Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Painostus Itävaltaa vastaan ei vaikuta EU:n toimintaan



Muiden EU-maiden painostustoimet Itävaltaa vastaan eivät vaikuta unionin normaaliin toimintaan. Ministerineuvosto työskentelee tavalliseen tapaan, vaikka Itävaltaa kokouksissa edustaisi vapauspuolueen ja konservatiivien muodostaman hallituksen edustaja.


Normaaliin tapaan työskentelee myös EMU-maiden euro11-ryhmä, jossa Itävallan edustajaksi on tulossa vapauspuoluetta edustava ministeri.

Sama koskee työtä EU:n perussopimusta uudistavassa hallitustenvälisessä konferenssissa, joka alkaa runsaan viikon kuluttua. Tämän tulkinnan ovat puheenjohtajamaa Portugalin lisäksi tehneet muutkin EU-maat, Suomi mukaanlukien.

EU-maiden lausunto toteaa, että unionin jäsenet eivät pidä poliittisella tasolla yhteyttä Itävallan hallitukseen, jos siihen kuuluu vapauspuolueen edustajia. Tämä merkitsee käytännössä sitä, että Itävallassa ei vierailla eikä itävaltalaisia ministereitä oteta vastaan.

Päätös on poliittinen, koska EU:n perussäännöissä ei ole juridista perustaa tai pykälää, jonka perusteella EU voisi aloittaa juridisesti sitovat toimet Itävaltaa vastaan, esimerkiksi riistämällä siltä äänivallan ministerineuvostossa.

Näihin toimiin vaaditaan vakavia ja toistuvia rikkomuksia oikeusvaltiota, ihmisoikeuksia ja perusvapauksia vastaan.

Neljäntoista EU-maan maanantaina hyväksymä lausunto valmisteltiin viikonloppuna. Aktiivisimmat tiukkojen toimien vaatijat olivat kotimaisen äärioikeiston nousua pelkäävät Belgia, Ranska ja Saksa.


Suomi oli soittolistan hännillä

Suomi oli Ruotsin ja Tanskan kanssa viimeisiä EU-maita, joihin puheenjohtajamaa Portugali otti sunnuntaina yhteyttä esitelläkseen silloin jo valmista lausuntoluonnosta.

Ulkoministeri Tarja Halosen (sd.) käydessä vaalikampanjaa yhteydenpidon hoiti pääministeri Paavo Lipponen (sd.).

Suomi ei nykyisten sääntöjen mukaan enää kuulu EU:n ulkopoliittiseen johtotroikkaan, koska edellinen puheenjohtajamaa on Amsterdamin sopimuksen myötä jätetty siitä pois.

Sunnuntaina oli vielä epävarmaa, julkaistaisiinko uhkavaatimus maanantaina vai odotettaisiinko Itävallan hallitusmuodostuksen etenemistä. Portugali soitti kolmetoista EU-pääkaupunkia läpi vielä maanantaina ja varmisti, että kaikki hyväksyvät lausunnon julkistamisen.

Pääministeri Antonio Guterres ilmoitti tulevasta lausunnosta etukäteen myös Itävallan presidentti Thomas Klestilille.

STT-MH
4.2.2000


Ulkomaat -sivulle