Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Hyvästi korkkivikainen viini



Viinin paha maku korkkivian takia on EU:n komission mukaan pian taaksejäänyttä aikaa.


EU:n rahoittamassa tutkimuksessa on kehitetty tekniikka, joka estää luonnonkorkilla suljetun viinipullon pilaantumisen. Korkittuminen eli pistävän maatunut tuoksu ja maku pidetään loitolla käsittelemällä korkki mikroaalloilla.

Kyseessä on patentoitu menetelmä, jonka on kehittänyt pienyritysten yhteenliittymä Saksasta, Portugalista ja Espanjasta. Mukana on ollut lisäksi saksalainen tutkimuslaitos.

Yritykset ovat saaneet tutkimukseen rahoitusta EU:n komission Craft-ohjelmasta, jolla tuetaan pienten ja keskisuurten yritysten tuotekehittelyä.

Korkkivika pilaa viiniä vuosittain noin 500 miljoonan euron eli lähes 3 miljardin markan arvosta, EU:n komissio kertoo. Arviolta viemäriin päätyy noin 2-3 prosenttia kaikista luonnonkorkeilla suljetuista juomista.


Asiantuntijat varovaisia

Asiantuntijat suhtautuvat tuoreeltaan varovasti uuteen menetelmään. Alkon laadunvalvonnan asiantuntijan Veikko Hamilon mukaan mikroaalloilla voi hyvin uskoa tapettavan korkista bakteerit ja homeitiöt lämmön avulla.

- On aika yllätys, että EU:n komissio on ottanut asiaan kantaa, Hamilo sanoi puhelinhaastattelussa.

Hamilo huomautti, että muitakin ratkaisuja on kehitetty, kuten otsonin avulla desinfiointi sekä korkin käsittely säteilyllä. Jälkimmäistä menetelmää ei Hamilon mukaan yksikään valmistaja tosin tunnusta käyttävänsä.


Perunakellarin haju

Korkkivikaisella viinillä tarkoitetaan juomaan tullutta maatunutta, homemaista hajua. Joidenkin nenään tuoksu muistuttaa perunakellaria. Vika voi aiheutua klooriyhdisteestä, jolla suojataan kuoritut tammikorkkilevyt mätänemiseltä.

- Klooriyhdiste voi reagoida pienten homepilkkujen kanssa ja ikään kuin provosoida hajun muodostumista, Alkon tuoteasiapäällikkö Risto Mäkiopas kertoo.

Maatunut tuoksu voi olla peräisin myös tammitynnyreistä, jossa viiniä kypsytetään joskus vuosikausia.

Lisäksi muovikorkit yleistyvät, mutta esimerkiksi Ranskassa laatuviiniä ei voi kuvitella myytävän muovikorkilla suljettuna. Ranskan lisäksi ainakin Italiassa ja Espanjassa vannotaan edelleen luonnonkorkin nimeen. Suurin luonnonkorkin tuottaja on Portugali.

STT-IKK
30.6 2000


Ajassa -sivulle