Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Amerikkalaiset uupuvat univelkaan



Amerikkalaiset nukkuvat selvästi vähemmän kuin pitäisi. Valtaosa aikuisista nukkuu alle seitsemän tuntia yössä ja kolmannes amerikkalaisista yrittää tulla toimeen noin kuuden tunnin yöunella.


Yhdysvaltalaisten unta tutkineen Kansallisen unisäätiön mukaan aikuisten pitäisi kuitenkin nukkua noin kahdeksan tuntia yössä.

Unisäätiön mukaan yleisin syy unen vähyyteen on se, että tekemistä on liikaa. Lyhyttä yöunta pidetään lisäksi sankarillisuuden ja tehokkuuden osoituksena. Nukkumisajasta nipistetään toiseen työpaikkaan tai harrastuksiin.

Myös tv ja tietokone varastavat yöunta. Tutkijat muistuttavat kuitenkin siitä, että vähäinen uni kostautuu ennemmin tai myöhemmin terveysongelmina. Valvominen työn ääressä ei myöskään lisää tehokkuutta.

- Ihmiset, jotka ovat myöhään valveilla ja tekevät enemmän töitä, valittavat seuraavana päivänä keskittymiskyvyn puutetta, sanoo unisäätiön varapuheenjohtaja James Walsh.

Yli puolet tutkituista myönsikin univajeen haittaavan seuraavan päivän töitä ja viidennes tunnusti tehneensä virheitä väsymyksen vuoksi.


Nuoret nuokkuvat ratissa ja koulussa

Univaje johtaa myös liikenneonnettomuuksiin. Rattiin nukahtaminen aiheuttaa Yhdysvalloissa yli 100 000 onnettomuutta vuodessa.

Ajaessaan torkahtelevat usein nuoret. Noin puolessa rattiin nukkumistapauksista kuski oli alle 24-vuotias. Tutkimuksessa mukana olleista nuorista neljännes tunnustikin torkahdelleensa ratissa viimeisen vuoden aikana.

Lukioikäisten nuorten univaje huolestuttaa amerikkalaistutkijoita muutenkin. Nuoret saavat unta keskimäärin seitsemän tuntia yössä, vaikka he tarvitsisivat lähes yhdeksän tunnin yöunet.

Opettajat valittavat, että aamutunnit valuvat täysin hukkaan, sillä oppilaat nuokkuvat ensimmäiset oppitunnit. Joissakin osavaltioissa onkin jo uskottu tutkimuksia nuorten erilaisesta unitarpeesta, ja niissä on lykätty lukion aamuntunteja.

Minnesotan osavaltiossa muutama koulupiiri on lykännyt lukion alkamisaikaa tunnilla. Ensimmäinen tunti alkaa nyt kello 8.30 eikä enää 7.20. Koulut pitävät kokeilua onnistuneena. Oppilaat ovat nykyään selvästi pirteämpiä.


Unirytmissä muutos teini-ikäisenä

Amerikkalaistutkijoiden mukaan unirytmissä tapahtuu selvä muutos teini-iässä. Illalla ei nukuta ja aamuisin tarvitaan lisää unta. Aamu-unisuus ei ole siis tutkijoiden mukaan laiskuutta, vaan biologinen ongelma.

- Joudun heräämään joka aamu ennen kuutta. Koulubussi lähtee 6.30, valittaa Beth Shcnibble, 16- vuotias lukiolainen Marylandista.

- Joinakin päivinä harrastukset päättyvät vasta iltakahdeksalta ja sitten pitää tehdä läksyt, hän kertoo.

Beth on usein lastenvahtina ja siksi uni saattaa jäädä vähiin viikonloppuisinkin.

- Uimajoukkueissa olevilla on vieläkin hurjempaa, sillä he menevät aamulla viideksi ensimmäisiin treeneihin, ihmettelee Beth.

Unitutkijoiden mukaan nuorten liian vähäinen unensaanti vaikuttaa myös mielialaan. Väsyneiden nuorten mielialat heilahtelevat rajusti laidasta laitaan. Univelka saattaa johtaa myös masennusoireisiin.

STT-VT
31.3.2000


Ulkomaat -sivulle