Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Huumeiden torjuntaan 60 miljoonaa

Hallituksen huumepolitiikka terävöityy



Huumausaineiden kysyntää, tarjontaa ja aineisiin liittyvää rikollisuutta ja niistä aiheutuvia haittoja pyritään kahlitsemaan ensi vuonna 60 miljoonan markan lisämäärärahalla.


Valtioneuvoston päättämä rahasumma saa liikkeelle poliiseja, rajavalvojia, huumerikollisuuteen erikoistuneita syyttäjiä, huumevaaroista kertovia valistajia sekä hoitohenkilökuntaa.

Oikeusministeriön, sisäministeriön, valtiovarainministeriön, opetusministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonaloilla tehostetaan huumausaineiden torjumiseksi yhteistyötä, mutta tärkein käytännön työ on tehtävä kunnissa.

Peruspalveluministeri Osmo Soininvaaran (vihr.) mukaan huumetilanne on selvästi yllättänyt kunnat ja paljastanut myös osaamattomuutta. Valtio tarjoaa nyt kaikkien kaipaamia voimavaroja, mutta kuntien olisi kyettävä ohjaamaan niiden käyttö oikein.

Ensi vuoden budjettiin ehdotetaan 32,5 miljoonan markan lisäystä huumetorjuntaan. Kokonaisuutena huumeiden torjuntaan varataan 60 miljoonaa, kun huomioidaan budjetissa jo olevat varat sekä Veikkauksen voittovarat ja Raha-automaattiyhdistyksen tuotot.


Itälä lupaa poliiseja kadulle

Sisäministeri Ville Itälä (kok.) lupaa, että valtioneuvoston torstainen periaatepäätös tehostaa huumerikostorjuntaa kymmenellä miljoonalla markalla näkyy piankin katukuvassa. Liikkuvasta poliisista ja palkallispoliisista siirretään kokeneita poliiseja valvomaan yleisillä paikoilla tapahtuvaa huumausainekauppaa. Näin syntyvä vaje muissa yksiköissä täytetään valmistuvilla uusilla poliiseilla.

Itälä luonnehti 80 henkilötyövuoden lisäystä merkittäväksi. Poliisi käyttää nykyisin päätoimiseen huumerikostutkintaan noin sata henkilötyövuotta. Se koostuu 170 poliisin työpanoksesta.

Nykyiset voimavarat kuluvat pääasiassa ammattimaisen ja järjestäytyneen, kansainvälisiä kytköksiä omaavan huumerikollisuuden torjuntaan. Lisämiehityksellä päästään puuttumaan myös useilla paikkakunnilla varsin avoimesti tapahtuvaan huumeiden katumyyntiin.

Ilmitulleiden huumausainerikosten määrä on 1990-luvun alusta nelinkertaistunut. Viime vuonna poliisin tietoon tuli lähes 12 000 huumausainerikosta. Kasvua edelliseen vuoteen oli yli 20 prosenttia. Vangeista 60-80 prosenttia on päihdeongelmaisia ja joka seitsemännellä vangilla on päärikoksena huumausainerikos.

Itälän tavoitteisiin kuuluu poliisilain uudistamisen kiirehtiminen, jotta poliisi saisi kaipaamiansa toimivaltuuksia kuten valeosto ja peitetoiminta sekä televiestiliikenteen kuuntelumahdollisuus törkeissä huumausainerikoksissa. Lakiuudistus on eduskunnassa.

- Sisäasiainministeriö aikoo seurata tarkkaan, miten lisäpanostus huumerikostorjuntaan vaikuttaa huumetilanteeseen, Itälä sanoi tiedotustilaisuudessa valtioneuvoston torstaisen istunnon päätyttyä. Vuonna 2002 poliisin panostusta on tarkoitus lisätä vielä 20 henkilötyövuodella.


Hoitoa parannetaan

Peruspalveluministeri Osmo Soininvaaran mukaan Suomessa on noin 15 000 hoidon tarpeessa olevaa huumeiden ongelmakäyttäjää. Määrä ei ministerin mukaan ole tavattoman suuressa kasvussa, tosin huumeiden käytön mittaaminen on hyvin vaikeata.

Soininvaara korostaa, että lisää tietoa tarvitsevat kaikki tahot, ja etenkin nuoret.

- Turussa suhteellisen pienellä huumemäärällä onnistuttiin saamaan aikaan suhteellisen suuri määrä huumekuolemia.

Soininvaara saattoi raportoida jotain myönteistäkin. Puolisentoista vuotta sitten huumeidenkäyttäjiä ravisteli paha HIV -epidemia, mutta tartunnoissa on sittemmin nähty noin kolmanneksen pudotus. Kyseisenä aikana huumeidenkäyttäjät ovat voineet vaihtaa likaisten ruiskujensa tilalle puhtaat erityisissä jakelupisteissä.

Viime vuonna HIV -tartuntoja raportoitiin lähes sata, tänä vuonna niitä on kertynyt noin 40.

Heinäkuun alusta laajennettiin huumausaineiden käyttäjien katkaisu-, ylläpito- ja korvaushoidon järjestämistä sairaaloissa.

Uusia määrärahoja käytetään nyt sosiaali- ja terveydenhuoltohenkilöstön sekä koulujen ja oppilaitosten henkilökunnan täydennyskoulutukseen, jotta he tunnistaisivat ongelmia jo varhaisessa vaiheessa. Ensihoitohenkilöstö saa myös lisäkoulutusta tunnistaakseen huumemyrkytysten uhrit nykyistä paremmin.


Syyttäjät voivat keskittyä huumejuttuihin

Oikeusministeri Johannes Koskisen (sd.) mukaan syyttäjien valmiuksia ajaa huumausainejuttuja tehokkaasti parannetaan.

Tämä toteutetaan siten, että valtakunnansyyttäjänvirastoon ja suurimpiin kaupunkeihin sijoitetaan kokeneita syyttäjiä, jotka voivat keskittyä ja erikoistua huumerikosten käsittelyyn sekä joiden asiantuntemukseen muillakin paikkakunnilla toimivat syyttäjät voivat tukeutua.

Tullilaitos saa lisävoimia rajavalvontaan ja huumevalvontaan tavarakuljetusten lastaus- ja purkupaikoilla. Myös huumekoiria ja niiden kouluttajia on tarkoitus lisätä.

MARGIT HARA
6.10.2000


Politiikka -sivulle