Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysMakkaraa kevyesti grillatenKesällä grilli käy kuumana ja suomalaisten mökkilomilla makkara poikineen tirisee kuumilla hiilillä.


Painonvartijat muistuttavat, että kesäherkkujen ykkösiä ostettaessa kannattaa vilkaista myös makkaroiden tuoteselosteisiin. Erityisesti huomiota olisi kiinnitettävä rasvan ja energian määriin.

Kuluttajien valintoja helpottamaan Painonvartijat on tutkinut eri makkaroiden energiapitoisuuksia ja listannut markkinoilta 14 erilaista kevyttä grilli- ja lenkkimakkaraa, joista vähärasvaisimmaksi osoittautui Tapolan Tulikukko grillimakkara.

- Perinteisissä grillattavissa makkaroissa on noin 18-21 prosenttia rasvaa, kun taas keveissä tuotteissa rasvapitoisuus liikkuu kymmenen prosentin molemmin puolin, kertoo Painonvartijoiden tiedotuspäällikkö Riitta Rantanen.

Hänen mukaan rasvaisenkaan makkaran syönti silloin tällöin ei ole oleellisesti painoa lisäävä, mutta jos makkaraa käristellään kesäloman jokaisena päivänä, niin silloin rasvapitoisuudella on merkitystä.


Keveydellä kysyntää

- Makkarat ovat helppoja ja maukkaita kesäruokia ja onneksi makkaran valmistajat hemmottelevat makkaran ystäviä nykyään myös keveämmilläkin vaihtoehdoilla, iloitsee Rantanen.

Hän huomauttaa, että vielä kymmenen vuotta sitten markkinoilla ei ollut muuta kuin perinteisiä tuhdimpia grilli- ja lenkkimakkaroita.

- Nykyisin kevyttuotteiden saatavuus on kautta maan melko hyvä, mutta vähänkin erikoisemman tuotteen hankinassa saattaa olla vaikeuksia, kertoo Rantanen.

Tapola Oy:n tehtaanjohtaja Niklas Niemi kertoo, että juhannusmyyntiin valmistetut 10 000 pakettia Tulikukko grillimakkaraa loppuivat kesken.

- Kaksi vuotta sitten kehitetty kalkkunalihainen ja vain kolme prosenttia rasvaa sisältävä kevyttuote on saavuttanut valtavan suosion nopeasti, toteaa Niemi.

Hänen mukaansa Tulikukkoa on parhaiten saatavissa Etelä-Suomen kaupoista.

Painonvartijoista muistutetaan, että grillissä voi makkaran kaverina kypsentää myös folionyytissä sipulia, valkosipulia, tomaatteja, kesäkurpitsaa ja muita kasvisherkkuja. Keveyttä ateriaan syntyy myös runsaalla salaatilla ja leivällä.

FF-IA
30.6.2000


Ajassa -sivulle