Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Yrityksen menestyy, kun työntekijät voivat hyvin



Juuri valmistuneen tutkimuksen mukaan yrityksen menestymistä ja henkilöstön hyvinvointia selittäviä yhteisiä tekijöitä olivat työtoiminnan hyvä organisointi, sopivat työn psyykkiset vaatimukset, hyvät koulutus- ja kehittymismahdollisuudet, esimiestuki, tiimityö sekä vähäiset ristiriidat työssä.


Työterveyslaitoksen, Eläketurvakeskuksen ja Helsingin kauppakorkeakoulun toteuttama tutkimus kohdistui metalliteollisuuden ja vähittäiskaupan toimipaikkoihin.

Työkyvyn ja psyykkisen hyvinvoinnin edistämisen keskeisiä keinoja ovat tulosten mukaan työn hyvä organisointi, esimiestuki, henkilöstövoimavarojen tukeminen, henkilöstön vaikutus- ja kehittymismahdollisuuksien lisääminen, tiimityö sekä kuormittavien työn psyykkisten ja fyysisten vaatimusten keventäminen.

Töiden organisoinnissa keskeisiä ovat työprosessin ja työmenetelmien sujuvuus, tavoitteiden kohtuullisuus ja selkeys sekä oikean päätöksentekotason valinta.

Esimiestuen kehittämiskohteita ovat alaisten rohkaisu, arvostaminen ja auttaminen sekä keskustelu heidän kanssaan.

Nyt havaittua organisaation rakenteen ja toiminnan suurta merkitystä kuvaa se, että näiden tekijöiden yhteys psyykkiseen hyvinvointiin ja työkykyyn oli riippumaton mm. toimeentulon, liikunnan, tupakoinnin ja alkoholinkäytön vaikutuksista.

Työuupumuksen vähentäminen edellyttää tulosten mukaan ennen kaikkea työn psyykkisten vaatimusten eli kireän työtahdin, työpaineen ja työn henkisen raskauden vähentämistä.


Yrityksen menestymiseen vaikuttavat tekijät

Tuotteiden räätälöinti ja toiminnan suuntaaminen tietyille asiakasryhmille vaikuttaa myönteisesti etenkin pienten toimipaikkojen kilpailukykyyn. Markkinointia ja tuotekehittelyä voidaan edistää purkamalla hierarkioita sekä laajentamalla henkilöstökoulutusta koskemaan mahdollisimman monia henkilöstöryhmiä.

Organisaatioon sitoutumista voidaan lisätä ennen kaikkea parantamalla töiden ja työaikojen joustavuutta, esimiestukea ja vaikutusmahdollisuuksia työssä. Myös tiimityöllä ja palkan sitomisella liiketuloon voidaan edistää henkilöstön sitoutumista.

Henkilöstön työkyvyllä ja hyvinvoinnilla työssä oli yhteyksiä yrityksen menestymiseen. Huonosti menestyneissä toimipaikoissa henkilöstön työkyky oli useammin huono kuin hyvin menestyneissä toimipaikoissa.


Toimialojen menestyksen taustalla on merkittäviä eroja

Metalliteollisuuden toimipaikat menestyivät vähittäiskaupan toimipaikkoja paremmin käyttökateprosentin perusteella.

Kaupan toimipaikat selviytyivät puolestaan metallia paremmin markkinoinnissa ja tuotekehittelyssä sekä kyvyssään sitouttaa työntekijät toimintaansa. Kaupan henkilöstön psyykkinen hyvinvointi oli parempi ja henkilöstö sitoutui voimakkaammin työpaikkaansa sekä harkitsi harvemmin eläkkeelle siirtymistä kuin metallin henkilöstö.

Toimialojen erilaisuuden vuoksi on vaikea arvioida missä määrin henkilöstön hyvinvointi on edistänyt menestymistä. Kaupan alaan kuuluvissa toimipaikoissa oli pyritty pitämään yllä ikääntyvien työkykyä enemmän kuin metalliteollisuuden toimipaikoissa, mikä selittänee osaltaan kaupan menestymistä.

Hyvään menestymiseen liittyi myös se, että yli kolmannes kaupan ja vain noin viidennes metallin toimipaikkojen johdosta ja henkilöstöstä piti organisaation terveyttä hyvänä.

Organisaation terveyttä kuvaavia tekijöitä ovat mm. yhteinen tavoitteiden asettaminen, keskustelu ongelmista, vastuun jakaminen, avoin viestintä ja tiedottaminen, kiireen hillitseminen, innovatiivisuus ja uusien asioiden kokeileminen.


Toimihenkilöt kokivat hyvinvointinsa työntekijöitä paremmaksi

Toimihenkilöt kokivat työkykynsä ja psyykkisen hyvinvointinsa paremmaksi kuin työntekijät, vaikka toimihenkilöillä oli kovempi kiire. Toimihenkilöt olivat myös työpaikkaan sitoutuneempia. Metallin työntekijät kokivat lisäksi toimihenkilöitä enemmän työuupumusta.

Nämä tulokset eivät tue viimeaikaisia käsityksiä, joiden mukaan toimihenkilöt voivat huonommin kuin työntekijät. Naisten psyykkinen hyvinvointi oli parempi ja he olivat työpaikkaansa sitoutuneempia kuin miehet.

Kaupan alalla miesten työkyky ja hyvinvointi oli kuitenkin naisia parempi. Tulos liittynee siihen että kaupan alalla miehet ovat usein esimiesasemassa. Nuoret olivat ikääntyviä uupuneempia vaikka nuorten työkyky oli ikääntyvien työkykyä parempi.

Ikääntyvät olivat molemmilla toimialoilla työpaikkaansa sitoutuneempia ja etenkin kaupan alalla ikääntyvien psyykkinen hyvinvointi oli nuoria parempi. Valtaosa nuorista ja lähes puolet ikääntyvistä työntekijöistä piti ammattitaitoa edistävää koulutusta tarpeellisena oman työkykynsä kannalta.

Tutkimuksessa työpaikkojen kehittämisen välineitä etsittiin ensisijaisesti organisaation rakenteen ja toiminnan alueilta. Näiden alueiden oletettiin muodostavan perustan, jolle myös työyhteisön hyvinvointi rakentuu.

Toimipaikkojen kestävän kehityksen tukemiseksi tutkittiin näiden tekijöiden liittymistä sekä yrityksen menestymiseen että henkilöstön hyvinvointiin. Kyselyihin vastasi 235 toimipaikan johdon edustajat. Henkilöstön edustajista kyselyyn vastasi 2599 henkilöä.

IA
31.3.2000


Talous -sivulle