Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Puolet ihmisistä kärsii unettomuudesta jossain elämän vaiheessa



Asiantuntijoiden mukaan ainakin puolet ihmisistä kärsii jossain elämänsä vaiheessa unettomuudesta, joka on tavallisin unihäiriö.


Unettomuuden lajeja ovat nukahtamisen vaikeudet, keskiyön unettomuus ja varhainen aamulla herääminen.

- Ahdistuneisuushäiriöissä ja kiputiloissa unettomuus painottuu alkuyöhön. Varhainen herääminen on taas tyypillistä masennustiloissa, kuvaili psykiatrian erikoislääkäri Ilpo Kinnunen valtakunnallisilla lääkepäivillä Kuopiossa viime viikon perjantaina.

Unettomuutta esiintyy myös surun tai järkytyksen yhteydessä. Monet nukkuvat huonosti vieraissa paikoissa tai jännittäessään edessä olevaa uutta kokemusta.

- Tämäntapaisiin tilapäisiin unihäiriöihin pitäisi määrätä tai käyttää unilääkkeitä ainoastaan, jos unettomuus jatkuu pitkään tai aiheuttaa selvää haittaa jokapäiväiselle elämälle. Unettomuuden syy pitäisi aina selvittää ja hoitaa taustalla olevaa tekijää tai häiriötä, Kinnunen sanoi.

Pitkään jatkuvan unettomuuden taustalla on usein ahdistuneisuutta tai masennusta. Kinnusen mukaan niidenkin hoidossa tarvitaan ainakin tilapäisesti ja alussa unilääkkeitä, vaikka perussyyn hoitaminen onkin tärkeintä.


Kiinnitä huomiota "unihygieniaan"

Hyvä keino unettomuuden hoidossa on ns. unihygieniasta huolehtiminen. Vuorokausirytmin on oltava säännöllinen, ja unta on saatava riittävästi. Myös ympäristötekijöihin on kiinnitettävä huomiota.

- Makuuhuoneen on oltava rauhallinen, sopivan viileä ja sen ilmanvaihdon kunnossa. Vuoteen ja tyynyn on oltava hyviä, eikä vuodetta tulisi käyttää muuhun kuin nukkumiseen ja intiimielämään, opasti Kinnunen.

Vuoteessa ei kannata kieriskellä, eikä yrittää väkisin nukahtaa. Ellei uni tule, on syytä nousta ylös ja esimerkiksi syödä jotain ja lueskella. Vuoteeseen kannattaa palata vasta, kun tuntee itsensä uniseksi.

- Kahvia, teetä, energiajuomaa, alkoholia ja reipasta liikuntaa kannattaa välttää iltaisin, jos kärsii univaikeuksista. Hiilihydraattipitoinen iltapala edesauttaa usein unen tuloa, Kinnunen viestitti.

STT-MH
31.3.2000


Ajassa -sivulle