Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Serbit kestäneet koettelemukset yllättävän hyvin

Jugoslavian terveydenhuollon pelätään pian romahtavan



Terveydenhuoltoon käytettävät varat ovat romahtaneet Jugoslaviassa viidennekseen siitä, mitä ne olivat vielä 1990-luvun alussa.


Kahdeksan vuotta jatkuneet kansainväliset pakotteet ja NATO:n viimekeväiset pommi-iskut eivät kuitenkaan ole tuhonneet itse terveydenhuoltojärjestelmää ja sen myötä ihmisten terveyttä.

Henkeä kohti terveydenhuoltoon käytettävä raha on pudonnut 200 dollarista (1200 mk) 40 dollariin (240 mk).

Silti esimerkiksi ihmisten odotettavissa oleva elinikä ei ole laskenut niin kuin Venäjällä, sanoo Maailman terveysjärjestön WHO:n Belgradin humanitaarisen avun toimiston johtaja Jukka Pukkila. Venäjällä ihmisten odotettavissa oleva elinikä on yksi maailman alhaisimmista.

Fyysisesti serbit näyttävät kestäneen kahdeksan viime vuoden koettelemukset odotettua paremmin, vaikka tutkimustietoa ei olekaan käytettävissä. Yleisimmät sairaudet ovat edelleen sydän- ja verisuonitaudit sekä syöpä.

Rokotusjärjestelmä toimii, tartuntataudit ovat jokseenkin kurissa ja esimerkiksi tuberkuloosi on isompi ongelma Virossa kuin Jugoslaviassa.


Talousahdingosta perustoivottomuus

Väestönkasvu on kuitenkin kääntynyt negatiiviseksi muutamia Etelä-Serbian alueita lukuunottamatta, ja kaikkein jyrkin muutos on Vojvodinassa Pohjois-Serbiassa. Pienin syntyvyys on pakolaisperheissä, joissa ei juuri ole alle 5-vuotiaita lapsia.

Jugoslaviassa on yli puoli miljoonaa Kroatian ja Bosnian serbipakolaista sekä 220000 Kosovon pakolaista.

- Ihmisten elämää hallitsee perustoivottomuus, ja tilanne näyttää vain pahenevan. Sillä on valtava vaikutus mielenterveyteen, Jukka Pukkila sanoo.


Romahdus lähestymässä

Jugoslavian talouden on ennustettu romahtavan millä hetkellä hyvänsä, mutta kukaan ei vielä tiedä romahduksen syvyyttä.

Talouden ahdinko kuristaa myös terveyskeskuksia sekä sairaaloita. Lain mukaan palvelut ovat ilmaisia, mutta käytännössä niistä on maksettava. Pukkilan mukaan järjestelmä alkaakin muistuttaa yksityistä terveydenhuoltoa.

- Potilaiden kerrotaan vievän sairaalaan mennessään kaikki tarvittava aina nukutuslääkkeistä lähtien, Pukkila sanoo.

Serbian terveydenhuoltoa avustaa 20 kansainvälistä järjestöä, joiden toimintaa WHO koordinoi. Ongelma avun jakamisessa on järjestöjen asettamat vaatimukset avun kohteista.

- Monet järjestöt haluavat avustaa ainoastaan hallituksen kontrollin ulkopuolella olevia yksiköitä, sanoo Pukkila.

Vaatimukset johtavat kuitenkin helposti umpikujaan, koska jokaisen kyläkeskuksen apteekin ja terveyskeskuksen johtajan nimittää hallituksen viranomainen.

STT-MH
31.3.2000


Ulkomaat -sivulle