Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Epäilijät veikkaavat velkavetoisen talouskuplan puhkeavan

Yhdysvaltain talous yhä vahvassa vedossa



Kaikki viimeaikaiset talousuutiset Yhdysvalloista kertovat samaa tarinaa: maan talous on yhä ennätysvedossa. Talous kasvoi viime vuoden aikana vahvat neljä prosenttia, työttömyys on vain 4,1 prosenttia eli alhaisin 30 vuoteen ja amerikkalaisten kulutuskin lisääntyi viime vuonna ennätysvauhtia.


Kuluttajien luottamusta vahvaan talouteen kuvaa sekin, että uusia taloja myytiin viime vuonna kaikkien aikojen ennätysmäärä, 904 000 kappaletta. Nousua oli yli 2 prosenttia vuodesta 1998.

Asuntokauppa kävi muutenkin ennätysvilkkaasti kohoavasta korkotasosta huolimatta.

Yhdysvalloissa juhlittiinkin helmikuun alussa uutta kasvuennätystä: yhtäjaksoista talouden nousukautta on jatkunut kokonaiset 107 kuukautta eli lähes 9 vuotta. Edellinen pitkä talouskasvun kausi koettiin vuosina 1961-69.


Jo puolet omistaa osakkeita

Amerikkalaisista jo lähes puolet, 49 prosenttia, omistaa osakkeita, kun kymmenen vuotta sitten vain kolmannes oli innostunut arvopapereista.

Viime vuosina osakkeet ovatkin muodostaneet 40 prosenttia amerikkalaisten varallisuudesta ja jatkuvasti nousseet osakeindeksit ovat innostaneet lisää sijoittajia.

90-luvun alussahan Dow Jones-indeksi oli noin 3 000 pisteessä, nyt indeksi on jo kivunnut 11 000 pisteen tuntumaan.

1990-luvun aikana myös asuntokiinteistöjen arvo kohosi 34 prosenttia. Amerikkalaiset tuntevat olonsa turvatuksi ja he ovat lopettaneet pankkisäästämisen lähes tyystin. Säästöaste on laskenut kaikkien aikojen aallonpohjaan, 2,4 prosenttiin.

Säästöaste sekä yksityisten että yritysten raju velkaantuminen huolestuttaa myös maan talouskehityksellä muuten kehuskelevaa presidentti Bill Clintonia.

- Yksi asia, jota kukaan Amerikassa ei näytä osaavan korjata on se, kuinka saamme säästöasteen takaisin nousuun, huolehti Clinton tiedotusvälineille antamassaan taloushaastattelussa.

Clinton oli myös huolissaan maan jättimäisestä kauppataseen vajeesta, mutta muita taloushuolia ei hänen mukaansa ole näköpiirissä.


Velkavetoista kulutusjuhlaa

Kukoistava talous onkin valtaosin velkavetoista eli kulutus kasvaa nopeammin kuin tulot. Amerikkalaiset kuluttajat ovat velkaa jättimäiset 1,3 biljoonaa dollaria.

Yksityishenkilöiden konkurssit ovat kasvaneet rajusti: viime vuonna tehtiin yli 1,4 miljoonaa konkurssianomusta. Nousua sekä velkamäärässä että konkurssianomuksissa on ollut viimeisten 10 vuoden aikana 80 prosenttia.

Amerikkalaisen velkaneuvontajärjestön johtaja Steve Rhode sanoo ABC-tv-yhtiön uutisissa olevansa huolissaan osakevimmasta, koska se osoittaa, että kuluttajat elävät lainarahalla.

- Ihmiset eivät säästä vanhanaikaisella tavalla, eikä heillä ei ole varoja hätätilanteiden, kuten onnettomuuksien, kuolemantapausten tai irtisanomisten varalle, toteaa Rhode.

Taloustutkija Bill Fruth sanoo puolestaan ABC-tv-yhtiön uutisissa, että vaurauden tunne on kuin korttitalo, koska se on rakennettu velalle.

- Kun amerikkalaiset kuluttajat saavuttavat pisteen, jossa he eivät voi lainata enää lisää, niin kulutus menee jumiin. Sen seurauksena työttömyys kasvaa, eikä veloista enää päästäkään eroon, perustelee Fruth.


Karhut ja härät

Talouden jatkuvaan kasvuun uskovat tahot, joita kutsutaan maassa "häriksi", ovat sitä mieltä, että hyvin hoidettu talous jatkaa kyllä vaivatonta rullaamistaan. Nousun takana ovat kehittyvä tekniikka, laajeneva kansainvälinen kauppa ja sopiva sääntelypolitiikka.

Väistämättömästä romahduksesta varoittelevat "karhut" nähdään sen sijaan hyvän kulutusjuhlan ilonpilaajina. He näkevät ilmassa väistämättömiä tuhon merkkejä ja uskovat myös vanhaan viisauteen siitä, että kaikki joka nousee ylös, tulee myös alas.

Karhut ennakoivatkin, että tulossa on ns. korjaus osakkeiden yliarvostukseen.

Inflaationpelko kytee monien mielessä, sillä paheneva työvoimapula aiheuttaa väkisin palkankorotuspaineita ja korotukset puolestaan ruokkivat inflaatiota.

Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Alan Greenspan onkin peräänkuuluttanut moneen otteeseen löysempää viisumipolitiikkaa ammattitaitoiselle työvoimalle, jota maassa tarvittaisiin runsaasti lisää.

Paisuneet sijoitusmarkkinat ovat melko herkkiä häiriöille ja pienikin merkki ongelmista saattaa käynnistää hillittömän pörssipaniikin. Osakkeiden syöksylasku pyyhkisi melkoisen osan amerikkalaisten varallisuudesta olemattomiin.

STT-IA
4.2.2000


Talous -sivulle