Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Herkkutateilla rajattomat markkinat



Kesän ensimmäinen herkkutattisato alkaa juuri nyt olla parhaimmillaan. Sieniä on paljon ja niiden laatu erinomainen.


- Tieto on maailmanlaajuisesti merkittävä, sillä suomalainen herkkutatti on maailman paras. Herkkutatti on italialaisille ja kaikkialla missä on italialaisia ravintoloita hyvin kysytty tuote.

Suomalaisella herkkutatilla ei ole edes kilpailijaa eikä kysynnällä ole rajoja, sanoo Pohjois-Karjalassa ja Päijät-Hämeessä sienipakastamoja ja keruuorganisaatioita ylläpitävä Loreno Dalla Valle.

Pohjois-Karjalasta Dalla Vallella on jo 15 vuoden kokemukset. Nyt innostus on huipussaan myös Itä-Hämeessä Sysmän ja Hartolan seuduilla.

- Keruuautot myöhästelevät, sillä yhdellä pysäkillä saattaa olla kymmeniä ihmisiä sienisaaliidensa kanssa. Uskon, että saamme Sysmän pakastamoon tänä kesänä 50 tonnia herkkutatteja, sanoo Dalla Valle.

Hän työskenteli poliisiupseerina Italiassa, kunnes muutti suomalaisen vaimonsa mukana Suomeen.


Kerääjän tienistit jopa yli 2 000 markkaa päivässä

Sysmän seudulla riehuvalle tattikuumeelle löytyy selkeä motiivi.
- Muualla Euroopassa kerääjälle maksetaan yleensä seitsemän kahdeksan markkaa kilolta. Tiedän, ettei suomalainen lähde metsään ellei hän saa sienistään noin 20 markkaa kilolta. Eräs kerääjä kuittasi tällä viikolla yhden päivän työstään 2 500 markkaa, toteaa Dalla Valle.

Hänen aikomuksenaan on laajentaa toimintaa muun muassa Kouvolan ja Jyväskylän suuntiin. Jos on suomalainen herkkutatti maailmalla arvossaan, niin tänä vuonna se vielä korostuu. Italiaan tuodaan valtaisat määrät tatteja mm. Romaniasta ja Bulgariasta. Näiden seutujen ankarat helteet ovat kuitenkin vieneet sadon.


Tattisato huipussaan kaksi viikkoa täyden kuun jälkeen

Meillä sateita on riittänyt ja ensimmäiset tatit alkoivat nousta reilu viikko sitten täyden kuun jälkeen.
- Sanoin jo täyden kuun aikana, että nyt se alkaa. Italiassa tämä on tiedetty jo tuhansia vuosia. Kaikki yli 50 miljoonaa italialaista tietävät, että tattisato on parhaimmillaan kaksi viikkoa täyden kuun jälkeen.

- Miksi, sitä ei kai tiedä kukaan, mutta väliäkö sillä, koska näin se vain on, myhäilee kiireistä aikaa elävä ja uusia keruureittejä suunnitteleva Loreno Dalla Valle. Hän arvioi uuden runsaan tattisadon nousevan elokuun täydenkuun jälkeen.

Dalla Valle työllistää tällä hetkellä sekä Pohjois-Karjalassa että Päijät-Hämeessä satoja kerääjiä ja Sysmän pakastamossa on tällä hetkellä töissä yli 20 ihmistä. Dalla Vallen suunnitelmissa on myös tattien jatkojalostus sekä luontomatkailun järjestäminen Italiasta Suomeen.

STT-MH
4.8.2000


Ajassa -sivulle