Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







IISS: Kansainvälinen oikeus murentanut kansallista itsemääräämisoikeutta



Kansainvälisen oikeuden kehittyminen ja painopisteen siirtyminen diplomatiasta kohti voimankäyttöä on murentamassa perinteistä itsemääräämisoikeuden käsitettä kansainvälisessä politiikassa.


Kansainvälisen strategiantutkimuslaitoksen (IISS) torstaina julkistetussa vuosiraportissa arvioidaan, etteivät omin päin toimivat valtiot ja niiden johtajat voi enää laskea olevansa täysin suojassa.

Esimerkkeinä Lontoossa toimiva IISS mainitsee Jugoslavian pommitukset, Itä-Timorin rauhaturvaoperaation ja pyrkimykset saada Chilen ex-diktaattori Augusto Pinochet oikeuteen.

IISS tosin huomauttaa, ettei kehitys ole ollut tasapuolista tai johdonmukaista: ulkomaailma ei juuri puuttunut Venäjän sotatoimiin Tshetsheniassa eikä esimerkiksi sortoon Kiinalle kuuluvassa Tiibetissä ole mitään mahdollisuuksia puuttua.

Kaikesta huolimatta IISS on havainnut "dramaattisen lisäyksen kansainvälisen yhteisön halussa rajoittaa yksittäisten valtioiden toimintavapautta niiden omalla alueella".

Kosovon sodassa IISS toteaa NATO:n ryhtyneen pommittamaan Jugoslaviaa ilman YK:n nimenomaista valtuutusta. Käytännössä oikeutus sotatoimille saatiin kuitenkin jälkikäteen, mikä IISS:n mukaan tekee pommituksista tärkeän ennakkotapauksen ja alentaa ehkä kynnystä humanitaarisiin interventioihin.

- Kosovon episodin jälkeen (YK:n) turvallisuusneuvoston on ehkä helpompi toimia tulevaisuuden humanitaarisissa hätätilanteissa, raportissa sanotaan.

Syyllisten saaminen oikeuden eteen on kuitenkin arkaluonteinen hanke. Entisen Jugoslavian ja Ruandan tapauksissa on perustettu kansainväliset tuomioistuimet, mutta Kansainvälisen rikostuomioistuin (ICC) ei päässe jakamaan oikeutta vielä pitkään aikaan Yhdysvaltain, Venäjän ja Kiinan vastustuksen johdosta, IISS arvioi.


USA:n ja Euroopan kiistat heikentävät NATO:a

Euroopan ja Yhdysvaltain välisissä suhteissa IISS on havainnut useita kiistoja, jotka saattavat heikentää sotilasliitto NATO:n yhtenäisyyttä.

IISS muistuttaa eurooppalaisten NATO-maiden suhtautuva kielteisesti Yhdysvaltain hankkeeseen kehittää kansallinen ohjuspuolustusjärjestelmä.

Yhdysvallat ei ole onnistunut perustelemaan hankkeen tarpeellisuutta, vaan se nähdään Euroopassa tarpeettomana asevarusteluna joka uhkaa suhteita Venäjään.

Yhdysvaltoja puolestaan hiertää mm. eurooppalainen hanke yhteisestä turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta, jonka pelätään muodostuvan rinnakkaiseksi järjestelmäksi NATO:lle.

Toisaalta amerikkalaisten huolenaihe on yhä syvenevä kuilu Yhdysvaltain ja Euroopan sotilaallisessa kyvyssä. Euroopassa ei näytä olevan tätä nykyä halua lisätä sotilasmenoja kuilun kaventamiseksi, IISS arvioi.

STT-IA
5.5.2000


Ulkomaat -sivulle