Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Pelko elää Kuwaitissa

Persianlahden sota muistetaan aavikkovaltiossa edelleen



Keskiviikkona 2.8. tuli kuluneeksi tasan vuosikymmen siitä, kun Irak hyökkäsi naapurimaahansa Kuwaitiin ja miehitti sen.


Vaikka miehitystä seurannut sota päättyi nopeasti ja Kuwait vapautettiin länsiliittouman joukkojen avulla, "öljyn päällä kelluvan" aavikkovaltion asukkaiden sydämissä elää edelleen pelko.

- Saddam Hussein on luonnoton olento, jolta voi odottaa mitä tahansa, kiteytti kuwaitilainen pörssivälittäjä Mohammad al-Badah tiistaina monien maamiestensä tunnot.

Arabimaan hyökkääminen toiseen arabimaahan kylvi myös monien mieleen kalvavan pelon ja epäluulon siemenen:
- Irakin hyökkäyksen muisteleminen tuottaa tuskaa. Se on haava jokaisen muslimin ja kaikkien arabien sielussa, al-Badah jatkoi.

Persianlahden kriisi loi myös arabimaiden välille särön, jota ei vieläkään ole saatu täysin korjatuksi. Hyökkäys Kuwaitiin ja länsimaiden sotilasmahdin vastustaminen teki Saddam Husseinista monien radikaalien arabien sankarin.

Kuwaitin on puolestaan vuosi vuodelta yhä hankalampi selittää muille arabimaille, miksi maan puolustus on edelleen täysin riippuvainen Yhdysvalloista. Amerikkalaisia joukkoja on toki muissakin Persianlahden maissa, mutta muualla ne eivät osallistu armeijan toimintaan yhtä näkyvästi.


Pakotteille ei luvassa loppua

Sodan seurauksena Irakille julistetut talouspakotteet ovat rampauttaneet maan talouden lähes täysin. Siitä huolimatta niiden avulla ei ole onnistuttu syrjäyttämään vallasta Saddam Husseinia.

Pakotteiden on määrä säilyä voimassa niin kauan, kunnes voidaan todentaa, että Irak on tuhonnut kaikki biologiset, kemialliset ja ydinaseensa.

Pakotteista luopumista on aina silloin tällöin väläytelty, mutta ainakin kuluvan vuoden loppuun asti ne pysyvät voimassa, todennäköisesti pitempäänkin.

Pakoteohjelman mukaan Irak saa myydä vain tietyn määrän öljyä, josta koituvat tulot ohjataan YK:n valvomalle tilille. Osa myyntituloista annetaan Kuwaitille, osalla Irak saa ostaa mm. elintarvikkeita.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet pakotteita kovin sanoin. Niiden mukaan pakotteet ainoastaan kurjistavat tavallisten kansalaisten elämää.

YK:n Irakin pakoteohjelman johtaja Benon Sevan on toista mieltä. Sevanin mielestä pakoteohjelma on "merkittävästi parantanut" tavallisten irakilaisten elämää.
- Kyseessä on laajin humanitaarinen projekti, jossa YK on koskaan ollut mukana, Sevan maalaili.


"Irak ei ole enää uhka"

Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottajan Ken Baconin mukaan Irak ei enää muodosta uhkaa naapurimailleen:
- Irak ei ole enää uhkana naapurimailleen, eivätkä ne myöskään pidä Irakia uhkana. Tämä johtuu suurelta osin harjoittamastamme eristyksestä, Bacon sanoi tiistaina pitämässään puheessa.

Eristys kelpasi myös vastaukseksi niihin lukuisiin kysymyksiin, joissa kummasteltiin, miten Saddam Hussein edelleen voi olla vallassa.

- Eristämme häntä kaikin mahdollisin keinoin. Hän ei ole pystynyt rakentamaan uudelleen sotilasmahtiaan, koska on eristyksissä, Bacon toisti.

Irakin uutistoimisto Ina puolestaan kuvasi tiistaina vuosikymmen sitten tapahtunutta invaasiota "välttämättömyydeksi".

- Kuwaitin johto harjoitti kieroutunutta politiikkaa, joka huipentui avoimeksi juonitteluksi Irakia vastaan. Öljyn hintaa alennettiin ainoana tarkoituksena kolonialististen voimien ja sionistien etujen palvelu, totesi Ina keskiviikkona.

Toimisto myös toisti jo vuosikymmen sitten esitetyt väitteet, joiden mukaan Kuwait varasti Irakilta öljyä yhteensä yli 2,4 miljardin dollarin (yli 15 miljardin markan) arvosta Rumailahin öljykentältä, jonka maat jakoivat Iranin ja Irakin välisen sodan aikana.

- Presidentti Saddam Hussein varoitti heitä tästä, mutta Kuwaitin johtajat vain jatkoivat tanssimistaan Yhdysvaltojen pillin mukaan, Ina jatkoi.

STT-MH
4.8.2000


Ajassa -sivulle