Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Aro: Muuntogeenisen ruuan hyödyt haittoja suuremmat



Geenitekniikan avulla muokatun ruuan aiheuttamat ekologiset riskit ovat huomattavammat ja lähempänä ihmistä kuin riskit ihmisen terveydelle, katsoo Kansanterveyslaitoksen tutkimusprofessori Antti Aro.


Geenitekniikalla on hänen mielestään huikeat näkymät maailman väestön ravitsemisessa. Aro myös torjuu muuntogeeniseen ruokaan liitetyt pelot antibioottivastustuskyvyn ja allergioiden lisääntymisestä tai geenien siirtymisestä ruuasta ihmiseen.

- Geeniteknisesti muunnetun ruuan mahdolliset haitalliset ominaisuudet selvitetään huolellisesti ennen hyväksymistä. EU:n valvontajärjestelmään kuuluva uuselintarvikelautakunta on erittäin tarkka ja luottamusta herättävä.

- Voi sanoa, että tähän mennessä järjestelmä on ollut sataprosenttinen, sillä yhtäkään uuselintarviketta ei ole vielä hyväksytty EU:ssa. On vaikea kuvitella, että markkinoille vahingossa pääsisi läpi jokin ihmisterveydelle vaarallinen elintarvike, Aro pohtii.

Aro sanoo tietoisesti välttäneensä muuntogeenisestä ruuasta puhumista ennen kuin siitä on tarpeeksi tietoa. Suomen Lääkäriliiton maanantaina järjestämässä Ravinto- ja elintarvikeongelmat -seminaarissa hän kuitenkin asettui vankasti tukemaan muuntogeenistä ruokaa.

- Geenitekniikan riskit ovat paremmin hallinnassa kuin autoistumisen riskit olivat aikanaan, kun auto keksittiin, Aro vertaa.


Ruuan geeniaines ei siirry ihmisen soluihin

Pelot muuntogeenisen ruuan haitoista ihmiselle ovat Aron mielestä liioiteltuja. Muuntogeenisen ruuan perimä ei voi siirtyä sitä syövän ihmisen soluihin, sillä kaikki geenit koostuvat samoista kemiallisista osista. Ihminen on kaikkiruokainen ja syö joka tapauksessa vieraiden kasvien ja eläinten kudoksia, jotka sisältävät geenejä.

Geenitekniikalla voidaan lisätä, mutta myös vähentää allergisia reaktioita. Yleisesti allergiaa aiheuttavia vihanneksia ja pähkinöitä voitaisiin neutraloida.

Aro uskoo, että halutessaan tutkijat voivat kehittää pähkinälajikkeen, joka ei sisällä allergikoille oireita aiheuttavaa valkuaisainetta. Tarvitaanko tällaista pähkinää, on Aron mukaan toinen kysymys.

Jos pähkinän geeni sen sijaan siirrettäisiin johonkin toiseen ravintokasviin, olisi se kerrottava myös elintarvikkeessa, jotta pähkinäallergikot voisivat välttää tuotetta.

- Geenimuunnellun aineksen käytöstä elintarvikkeissa tullaan kansainvälisten sopimusten mukaan ilmoittamaan pakkauksissa. Ei tarvitse pelätä tietämättään altistuvansa muunnellulle ruualle, Aro sanoo.

Antibiooteille vastustuskykyistä geenipätkää käytetään toistaiseksi apuna geenitekniikassa. Aron mukaan geenin ei ole todettu siirtäneen vastustuskykyä ympäristöön. Teoreettisen siirtymismahdollisuuden vuoksi geenitekniikassa ei käytetä ihmisille annettavia antibiootteja.

Aro uskoo päinvastoin, että geenitekniikalla ruuantuotantoa voidaan kehittää ympäristöystävälliseen suuntaan. Hän tuntuu toivovan jonkinlaista luomun ja geenitekniikan liittoa, jonka avulla viljelijät voisivat tuottaa tehokkaasti puhdasta ruokaa. Tällä hetkellä luomuviljelijät ovat kansainvälisesti sanoutuneet täysin irti geenitekniikasta.

FF-IA
31.3.2000


Ajassa -sivulle