Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Julkinen tutkimusrahoitus pidettävä riittävänä

Tietoteollisuus huolissaan opetuksen tasosta



Viime vuosikymmen oli suomalaiselle sähkö- ja elektroniikkateollisuudelle ennennäkemätöntä kasvun aikaa. Nokian menestyksen siivittämänä alan tuotanto viisinkertaistui vuosikymmenen aikana. Samalla sen osuus Suomen kokonaisviennistä hyppäsi 12 prosentista 30 prosenttiin.


Sähkö- ja elektroniikkateollisuuden liiton SET:n puheenjohtajan Matti Alahuhdan mukaan alan näkymät ovat vastedeskin hyvät. Hän viittaa ulkomaisiin arvioihin, joissa Suomea ylistetään matkaviestinnän edelläkävijämaaksi.

Päivätyönään Nokian matkapuhelinyksikköä vetävä Alahuhta kuitenkin korostaa, että lupaavat mahdollisuudet karkaavat käsistä, jos edellytykset eivät ole kunnossa.

SET julkisti tiistaina Teknologian kehittämiskeskuksen Tekesin kanssa tietoteollisuuden osaamislinjauksen. Siinä korostetaan tarvetta turvata riittävä julkinen tutkimusrahoitus sekä nostaa alan opetuksen tasoa.

- Emme saa tyytyä siihen, mitä olemme tähän mennessä saavuttaneet. Jos jäämme paikoillemme, muut maat ajavat muutamassa vuodessa ohitsemme. Silloin on myöhäistä katua, Alahuhta tähdensi osaamislinjausta esitellessään.

Alahuhta viittaa eurooppalaisiin selvityksiin, joiden mukaan kolmen vuoden kuluttua tietoteollisuuden osaajien vaje vanhalla mantereella on jo noin 1,7 miljoonaa henkilöä.

Suomalaisissa korkeakouluissa tietoteollisuuden aloituspaikat lisääntyvät noin 2 400:lla, mutta pullonkaulaksi nousevat opettajaresurssit.
- Teollisuuden on helppo yhtyä korkeakoulujen huolestuneisiin kannanottoihin opetuksen tason ja laadun puolesta, Alahuhta toteaa.

Hänen mielestään matemaattis-luonnontieteellistä osaamista pitäisi ryhtyä vahvistamaan jo peruskoulussa. Suomalaisten koululaisten matematiikan, fysiikan ja kemian taidoissa riittää parantamisen varaa.


Julkisen rahan merkitys suuri

Sähkö- ja elektroniikkateollisuus käytti viime vuonna tutkimukseen ja kehitykseen 8,5 miljardia markkaa. Summa vastaa kahta kolmasosaa koko teollisuuden satsauksista.

Julkista tutkimusrahaa kului Suomessa viime vuonna vajaat seitsemän miljardia markkaa. Viime vuosina julkinen tutkimusrahoitus on kasvanut selvästi hitaammin kuin yritysten satsaukset.

Lähivuosina sähkö- ja elektroniikkateollisuuden yritykset aikovat kasvattaa tutkimusrahojaan 15 prosentin vuosivauhtia. Julkisten tutkimusrahojen määrä lisääntynee paljon kitsaammin, noin viiden prosentin vuosivauhtia.

SET ja Tekes toivovat, että ero yritysten ja julkisten tutkimusrahojen kasvuvauhdissa ei repeäisi kohtuuttoman suureksi. Vakaa ja riittävä julkinen tutkimusrahoitus nimittäin edesauttoi 1990-luvulla merkittävästi sähkö- ja elektroniikkateollisuuden menestystä.

- Osaamisen kärki karkaa Suomen ulottumattomiin ilman jatkuvasti kehittyvää ja oikein kohdennettua julkisesti rahoitettua tutkimusta, teknologiajohtaja Kari Tilli Tekesistä varoittelee.

SET ja Tekes pelkäävät, että julkisen tutkimusrahoituksen supistuminen pienentäisi myös yritysten satsauksia. Erityisen haitallisesti se iskisi pitkäjänteisiin soveltavan tutkimuksen yhteishankkeisiin.

STT-IA
7.4.2000


Talous -sivulle