Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Suomi mukaan rahoittamaan kehittyvien maiden ympäristöhankkeita

Hiilipäästökiintiöistä kauppatavaraa



Suomi on yhtenä ensimmäisistä maista liittynyt kansainväliseen hiilirahastoon, joka rahoittaa ns. kasvihuonekaasuja vähentäviä hankkeita kehitysmaissa ja mm. Itä-Euroopan siirtymätalouksissa.


Rahoittajamaat ja -yritykset voivat laskea päästövähennykset hyväkseen täyttäessään kansainvälisen ilmastosopimuksen velvoitteita.

Maailmanpankin uusi PCF-rahasto on ensimmäinen laatuaan. Siihen ovat tähän mennessä liittyneet myös Ruotsi, Norja ja Hollanti, joukko japanilaisia yhtiöitä sekä belgialainen sähköyhtiö Electrabel.

Tarkoituksena on rahoittaa 10-15 hanketta, joissa pyritään hankkimaan mahdollisimman monipuolista kokemusta päästöjen vähentämisestä.

Ulkoministeriön kehitysyhteistyöosaston mukaan Suomi on varannut rahastoa varten 55 miljoonaa markkaa vuosina 2000-2012. Rahaston koko pääomaksi on suunniteltu 60-150 miljoonaa dollaria eli 360-900 miljoonaa markkaa. Tästä puolet on tarkoitus kerätä jäsenvaltiolta ja puolet yrityksiltä.


Päästökiintiöille tulossa "markkinat"

Rahaston avulla Maailmanpankki toimii välittäjänä syntymässä olevilla "päästömarkkinoilla", joilla haetaan hintaa jokaiselle vältetylle hiilipäästötonnille.

Teollisuusmaille toiminta kannattaa, koska niiden on halvempi auttaa hiilidioksidipäästöjen vähentämistä kehittyvissä maissa kuin leikata omia päästöjään. Kehitysmaat saavat käyttöönsä nykyaikaista energiateknologiaa.

Maailmanpankin tiedotteen mukaan jokainen teollisuusmaissa säästetty hiilipäästötonni maksaa yli 300 markkaa, kun taas kehittyvissä maissa tonni hiiltä saadaan pois taivaalta 30-90 markalla.

PCF-rahaston johtaja Ken Newcombe arvioi, että rahaston välittämissä hankkeissa hiilitonnin hinnaksi muodostuu noin 120 markkaa. Näin laskettuna tonni hiilidioksidikaasua olisi arvoltaan 30 markkaa.

STT-MH
4.2.2000


Kotimaa -sivulle