Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Sähköisen kaupankäynnin verokompleksi



Amerikkalainen sähköisen kaupankäynnin ongelmia pohtiva toimikunta ei viime viikolla onnistunut sopimaan, miten verkkokauppaa pitäisi Yhdysvalloissa verottaa. Verkkokaupan verotus on myös kansainvälinen ongelma.


Yhdysvaltain kongressin asettaman toimikunnan 19 jäsenestä 11 äänesti nykyisen väliaikaisen verovapauden jatkamista sähköisessä vähittäismyynnissä viidellä vuodella. Äänimäärä ei kuitenkaan riittänyt siihen, että toimikunnan raportista olisi tullut virallinen suositus kongressille.

Yhdysvaltojen nykykäytännön mukaan internetissä toimivien vähittäiskauppiaiden tarvitsee maksaa 5 prosentin myyntiveroa vain silloin, jos ostaja on samassa osavaltiossa kuin missä kauppiaan myymälä tai varasto sijaitsee. Käytännössä tämä tarkoittaa, internet-myymälä nauttii veroetua verratuna perinteiseen oikeaan vähittäismyymälään.


Vapaus verkkokaupalle

Kummallinen verotuskäytäntö on korkeimman oikeuden säätämä vuonna 1992. Säädöksen muuttamiseksi kongressin pitäisi antaa asiasta asetus, ja siksi neuvoa antavan toimikunnan oli tarkoitus sopia asiasta ja antaa kongressille virallinen suositus.

Kongressin vuonna 1998 asettama toimikunta hajosi asian käsittelyssä kahteen leiriin. Mahdollisimman vapaata kauppaa kannattavan leirin johtaja, Virginian kuvernööri James Gilmore III ehdotti, että internet-kauppiaat vapautettaisiin myyntiverosta pysyvästi.

Gilmoren mukaan verkkokauppa on vielä pientä verratuna perinteiseen vähittäiskauppaan, ja internet pitäisi saada mahdollisimman vapaaksi veroista ja julkishallinnon säätelystä. Toista näkökantaa toimikunnassa edusti Utahin kuvernööri Mike Leavitt, joka on Gilmoren lailla republikaani mutta haluaa silti internetin verotuksen piiriin.

Toimikunnassa on myös kuusi yritysmaailman edustajaa. Ehdotus nykyisen verovapauden määräaikaisesta jatkamisesta tuli heidän taholtaan.

Vaalivuonna veronkorotuksista päättäminen on mahdotonta. Molemmat presidenttiehdokkaatkin, republikaanien George W Bush ja demokraattien Al Gore, ovat sanoneet odattavansa toimikunnan suosituksia mutta kannattavat nykyisen verovapauden jatkamista toistaiseksi.


Kuka maksaa julkiset menot?

Verovapaus on suosinut sähköistä kaupankäyntiä Yhdysvalloissa. BBC:n mukaan perinteiset myyntiverot tuottavat osavaltioille ja liittovaltiolle yhteensä 150 miljardia dollaria vuodessa. Sähköisen kaupankäynnin kasvaessa tämä verotulo on uhattuna. Viime vuonna sähköisen vähittäiskaupan arvoksi on arvioitu 20 miljardia dollaria. Kasvuvauhti on huima, kaupan arvo kaksinkertaistui edellisestä vuodesta.

Verotulojen menetys herättää huolta osavaltioiden ja liittovaltion hallinnossa. Myös perinteiset vähittäiskauppiaat ovat harmissaan internet-kaupan verovapaudesta, sillä sen katsotaan vääristävän kilpailutilannetta. Toimikunnan päätös verovapauden jatkamisesta onkin otettu pettymyksellä vastaan sekä julkihallinnon että vähittäiskaupan piirissä.

Sähköiset kauppamiehet puolestaan ovat sitä mieltä, että myyntiveron soveltaminen internet-kauppaan eri osavaltiossa johtaisi kohtuuttomiin hinnoitteluongelmiin. Verojen pitäisi kauppiaiden mielestä olla ehdottomasti samat kaikissa osavaltioissa.

BBC:n mukaan Massachusettsin viranomaiset yrittivät taannoin verottaa internet-kauppaa, mutta huomasivat sen mahdottomaksi. Myyntiveroa välttääkseen yritykset alkoivat siirtyä viereiseen New Yorkin osavaltioon, jossa veroa ei peritty. Asiakkaille on samantekevää, missä verkkokauppa fyysisesti sijaitsee, kunhan toimitukset sujuvat.

Toimikunnan erimielisyys ja epäonnistuminen sopimuksen teossa tietää sitä, että asia tulee pysymään poliittisena kiistakapulana ainakin tänä vuonna presidentin vaalien ajan. Toimikunnan puuhastelu on kiinnostanut muitakin kuin amerikkalaisia, sillä kansainvälisesti ajatellen verotuksen erot ovat vielä suurempia eri maiden välillä.


Kansainvälinen meno on tosi hurjaa

Kansainvälisesti verotilanne on villi. Verkosta ostetuista tavaroista yhä suurempi osa kulkee postitse tullien ja rajavalvonnan ohi. Kuvernööri Gilmoren mielestä Yhdysvaltojen pitäisi yrittää laajentaa verovapautta myös muihin maihin. Hän haluaisi kansainvälisen päätöksen, joka vapauttaisi yksityishenkilöt maksamasta veroja ja tulleja sähköisessä kaupassa.

Taloudellinen yhteistyö- ja kehittämisjärjestö OECD on kiinnittänyt huomiota maiden välisen holtittoman verokilpailun vaaraan. Yritysten houkuttelemiseksi verot painetaan niin alas, että kyseisen maan kansalaisille ei kyetä antamaan riittäviä julkisia palveluja tai perusturvaa. OECD pohtii parhaillaan keinoja tilanteen hallitsemiseksi.

Meillä Euroopassa tilanne on eurosta ja yhteismarkkinoista huolimatta hankala. Valuuttojen kanssa ei tarvitse enää säheltää eikä tulleja peritä, muttta yritysverot ja arvonlisäverot vaihtelevat eri maissa suuresti. Lisäksi kuluttajansuojalait ja muut vähittäiskauppaa ja postimyyntiä säätelevät määräykset poikkeavat eri maissa toisistaan.

EU:ssa on ehdotettu, että verkkokauppiaiden täytyisi noudattaa ostajan maassa voimassa olevia kuluttajalakeja ja riitatapauksissa oikeutta käytäisiin ostajan kotimaassa. Tämä sinänsä ostajan kannalta kohtuullinen ja oikeudenmukainen tavoite aiheuttaisi kuitenkin suuria vaikeuksia laillisesti toimiville yrityksille, jotka pitäisi sovittaa myyntitoimintansa vastaamaan kaikkien jäsenmaiden erilaisia lainsäädäntöjä.

Tälläiset sähköisen kaupankäyntiin liittyvät ongelmat tulisi selvittää ja ratkaista pikaisesti sekä EU:n sisällä että kansainvälisesti. Muuten laillinen ja rehellinen verkkokauppa jää kitumaan, mutta laiton ja pimeä kaupankäynti voi paksusti.

HEIKKI JANTUNEN
31.3.2000


Talous -sivulle