Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Itä-Timor on murrosvaiheessa



On kulunut lähes vuosi siitä, kun Indonesian vuonna 1975 miehittämällä Itä-Timorin alueella järjestettiin kansanäänestys itsenäisyydestä.


Itätimorilaiset halusivat itsenäistyä, ja siitä asti alue on ollut YK:n hallinnoima valmistautuen lopulliseen itsenäistymiseen - mutta prosessi ei ole helppo.

Joukko itätimorilaisia kansalaisaktivisteja vierailee parhaillaan Suomessa, ja he kertoivat keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudessaan maan tämänhetkisestä tilanteesta.

Timor Aid -järjestön edustajan Jose Nevesin mukaan maan itsenäisyysvalmisteluja vaikeuttaa mm. se, että Länsi-Timorille ja muualle lähisaarille on paennut lukuisia ihmisiä - YK:n arvion mukaan 120 000 - jotka pelkäsivät alueen itsenäistymisprosessin aikaisia väkivaltaisuuksia.

Itsenäisyyden kannattajien ja autonomiaa Indonesian alaisuudessa halunneiden välillä on edelleen kiistaa.

Neves kertoi, että kansanäänestyksen aikaisissa levottomuuksissa tuhottujen rakennusten tilalle on jo rakennettu uusia taloja. Viime vuonna aloitettua hätäoperaatioita, joissa jaettiin ruokaa ja lääkkeitä, ei enää tarvita.


Itsenäisyystaistelija Gusmaosta presidentti?

Australialainen Sydney Morning Herald -lehti kertoi tiistaina, että Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1996 saaneen Jose Ramos-Hortan mukaan Xanana Gusmaosta tulisi Itä-Timorin ensimmäinen presidentti.

Gusmao on karismaattinen itsenäisyystaistelija, joka 20 vuoden ajan kävi sissisotaa Indonesian joukkoja vastaan ja kärsi myös vankeustuomion.

Helsingissä vierailevaan ryhmään kuului CNTR-puolueen Lucas da Costa, joka on myös Xanana Gusmaon avustaja. Hän kommentoi lehtitietoa tulevasta presidentistä todeten, että Gusmao on myös hänestä oikea mies tehtävään. Gusmaon sissimenneisyys voi tosin aiheuttaa ongelmia, da Costa arveli.

Da Costa kertoi myös, ettei Itä-Timorin talous ole vielä lähtenyt toivottuun nousuun. Hän toivoi alueelle sellaisia ulkomaisia investointeja, jotka auttaisivat paikallista väestöä ja vähentäisivät köyhyyttä.

Toimittaja ja naisaktivisti Amandina Gusmao kertoi, että itsenäistymisen myötä on mahdollista muuttaa patriarkaalista yhteiskuntaa, jossa naiset ovat olleet sivuosassa.

Hän myös toivoi paikallisille joukkoviestimille lisää resursseja ja oppia ulkomailta, jotta informaatio saataisiin kulkemaan maan monimutkaisen tilanteen selvittämiseksi kansalaisille.

Paikallisen ympäristöjärjestön Haburasin perustaja Demetrio Carvalho taas kertoi, että Indonesian vallan aikana Itä-Timorissa oli suuria ympäristöongelmia, koska alueella tehtiin suuria hakkuita ja Indonesian armeijalla oli tapana polttaa metsiä sissien löytämiseksi.

Nyt ongelmia aiheuttavat maahan tuodut vanhat, saastuttavat autot, Carvalho totesi. Myös ulkomaisten yritysten tulo maahan voi aiheuttaa ongelmia Itä-Timorissa, missä ympäristönsuojelu on nyt jouduttu aloittamaan nollasta.

STT-MH
4.8.2000


Ulkomaat -sivulle