Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Mukava mies Mugabe



Zimbabwen oppositio on järjestynyt uudeksi puolueeksi kevään parlamenttivaalien lähestyessä. Presidentti Robert Mugabella ei kuitenkaan ole aikomustakaan luopua vallasta, vaikka maan taloustilanne on kurja ja maatalousuudistus epäonnistunut.


Zimbabwen opposition viime vuoden lopulla muodostama Liike demokraattisen muutoksen puolesta (Movement for Democratic Change, MDF) piti kuunvaihteessa ensimmäisen puoluekokouksensa.

Puolueen johtajaksi valittiin karismaattinen Morgan Tsvangirai, joka on toiminut 12 vuotta maan ammattiliittojen keskusliiton puheenjohtajana.

Zimbabwe kärsii 20-vuotisen itsenäisyytensä ajan pahimmasta taloudellista kriisistä. Tsvangirain mielestä ainoa keino maan pelastamiseksi on presidentti Robert Mugaben ja hänen puolueensa Zanu-PF:n syrjäyttäminen vallasta kahden kuukauden kuluttua järjestettävissä parlamenttivaaleissa.

Opposition mahdollisuudet voittaa vaalit eivät ole suuret, mutta toisaalta äänestäjät ovat hermostuneet nykyiseen surkeuteen, jota tällä hetkellä pahentaa polttoainepula.

Tarkkailijoiden mukaan MDC:n pitää menestyäkseen esitellä äänestäjille ainakin uskottava työllisyyspolitiikka ja esittää toimiva ratkaisu maata vaivaavaan valuuttapulaan.


Suuria talousvaikeuksia ja yksinvaltaa

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja muut avustusjärjestöt ovat viime vuosina vähentäneet maan saamaa tukea kaikenlaisten epäselvyyksien takia. Uusia työpaikkoja ei juuri ole viime vuosina syntynyt, vaikka työikäisen väestön määrä kasvaa. Inflaatio on 60 prosenttia ja korot ovat samalla tasolla.

90-luku on ollut taloudellisesti kovaa aikaa Zimbebwelle. Vuonna1992 kuivuus aiheutti maahan hätätilan, ja Mugabe joutui pyytämään apua kansainvälisiltä avustusjärjestöiltä.

Presidentti on syyttänyt maan talousvaikeuksista ulkomaisia, imperialistisia juonia, mutta yleisesti ollaan sitä mieltä, että hallituksen taloudellinen uudistusohjelma on pahentanut maan kurjaa tilannetta.

Mugabe on ollut vallassa maan itsenäistymisestä lähtien vuodesta 1980. Maassa ei ole edes pääministeriä, vaan presidentti otti pääministerin tehtävät hoitaakseen vuonna 1987. Myös parlamentin ylähuone on lakkautettu. Mugabe uudelleenvalittiin viimeksi vuonna 1996, kun opposition ehdokkaat vetäytyivät vaaleista.

Tällä hetkellä Mugaben puolueella on 150-paikkaisessa parlamentissa 147 paikkaa ja oppositiolla vain 3. BBC:n mukaan MDC:n odotetaan saavan tulevissa vaaleissa ainakin 20 paikkaa, mikä olisi ennenkuulumatonta Mugaben yhden puolueen demokratiassa.


Kubistinen maatalousuudistus

Mugaben aloittama maanomistusuudistus ei ole edennyt, ja nykyinen maajako periytyy siirtomaa-ajalta. Noin 4.500 valkoista maanviljelijää omistaa 11 mijoonaa hehtaaria parasta maanviljelymaata. Noin miljoona mustaa omistaa 16 miljoonaa hehtaaria maata.

Mugabe on vaatinut Englannilta rahaa maanjakouudistuksen läpiviemiseen, mutta pääministeri Tony Blairin hallituksen mielestä Englannin vuoden 1980 jälkeen antamat 30 miljoonaa puntaa saavat riittää, sillä Mugaben hallitus on jakanut maata lähinnä omille ministereilleen ja virkamiehilleen.

Sitä paitsi suurten, toimivien maatilojen pilkkomista pieniin yksiköihin ei pidetä järkevänä politiikkana. Köyhillä mustilla maanviljelijöillä ei olisi riittäviä mahdollisuuksia eikä asianmukaisia välineitä ylläpitää tuotantoa pienillä peltotilkuillaan.

