Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Turkissa äänestetään perustuslain muutoksesta



Turkin parlamentti kävi keskiviikkona kiivaan keskustelun perustuslain muutoksesta, joka sallisi maan presidentin asettua uudelleen ehdolle virkaansa.


Turkin nykyisen lain mukaan presidentti voi istua vain yhden seitsenvuotisen virkakauden. Uuden lain mukaan presidentti saisi palvella kaksi viisivuotiskautta.

Nykyisen presidentin, 76-vuotiaan Süleyman Demirelin, virkakausi loppuu toukokuussa. Hallituspuolueet - etunenässä pääministeri Bülent Ecevit - haluaisivat Demirelin jatkavan, jotta talouden kohenemiseen tähtäävät suunnitelmat eivät vaarantuisi.

Lopullisen äänestyksen perustuslain muutoksesta parlamentti järjestää ensi tiistaina.


Uudistukset halutaan turvata

Demirel on ollut seitsemästi pääministerinä ja näkyvä hahmo Turkin politiikassa jo 30 vuoden ajan. Nykyinen presidentti nauttii maan armeijan luottamusta ja hänen uudelleenvalintaansa pidetään takeena siitä, että uudistuspolitiikka saisi rauhassa jatkua.

Turkki on saanut Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä 4 miljardin dollarin lainan, joka edellyttää talouden kohenemista ja olojen vakautta.

Tänä vuonna aloitettujen ja onnistuneiksi osoittautuneiden talousuudistusten on mm. määrä painaa inflaatio 60 prosentin nykytasolta 20-25 prosenttiin. Kansainväliset sijoittajat seuraavatkin tarkasti, onnistuuko Turkin pian vuoden ikäinen kokoomushallitus pitämään maan nykyisellä tiellään.

Pääministeri Ecevit pelkää, että presidentin vaihtaminen tässä vaiheessa aiheuttaisi poliittista sekaannusta ja epävarmuutta talousoloissa, ja johtaisi jopa maan kokoomushallituksen hajoamiseen.

Perustuslakimuutoksen läpimenoa uhkaa se, että kysymys on kytketty moninaisiin muihin poliittisiin kysymyksiin.


Hallitus käy kytkykauppaa

Turkin nykyinen hallitus koostuu Demokraattisesta vasemmistopuolueesta (DSP), johon pääministeri kuuluu ja Kansallisesta toimintapuolueesta (MHP) sekä islamistisesta Oikea tie -puolueesta (DYP), joka myös on luvannut tukea presidentin uudelleenvalintaa.

Lakimuutoksella on siis teoriassa hyvät mahdollisuudet tulla hyväksytyksi.

Pääministeri pelkää kuitenkin, että puolueet yrittävät vielä ennen äänestystä käydä kauppaa kannastaan, vaikka lakimuutoksen hyväksymiseen on jo kytketty mm. kansanedustajien entistä runsaampi eläke.

Lisäksi Hyve-puolueelle on luvattu lakimuutosta, joka vaikeuttaisi poliittisten puolueiden kieltämistä - uhka, jonka Hyve-puolue kohtaa perustuslakioikeudessa ensi kuussa. Oppositiossa oleva Hyve-puolue on kuitenkin sanonut, ettei nykyinen tarjous lakimuutoksesta ole sille kylliksi.

Vaikka Demirelin uudelleenvalinnan mahdollistava lakiuudistus ei tulisi hyväksytyksi, ei se välttämättä tarkoita talousuudistusten romuttumista.

Pääministeri Ecevitin suurin huoli onkin se, että 85 kansanedustajan Hyve-puolue kiellettäisiin. Sitä seuraavat täytevaalit voisivat johtaa tasapainon muuttumiseen maan hallituksessa ja sitä kautta pääministerin vaihtumiseen.

STT-MH
31.3.2000


Ulkomaat -sivulle