Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tutkijat varoittavat:

Kremlin käskypolitiikka saattaa ruokkia kansallisuuskahnauksia



Venäjällä saattaa syntyä uusia kahnauksia keskushallinnon ja vähemmistökansallisuuksien kesken, jos Kreml jatkaa alueiden valtaoikeuksien rajoittamista.


Moskovalaistutkija Lev Gudkov varoittaa, että Putinin sinällään ymmärrettävä pyrkimys ratkaista federaation hallinto-ongelmia voi luoda uusia pulmia.

- Edessä on pitkällinen valtataistelu, Mielipidetutkimuskeskuksen tutkija ennusti Tampereella pidetyssä itätutkijoiden maailmankonferenssissa.

Venäjän vaikutusvaltaiset aluejohtajat ovat siirtymäkauden jälkeen menettämässä paikkansa parlamentin ylähuoneessa eli liittoneuvostossa, ja Putin on saanut valtuudet erottaa aluejohtajia. Aluejohtajien vallan kasvun on aiemmin pelätty johtavan maan hajoamiseen.

Gudkovin mielestä hajoamisvaaraa on liioiteltu, sillä maan 89 alueesta 70-80 on riippuvaisia valtion keskuskassan tukiaisista ja itsenäisyys merkitsisi köyhtymistä.

Venäjän akatemian kirjeenvaihtajajäsenen, antropologi Sergei Arutiunov mukaan kuumaverisinä pidetyt Kaukasuksen kansatkaan eivät havittele irtautumista sen jälkeen kun ne ovat nähneet, millainen verenvuodatus Tshetshenian itsenäistymisyritystä on seurannut.


Jeltsinin perintö

Alueiden irtautuminen Moskovan vaikutusvallasta on presidentti Boris Jeltsinin kauden perintöä. Venäjän johtoon vuonna 1991 vallankaappausyrityksen jälkeen noussut Jeltsin kalasteli aluejohtajien tukea lupaamalla heille valtaa niin paljoin kuin nämä tohtivat ottaa.

- Osa aluejohtajista on ruhtinaita alueillaan, ja joillekin alueille on muodostunut eräänlaisia mielivallan saarekkeita, joilla paikallisetkaan lait eivät päde. Jo vuonna 1994 viidennes paikallislainsäädännöstä oli federaation perustuslain vastaista, Gudkov sanoo.

Arutiunov pelkää, että Putin pyrkii ihanteensa Pietarin Suuren tapaan taistelemaan rikollisuutta vastaan rikollisin keinoin.

Venäjän federaation hallintomosaiikkia monimutkaistaa se, että osa alueista - kuten Leningradin alue - on muodostettu maantieteellisin, osa taas - kuten Tatarstan, Bashkortostan, Komi tai Mari-El - kansallisin perustein. Alueiden johdon valtaoikeudet ovat myös erilaisia.

Arutiunov varoittaisikin Putinia puuttumasta liian kovin ottein juuri kansallisten alueiden itsehallintoon. Moskovan käskytys johtaisi helposti kansallistunteen kuohahdukseen, vaikka omia johtomiehiä pidettäisiin muutoin tyranneina.

- Vaikka alkuperäiskansa olisi alueella pienenä vähemmistönä, se kokee asuvansa omassa talossaan, jossa venäläiset ovat vain vieraina. (Kovat otteet) johtaisivat helposti venäläisvastaisiin pogromeihin, vainoihin, sekä kahnauksiin, joita ei olisi helppo tukahduttaa, hän huomautti.

Hän mainitsee esimerkkinä timantti- ja kultaesiintymistä rikkaan Jakutian.
- Jakutiassa puhutaan jatkuvasti siitä, että varoja pitäisi saada enemmän jakuuttikulttuurin kehittämiseen, ja pieniä kahnauksia on jo ollut.

Hänen mukaansa Putin ja venäläiset ylipäätään ymmärtävät huonosti pienten kansojen tarvetta vaalia identiteettiään.

- Me armenialaiset ja te suomalaiset ymmärrätte, minkälaista on pitää kiinni pienen kansan oikeuksista. Eivät Venäjän osia aikanaan hallinneet puolalaiset tai tataarit yrittäneet puolalaistaa tai muuttaa tataareiksi venäläisiä, armenialaissyntyinen kansallisuusasiantuntija huomautti.

STT-IA
4.8.2000


Ulkomaat -sivulle