Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Haider tottunut kovaan riepotteluun myös kotikentällä



Oikeistopopulisti Jörg Haider on tottunut kovaan riepotteluun myös kotimaassaan Itävallassa.


Eteläisessä Kärntenin osavaltiossa, jonka pääministeri Haider on, hänen asianajajansa ovat haastaneet oikeuteen kymmeniä poliittisia vastustajia, yleisönosastokirjoittajia ja toimittajia, jotka ovat syyttäneet Haideria natsisympatioista tai rasismista.

- Haiderin asianajajat puuttuvat kärkkäästi asiaan, jos he huomaavat arvostelijoiden rikkoneen lakia. He ovatkin onnistuneet hiljentämään niitä, joilla ei ole varaan pitkiin oikeudenkäynteihin, sanoo Kärntenin sosiaalidemokraattien johtaja Melissa Trunk, joka on ollut Haiderin poliittinen vastustaja jo 20 vuoden ajan.

- Haider on "show-mies", joka käyttää hyväkseen uhkakuvia ja kovaa kieltä, olipa sitten kyse maahanmuuttajista, opettajista, naisista, vasemmistolaisista tai työttömistä. Kaikki on joko mustaa tai valkoista.

- On täysin mahdollista, ettei hän itse ole mikään vaarallinen henkilö, mutta hän kylvää riitaa ja erimielisyyttä - erityisesti itävaltalaisten ja maahanmuuttajien välille. Ja sellainen kehitys on vaarallista, Trunk sanoo.


Sama vanha malli

Kärntenin osavaltio tunnetaan tätä nykyä "Haiderinmaana"; onhan maan kiistellyin poliitikko johtanut osavaltion hallitusta jo yli vuoden päivät. Haiderin politiikka ei tosin ole ollut kovinkaan omaperäistä, vaikka hänen persoonansa jatkuvasti antaakin aihetta kiivaaseen keskusteluun.

- Nykyään Haider yrittää esiintyä vastuullisena pääministerinä, pragmaatikkona joka kykenee ratkaisemaan kiistoja. Hän on myös muuttanut esiintymistään joviaalimpaan ja sympaattisempaan suuntaan, vaikka poliittinen linja onkin pysynyt entisellään.

- Hän on pitänyt samaa peliä jo vuosia: ensin hän hajottaa ja kärjistää, minkä jälkeen hän haluaa esiintyä kokoavana voimana. Vapauspuolue on itsevaltainen puolue ja Haider on itsevaltainen henkilö, mikä näkyy niin suhteessa puolueen jäseniin kuin poliittisessa toiminnassa yleensäkin, Trunk kertoo.

Itävallan sosiaalidemokraattien mukaan Haider ei ole onnistunut viemään läpi merkittäviä uudistuksia - hyviä tai huonoja - johtaessaan Kärntenin osavaltiota.


Samassa veneessä

Kärntenissä arvostelu ei koske pelkästään Haiderin johtamaa Vapauspuoluetta (FPÖ), vaan osansa saavat myös konservatiivinen Kansanpuolue (ÖVP) ja sosiaalidemokraatit (SPÖ). Kaikki kolme mahtuvat nimittäin samaan osavaltionhallitukseen.

Kärntenin alueparlamentissa sosiaalidemokraatit ja konservatiivit käyttäytyvät kuitenkin ikäänkuin he olisivat oppositioasemassa suhteessa mahtavaan Vapauspuolueeseen.

Viime vuoden maaliskuussa pidetyissä vaaleissa FPÖ sai yli 42 prosenttia äänistä, mikä pakotti sosiaalidemokraatit ja konservatiivit vastahakoisesti hallitusyhteistyöhön.

Haider oli Kärntenin pääministerinä myös 1989 ja 1991, mutta joutui kummallakin kerralla eroamaan kohua herättäneiden natsimyönteisten lausuntojensa vuoksi.

Haiderin kannattajat varoivat vuosikausia tunnustautumasta julkisesti Vapauspuolueen tukijoiksi, mutta asenne on viime aikoina muuttunut. Usein väriä tunnustetaan lähinnä vastalauseena vakiintuneille puolueille.

- Kärntenin tilanne ei ole kuitenkaan muuttunut miksikään, mitään kehitystä ei ole tapahtunut teollisuudessa, elinkeinoelämässä eikä työmarkkinoillakaan.

- Nyt Vapauspuolue ehdottaa aiemmin vastustamiaan lääkkeitä, kuten lapsiperheiden tukemista. Esityksen taustalla on kuitenkin puolueen vanhakantainen naisnäkemys, Trunk arvostelee.

Haider ei peittele käsitystään, jonka mukaan alempiarvoinen palvelijan asema on naisille omiaan.

Melissa Trunk pitää EU:n Haideriin kohdistunutta arvostelua oikeutettuna. Hän varoittaa kuitenkin, että sillä saattaa olla puoluetta vahvistava vaikutus.

- Juuri niin kävi, kun Kurt Waldheimia arvosteltiin 1980-luvulla ankarasti hänen natsiyhteyksiensä vuoksi. Hänhän ei ollut alun perin erityisen suosittu, mutta arvostelun lisääntymisen myötä hän suosionsa äänestäjien keskuudessa kasvoi, Trunk muistelee.

STT-MH
4.2.2000


Ulkomaat -sivulle