Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kuntaliiton johto tapasi Lipposen ja Niinistön:

Kuntien nykyisten tehtävien hoito varmistettava



Kuntaliiton johto esitti perjantaina sankan joukon vaatimuksia keskustellessaan pääministeri Paavo Lipposen (sd.) ja valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok.) kanssa budjettiriihessä esille tulevista kunta-asioista.


Kuntaliitto korosti tapaamisessa, että kunnallisten palvelujen järjestämisen ja hyvän henkilöstöpolitiikan kannalta on tärkeää, että kuntien taloudellinen asema ja tehtävät saatetaan vakaalle pohjalle.

Tähän tulisi Kuntaliiton mukaan pyrkiä valtion budjettivalmistelussa, veroratkaisuissa ja valtionosuusjärjestelmän tarkistuksessa.

- Hallituksen budjettiriiheen menossa oleva esitys lisää kuntien tehtäviä ja omarahoitusosuutta toimintamenoista. Perusteltua olisi tässä tilanteessa ollut keskittyä nykyisten tehtävien hoidon varmistamiseen.

Valtion budjetin valmistelussa tulisi Kuntaliiton mielestä olla lähtökohtana, ettei kunnille osoiteta uusia tehtäviä.
- Mikäli uusia tehtäviä osoitetaan, tulisi niiden aiheuttamat kustannukset arvioida realistisesti ja huolehtia tehtävien hoidon rahoittamisesta.

Kunnallisverovähennykset olisi myös kompensoitava kunnille hallitusohjelman hengen mukaisesti.

Aktiivinen sosiaalipolitiikka -työryhmän esittämät toimenpiteet kuntouttavaksi työllistämiseksi on Kuntaliiton mielestä kohdennettava alle 25-vuotiaisiin, kustannukset on arvioitava realistisesti ja valmistettava riittävä valtion rahoitusosuus.
- Esitetty 50 mk/vrk korvauksena kunnille ei ole riittävä.

- Hammashuollon laajennuksen riittävä rahoitus on varmistettava kunnille valtionosuuksien kautta. Kunnallisen hammashuollon toimivuus ja kilpailukyky tulee uudistuksen yhteydessä varmistaa, Kuntaliitto vaatii.

Oppisopimuskoulutuksen rahoitusosuus on kokonaan uusi menoerä kunnille. Erästä tulisikin Kuntaliiton mielestä luopua.
- Samoin ammattikorkeakoulujen jatkotutkintoasia tulisi valmistella huolella varmistaen jatkotutkintokoulutuksen työelämätarve ja sen rahoitus.

Mikäli esiopetukseen sisällytetään kuljetusetuus, on siitä syntyviin kustannuksiin varattava riittävä valtionosuus, Kuntaliitto vaatii. Kuntien investointien valtionosuuksia opetustoimessa sekä sosiaali- ja terveydenhuollossa tulisi niin ikään lisätä viimevuotisesta.

Kuntien terveyspalvelujen sisällön ja odotusaikojen säätelyä asetuksella ilman kytkentää kuntien käytettävissä oleviin voimavaroihin ei Kuntaliiton mielestä saa lisätä.

- Parempi vaihtoehto on asettaa terveyspalveluja koskevia tavoitteita sosiaali- ja terveydenhuollon tavoite- ja toimintaohjelman kautta.


Heikon talouden kuntien määrä kasvaa

Heikon talouden kuntien määrä on ollut kasvussa. Ongelmat ovat pahimmat vuosina 2001 ja 2002. Siksi kuntien harkinnanvaraisten rahoitusavustusten määrä tulisi säilyttää Kuntaliiton mukaan tämänvuotisella tasolla eli 420 miljoonassa markassa.

- Harkinnanvaraisten rahoitusavustusten saattamista kevään kehysten tasoisiksi kuntien yhteisövero-osuutta pienentämällä ei voida pitää oikeudenmukaisena eikä valtion ja kuntien kustannustenjakojärjestelmään kuuluvana.

Vuoden 1997 valtionosuusuudistuksen siirtymäkauden päättyminen vuonna 2002 aiheuttaa erittäin vaikeita ongelmia 28 kunnalle.

- Järjestelmää tulisi muuttaa jo vuoden 2001 alusta siten, että siirtymätasausta alennettaisiin 100 markkaan asukasta kohden siirtymäaikaa samalla pidentäen, Kuntaliitto vaatii.

Kansantalouden voimakas kasvu on johtanut merkittävään julkisen talouden vahvistumiseen, erityisesti verotulot ovat kasvaneet.

Kuntaliiton johtajat kuitenkin toteavat, että kunnallistalouden yleisestä vahvistumisesta huolimatta kuntien tuottamien palveluiden rahoitus on yhä ongelmallista, mikä näkyy palveluiden saatavuus- ja laatuongelmina.

- Kuntien verotulot ovat merkittävässä kasvussa, mutta kasvu kohdentuu lähinnä vain muutamaan suurempaan kasvukeskukseen, he huomauttavat.

- Henkilöstöä ei ole myöskään kyetty palkkaamaan riittävästi palvelujen tuotantoon pysyviin työsuhteisiin. Kuntakentän sisäiset erot ovat huolestuttavan suuret. Viime vuoden tilinpäätösten mukaan peräti 87 kunnan vuosikatteet olivat negatiiviset, kunnanisät valittavat.

IA
4.8.2000


Politiikka -sivulle