden saatavuus on lisääntynyt, vastasyntyneillä on kymmenen vuotta enemmän elinaikaa kuin vuonna 1970 ja köyhyys asukkaiden keskimääräisen palkkatason mukaan mitattuna on vähentynyt kaikissa maanosissa.


Inhimillinen kehitys mitattavissa

Viime vuosina myös tilastotietojen keräämisessä on edistytty huomattavasti. UNDP:n raportti osoittaa pohjoismaisessa Aasian-tutkimuslaitoksessa NIAS:ssa työskentelevän tutkijan Timo Kivimäen mukaan, että numeroilla voi mitata myös inhimillistä kehitystä ja tasa-arvon edistymistä pelkän taloudellisen toiminnan lisäksi.

YK:n entisen ihmisoikeustarkkailijan Elisabeth Rehnin mukaan inhimillisen kehityksen raportti on tärkeä dokumentti, sillä sen tilastot lisäävät todellista tietoa vähentäen pelkkiin luuloihin ja tuntemuksiin perustuvia arvioita.

Raportti esimerkiksi osoittaa selkeästi, miten tuloerot maailmassa ovat kasvaneet nopeammin kuin koskaan aikaisemmin.

Elisabet Rehnin mukaan köyhyys ei ole uhka ainoastaan tasa-arvolle, vaan koko maailman rauhalle.

UNDP:n vuosittain mittaamalla Inhimillisen kehityksen indeksillä (HDI) Suomi on sijalla 11. Indeksi mittaa odotettavissa olevaa elinikää, koulutustasoa ja elintasoa.

STT-IKK
30.6.2000


Ulkomaat -sivulle