Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Riippumaton media "verolle" Serbiassa



Presidentti Slobodan Milosevicin hallintokoneisto ryhtyy verottamaan entistä tiukemmin Serbian ns. riippumattomia tiedotusvälineitä, joiden se sanoo saavan rahoituksensa NATO-maiden hallituksilta.


Serbian varatiedotusministerin Miodrag Popovicin mukaan tällaista tukirahaa on virrannut Serbiaan kaikkiaan 21 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria (126 miljoonaa markkaa).
- Ne (hallituksesta riippumattomat tiedotusvälineet) joko maksavat veronsa ja toimilupansa tai ne suljetaan, Popovic sanoo.

Jugoslavian viranomaiset ovat käynnistäneet viime viikkoina mittavan "tarkastuskampanjan", jonka seurauksena lukuisien radio- ja televisioasemien lähettimet on takavarikoitu asemille tehdyissä paikoin väkivaltaisissa rynnäköissä. Myös muutamia riippumattomia lehtiä on otettu valtion valvontaan.

Viranomaisten mukaan 168 radioasemaa ja 68 televisioasemaa toimii Jugoslaviassa ilman asianmukaista lupaa. Varatiedotusministeri Popovic pitää räikeimpänä esimerkkinä belgradilaista Studio B:tä, jonka hän sanoo toimineen luvatta kahdeksan vuotta.

Valtio on perännyt Studio B:ltä 11 miljoonan dinaarin (katukurssissa 1,5 milj.mk, virallisesti 5,5 milj.mk) saatavia. Yhtiön johto puolestaan sanoo hoitaneensa kaikki velvoitteensa ajallaan.

Belgrad on oppositiojohtaja Vuk Draskovicin hallinnoima kaupunki ja Studio B aluestudioineen opposition tärkein äänitorvi.


"Valot sammuksiin ennen vaaleja"

Serbian riippumattoman journalistiliiton puheenjohtajan Gordana Susan mukaan rahan kerääminen ei kuitenkaan ole hallituksen päätavoite.
- Päätavoite on "sammuttaa valot" ennen tulevia vaaleja, jotta hallitus säilyttää asemansa, Susa sanoo viitaten ensi syksyn paikallisvaaleihin.

Serbian nykyistä medialakia on arvosteltu ankarasti, koska se antaa hallituksen valvomille oikeusistuimille vapaat kädet sakottaa ja sulkea tiedotusvälineitä, mikäli ne toimivat valtion edun vastaisesti.

Laki tuli voimaan vuonna 1998, minkä jälkeen valtio on kerännyt tiedotusvälineiltä sakkoja kaikkiaan 27 miljoonaa dinaaria (n. 4 milj.mk, virallisesti 13,5 milj.mk). Summaa pidetään melkoisena maassa, jossa ihmisten keskipalkka on vajaat 300 markkaa kuukaudessa.

STT-MH
31.3.2000


Ulkomaat -sivulle