Vuonna 1997 Mugabe lupasi, että 1500 tilaa jaetaan uudelleen. Viime vuoteen mennessä hallitus oli kuitenkin kyennyt ostamaan vain 50 tilaa, ja yli puoli miljoonaa mustaa perhettä odottaa yhä heille luvattuja maita.

Nyt vaalit lähestyvät, ja ihmisten kiukku lisääntyy. Mugabe on sanonut, hallitus ottaa tilat haltuun ilman korvauksia, jos rahaa ei löydy. Tästä häntä ovat kuitenkin varoittaneet jopa hänen omat neuvonantajansa, sillä pakkotoimilla voisi olla seurauksia maan ulkomaankaupalle.


Oppositio kokoaa voimia

Oppositiolla ei ole mennyt Zimbabwessa erityisen hyvin, mutta ammattiliittojen vahvasti tukemaa MDC:tä pidetään tähän asti vakavimpana haasteena Mugabelle. Vastaleivottu puoluejohtaja Tsvangirai varoitteli puheessaan puoluekokoukselle, että Mugaben puolue saattaa käyttää väkivaltaa uutta puoluetta ja sen johtajia vastaan.

Tsvangirai joutui viime vuonna Mugaben kannattajien hyökkäysen kohteeksi. Tsvangiranin johtaman Zimbabwen ammattiliittojen keskusliiton (Zimbabwe Congress of Trade Unions, ZCTU) mielestä kyseessä oli salamurhayritys.

Vuonna 1997 ZCTU järjesti Tsvangirain johdolla yleislakon verojen korotuksia vastaan. Mellakkapoliisit hajottivat liittojen mielenosoitusmarssin pääkaupungissa Hararessa, mutta hallitus joutui kuitenkin antamaan periksi lakkolaisten vaatimuksille.

Siitä lähtien ZCTU on järjestänyt useita yleislakkoja, ja viime syyskuussa perustettiin MDC-liike kaatamaan vaaleissa Mugaben hallitus.

MDC:n puoluekokouksessa puhujat syyttivät hallitusta maan resurssien ryöväämisestä, terveydenhoidon ja koulutusjärjestelmän romahduksesta ja korruptiosta. MDC:n vaalimanifestissa luvattiin lisää julkisia varoja terveydenhoitoon, koulutukseen ja asumiseen. Säästöjä aiotaan saada aikaan kitkemällä korruptiota ja vähentämällä ministeriöiden määrää.

Tsvangirai lupasi myös kutsua kotiin Kongon Demokraattisessa Tasavallassa taistelevat 11.000 miehen vahvuiset joukot. Joukoilla ei ole opposition mielestä mitään syytä olla siellä, ja sotiminen vain pahentaa Zimbabwen huonoa taloustilannetta.

Zimbabwen tärkeimmät etniset ryhmät, Shona ja Ndebele, ovat tasapuolisesti edustettuina sekä MDC:n että Mugaben puolueen Zanu-PF:n johdossa. MDC:n johtoon kuuluu lisäksi maan valkoisen vähemmistön edustajia.


Perustuslainuudistus yhtä tyhjän kanssa

Viime kesäkuussa poliittisten paineiden puristama presidentti Mugabe ehdotti zimbabwelaisille perustuslain uudistusta. Hanke otettiin innostuneesti vastaan, ja Mugabe asetti komission tutkimaan asiaa. Komission 400 jäsentä olivat kuitenkin pääasiassa Mugaben oman puolueen kannattajia.

Komission järjestämissä julkisissa kuulemisissa ihmiset ilmoittivat selkeästi kannattavansa presidentin vallan supistamista ja demokratian lisäämistä. Ihmiset kuitenkin pettyivät pahasti, kun perustuslakiluonnos kansanäänestystä varten esiteltiin joulukuussa.

Mugabe voisi ehdotuksen mukaan jatkaa presidenttinä vielä kaksi viisivuotiskautta. Vaalijärjestelyt olisivat hallituksen valvonnassa. Hallituksen hätätilavaltuudet olisivat suuret, kansalaisoikeudet heikot ja tiedotusvälineitä voitaisiin edelleen valvoa.

75-vuotias Mugabe on keskittänyt maassa kaiken vallan tiukasti itselleen, eikä hänellä näytä olevan halua demokraattisiin muutoksiin.

HEIKKI JANTUNEN
4.2.2000


Ulkomaat -sivulle