Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Televisio teki presidentin

Venäjän viestimien pulmana propaganda ja painostus



Venäjän uutisvälitystä vääristävät propaganda sekä valtion ja viestintäyritysten suuromistajien harjoittama painostus, arvioivat Tampereella tällä viikolla kokoontuneet viestintätutkijat.


Sen sijaan kysymykseen siitä, uhkaako sananvapautta merkittävä kaventuminen, tutkijoilla oli erilaisia vastauksia.

Moskovan yliopiston journalistisen tiedekunnan dekaani Jassen Zasursski on varovaisen toiveikas.

- Venäjällä vallitsee kyllä sananvapaus. Valitettavasti propaganda on tällä hetkellä erittäin voimakasta, mutta manipuloinnillakin on rajansa. Kun propaganda etääntyy liian kauas todellisuudesta, sillä ei ole enää vaikutusta, hän muistutti STT:n haastattelussa.

Moni pelkää presidentti Vladimir Putinin hallinnon kiristävän edelleen otettaan viestimistä. Zasursskin mielestä on liian varhaista arvioida Putinin aikeita, vaikka presidentti onkin "propagandan kannattaja".

- Hän on vasta muodostamassa käsitystään, ja on liian aikaista sanoa onko sanavapaus uhattuna ja onko maahan muodostumassa "ohjailtu" demokratia, kansainväliseen idäntutkijoiden konferenssiin Tampereella osallistunut Zasursski sanoi.

Hän muistutti, että ylhäältä käsin on joka tapauksessa mahdotonta panna kuriin nykyisenkaltaista tiedontulvaa.
- Kun kaikki tietävät kaiken hallitseminen tiedonvälityksen avulla käy mahdottomaksi. Internetiä ei voi sulkea, ja vaikka vain viidellä-kuudella miljoonalla venäläisellä on pääsy nettiin, se riittää tiedon nopeaan leviämiseen.

Häntä ei huoleta venäläisten turvallisuusviranomaisten yritykset puuttua nettiviestintään, koska he eivät pääse käsiksi ulkomaila toimiviin operaattoreihin tai tiedontuottajiin.


Sensuuri ja itsesensuuri

Kansainvälisen talousuutistoimisto Bridgen Moskovan toimiston päälliköstä Mihail Guljajevista sananvapauden tulevaisuus Venäjällä näyttää perin synkeältä.

- Vaikka viranomaiset kiistävät, että Venäjällä toimisi sensuuri, niin toimittajien itsesensuuri ja toimituksiin etu- ja jälkikäteen kohdistuva painostus ovat arkipäivän todellisuutta, hän sanoi.

Valtio kontrolloi tehokkaasti viestintää tv- ja uutistoimisto-omistustensa ja toimilupien kautta, ja aluepomot voivat pistää hankalan viestimen ahtaalle esimerkiksi uhkaamalla sitä häädöllä toimitustiloista tai roimilla vuokrankorotuksilla.

Taloudellisesti kannattamattomat viestimet ovat myös velkojiensa armoilla. Toimittajia painostetaan tappouhkauksin ja ääritapauksessa murhataan.

Viranomaiset saattavat kieltäytyä antamasta tietoja muille kuin luottotoimittajille eivätkä he kaihda valehtelua ja huhujen levittämistä.

Guljajev mainitsi esimerkkinä Tshetshenian sodan, jota virallisen tiedon varassa olevat toimittajat eivät ole päässeet seuraamaan omin silmin. Tshetsheenikomentajia haastatelleita toimittajia on uhkailtu syytteellä terrorisminvastaisen lain rikkomisesta.

Guljajevin mielestä toimittajat saavat syyttää toimintavapautensa kaventumisesta osin itseään.
- Ikävää kyllä ideologian aikakausi ei koskaan päättynyt Venäjällä, vaan monista kommunismia palvelleista toimittajista tuli uuden kapitalistiluokan ja hallituksen palvelijoita.

Toimittajia "ostetaan" myös rahalla. Guljajev kertoi hätkähtäneensä, kun 80 prosenttia hänen luentoaan kuunnelleista tulevista toimittajista myönsi olevansa valmis rustaamaan "tilattuja" juttuja. Myötäsukaiset tv-tähdet kuittaavat puolestaan työstään huimia palkkiota.


Presidentti valittiin televisiossa

Venäjän presidentinvaalit ratkaistiin televisiossa, jota valtaosa venäläisistä seurasi vaalikampanjan aikana.Kolmesta valtakunnallisesta kanavasta kaksi liputti Putinin puolesta.

Tv on muutenkin muodostunut venäläisten tärkeimmäksi uutislähteeksi, kun valtakunnallisten lehtien levikki on romahtanut neuvostovuosista.

Mediatutkija Zasursski muistutti, että myös Tshetshenian sota avitti Putinin menestystä: tämä pääsi johtamaan oikeutettua sotaa sen jälkeen, kun tshetsheenien syyksi pannut pommi-iskut ja tshetsheenitaistelijoiden tunkeutuminen Dagestaniin antoivat siihen oikeutuksen.

Putinin voittoa varmisti se, että muut ehdokkaat pääsivät kuvaruutuun harvemmin ja epäedulliseen aikaan. Putin sai ohjelma-aikaa enemmän kuin kolme seuraavaa ehdokasta yhteensä.

Parhaaseen katseluaikaan kuvaruutuun ilmestyi nuori, energinen, suihkukoneella lentävä, sukellusveneellä sukeltava ja taistelulajeja harjoittava presidenttiehdokas, joka oli vastakohta sairaalloiselle ja uneliaalle edeltäjälleen. Lisäksi Putin lupasi kaikille jotain.

Samaan aikaan kilpailijoita mustamaalattiin: poliittiseksi tappajaksi ristitty tv-ankkuri vihjaili suositussa ohjelmassaan milloin Grigori Javlinskin yhteyksistä homoseksuaaleihin milloin Juri Luzhkovin vaimon hämäräpuuhista.

Valtiolliset tv-kanavat ORT ja RTR tukevat edelleen Putinia yksimielisesti, kun taas suurliikemies Vladimir Gusinskin Media-Most-konsernin omistama NTV on arvostellut presidenttiä.

- Siksi Gusinskilla oli taannoin hieman ongelmia, Zasursski letkautti viitaten siihen, että Gusinski pidätettiin hiljattain rikosepäilyjen takia ja viranomaiset penkovat yhtymän kirjanpitoa väärinkäytöksiä etsien.

Venäjällä on parhaillaan meneillään kädenvääntö televisiokanavien hallinnasta, kun Gusinskin ja toisen suurliikemiehen Boris Berezovskin on kerrottu aikovan luopua tv-omistuksistaan.Berezovskilla on hallussaan osa valtakunnallisesta ORT-kanavasta, jonka pääomistaja on valtio.

Media-Mostin edustaja kiisti keskiviikkona tiedon, että Gusinski olisi myymässä NTV:n osakkeita velkojalleen, valtiolliselle kaasujätille Gazpromille, joka ennestään omistaa tukun viestimiä.

- Viestin on niin mahtava ase, että kaikkien kannattaa ostaa semmoinen, Zasursski heitti viitaten media-alan ulkopuolelta tulleisiin omistajiin.

Hänen mukaansa "neljäs valtiomahti" ei kuitenkaan enää hetkauta hallitusta toisin kuin 90-luvun alkuvuosina.
- Vuoden 1993 (parlamenttirakennuksen pommituksen) jälkeen poliittinen valta huomasi, että se voi viitata medialle kintaalla.

STT-IA
4.8.2000


Ajassa -sivulle