Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Pehmeä lasku yhä vaikeampaa

USA:n talouskasvu kiihtymässä jälleen



Yhdysvalloista saadut tuoreet talouslukemat enteilevät maan talouden käyvän erittäin korkeilla kierroksilla. Seuraukset voivat olla erittäin merkittäviä myös Suomen taloudelle, mikäli Yhdysvaltain keskuspankki ei onnistu saattamaan hallitusti taloutta hitaammille kasvulukemille.


Yhdysvaltain talous ei näytä tottelevan keskuspankin toimia, joilla pankki tavoittelee maan talouden hidastumista "pehmeään laskuun".

Keskuspankki on Alan Greenspanin johdolla kiristänyt rahapolitiikkaansa vuoden aikana jo kuudesti, mutta mikään ei tunnu hidastavan kymmenettä perättäistä vuotta kasvavaa talousjättiä.

Talouskasvun jatkuessa ennätyksellisen pitkään myös inflaatiopaineet kasvavat ja rajun laskun todennäköisyys kasvaa.

Yhdysvaltojen talouskasvu kiihtyi jälleen vuoden toisella neljänneksellä. Kasvua kertyi vuoden takaisesta 5,2 prosenttia, mikä ylitti selvästi markkinoiden konsensusodotukset 3,8 prosentin noususta.

Kotimainen kysyntä kasvaa vielä nopeammin, minkä vuoksi tavaraa on tuotava ulkomailta enemmän. Kauppavaje paisuikin toukokuussa ennätykselliselle 31 miljardin dollarin tasolle.

- Tämä epätasapaino on kestämätön trendi eikä se voi hevillä kestää. Kasvun täytyy ennen pitkää hidastua, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkija Paavo Suni.

Myös Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä painottaa, että ennenpitkää epätasapainon on korjauduttava.

Kysynnän heikkeneminen USA:ssa tulee hänen mukaansa olemaan pääasiallinen vaikutuskanava, mutta myös dollarin mahdollinen heikkeneminen johtaisi taloudellisen toimeliaisuuden heikkenemiseen ja kauppataseen tervehtymiseen.

Maan talouskasvun hidastumiseen eivät myöskään viittaa tuoreet kestokulutushyödykkeiden tilauslukemat.

Kestokulutushyödykkeitä tilattiin kesäkuussa peräti 10 prosenttia toukokuuta enemmän. Tilaukset kasvoivat viimeksi yhtä nopeasti yhdeksän vuotta sitten, kun maan talous oli toipumassa taantumasta.


Vienti Suomesta vetää

Yhdysvaltain kauppavaje lisää muun maailman vientiä huomattavasti. Suni arvioi suomalaisten yritysten hyötyvän amerikan-vedosta kautta linjan. Varsinkin teknologiayritykset Nokia mukaanlukien sekä metsäteollisuus hyötyvät vallitsevasta kaupan epätasapainosta.

- Kun Yhdysvaltain talous on niin iso, niin muualle kantautuvat efektit ovat todella suuret. USA:n vahva talouden tila merkitsee, että Suomen vientikin vetää aika mukavasti.

- Muille kuin high-tech -aloille Yhdysvaltain vahva talous on erittäin tärkeää. Jos USA:n talouskasvu hidastuu, niin se heijastuu Suomeen kysynnän heikkenemisenä, arvioi Suni.

Suomelle kysynnän lasku voi tuottaa entistäkin enemmän ongelmia, kun vanhoilla keinoilla, kuten devalvoinnilla ei voida enää taistella.


Pehmeä vai raju lasku?

Hurjat kasvulukemat herättävät jälleen kysymyksen, onko Yhdysvaltain talouskasvu hidastumassa keskuspankin toivomalla tavalla, vai tarvitaanko tavoiteltuun pehmeään laskuun vielä korkoruuvin kiristämistä.

Mitä pahempaan ylikuumenemiseen USA:n talous ajautuu, sitä kovemmat lääkkeet tarvitaan ja kasvu hidastuu enemmän kuin välttämättä tarvitsisi.

Suomalaisille yrityksille olisi toivottavaa, ettei Atlantin takana tapahtuisi romahdusta. Jyrkästä pudotuksesta syntyisi Vihriälän mukaan maailmanlaajuisen taantuman uhka.

Talouden raju lasku näkyisi heti osakekursseissa, mikä huonontaisi Vihriälän mukaan yritysten ilmapiiriä ja vaikuttaisi sitä kautta heikentävästi myös investointiaktiviteettiin. Pitemmällä aikavälillä raju lasku näkyisi myös viennin vähenemisenä Yhdysvaltain kysynnän laskun vuoksi.

Pehmeä lasku heikentäisi kysyntää Yhdysvalloissa ja sitä kautta myös kokonaiskysyntää maailmalla. Oletettu dollarin heikkeneminen pienentäisi suomalaisyritysten vientituloja ja metalli- ja metsäteollisuuden kannattavuus kärsisi.

Mitään vientikysynnän kasvun hidastumista dramaattisempaa ei pehmeästä laskusta seuraisi, arvioi Vihriälä.

Seuraavan kerran Yhdysvaltain keskuspankin avomarkkinakomitea kokoontuu päättämään rahapolitiikkansa virityksestä elokuun puolivälin jälkeen. Keskuspankin uskotaan silloin tähtäävän tavoittelemaansa pehmeään laskuun nostamalla ohjauskorkoa prosentin neljänneksen verran.

STT-MH
4.8.2000


Talous -sivulle