Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Yrittäjät verryttelevät jo kunnallisvaaleihin



Suomen Yrittäjien tavoitteena on saada syksyn kunnallisvaaleissa läpi mahdollisimman monta yrittäjää ja yrittäjämielistä ehdokasta kaikista puolueista.


Yrittäjät ovat käynnistäneet jo kunnalliskampanjansa, jonka tärkeimpiä teemoja on mm. vaihtoehtoinen palvelutuotanto eli yksityistäminen ja kunnan merkitys maakunnan kehittämisessä.

Yrittäjäyhdistyksiä kannustetaan tarjoamaan puolueiden listoille ehdokkaiksi yrittäjiä. Yrittäjien osuus kaikista kunnanvaltuutetuista on 9,3 prosenttia. Vuonna 1996 vaaleissa valtuustoihin valittiin 1165 yrittäjää. Määrä oli hivenen noussut 1992 vaaleista, mutta prosentuaalinen edustus pysyi samana.

Kokoomuksella on eniten yrittäjävaltuutettuja eli 39,3 prosenttia kaikista valtuutetuista, seuraavana on Keskusta 31,5 prosenttia ja SDP:llä on 11,2 prosenttia. Muiden osuus jää 3-4 prosentin tuntumaan.

Kunnalliskampanjaa Suomen Yrittäjissä vetävä järjestöpäällikkö Kari Hiltunen korostaa Suomen Yrittäjät -lehdessä, että yrittäjäjärjestön kampanja on kunnalliskampanja, kun sen sijaan puolueiden hankkeet ovat kunnallisvaalikampanjoita.


Sosiaaliturva kaipaa kipeimmin korjausta

Yrittäjien keskeisiä teemoja on vaatimus sosiaaliturvan korjauksista. Yrittäjien mukaan ei ole kysymys yrittämisen riskien siirtämisestä yhteiskunnalle tai yritystuesta sosiaalisin perustein.

Yrittäjien sosiaaliturvajärjestelmän pahimmaksi puutteeksi koetaan sen epäjohdonmukaisuus ja vaikeaselkoisuus. Maksujen ja etuuksien perusteet vaihtelevat. Eroja palkansaajien sosiaaliturvaan yrittäjien epäeduksi on mm. sairauspäivärahassa, työttömyysturvassa, työterveyshuollossa ja eläketurvassa.

Yrittämisen epämääräisen määrittelyn takia samaa henkilöä saadaan kohdella joissakin asioissa yrittäjänä ja toisissa palkansaajana.


Yksinyrittäjä luo työpaikan

Suomessa on noin 90 000 yksinyrittäjää, jotka muodostavat yrittäjäjärjestön rungon. Heitä on jäsenistä noin 40 prosenttia. Siksipä heidän asioitaan halutaan tänä keväänä tuoda esiin tehostetusti.

Suomessa lasketaan olevan noin 200 000 yrittäjäpersoonaa, joista 40 prosenttia harjoittaa elinkeino- ja yritystoimintaa ilman ulkopuolista työvoimaa yksinyrittäjinä tai yhdessä jonkun perheenjäsenen kanssa.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jussi Järventaus painottaa, että yksinyrittämisen ja pienten perheyritysten merkitys kansantaloudessa on kasvanut sitä mukaa kun yrittäjyyden merkitys on työn tekemisen muotona lisääntynyt. Yksinyrittäminen on usein se tapa, jolla yritystoiminta aloitetaan, mutta monelle se on myös pysyvämmän yrittäjyyden muoto.

Yksinyrittäjiä on kaikilla toimialoilla. Yksinyrittäjät ovat edustettuina kuitenkin selvästi enemmän palvelualoilla, kaupassa ja liikenteessä kuin teollisuudessa.

MARGIT HARA
31.3.2000


Politiikka -sivulle