Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Viikon varrelta - ulkomaat lyhyesti



Vaihtoehto-Nobelit Etiopiaan, Indonesiaan, Turkkiin ja Yhdysvaltoihin

Vaihtoehto-Nobeliksi kutsuttu Right Livelyhood eli Oikea elämä -palkinto myönnettiin tänä vuonna Etiopiaan, Indonesiaan, Turkkiin ja Yhdysvaltoihin.

Right Livelyhood -säätiö ilmoitti torstaina Tukholmassa, että indonesialainen ihmisoikeustaistelija Munir saa kolmanneksen kahden miljoonan kruunun (noin 1,4 miljoonan markan) palkintosummasta.

Hän on säätiön mukaan "rohkeasti ja antaumuksella taistellut ihmisoikeuksien puolesta ja vaatinut sotilaiden alistamista siviiliviranomaisille maailman viidenneksi väekkäimmässä maassa".

Turkkilainen ympäristönsuojelija Birsel Lemke palkittiin monen vuoden työstä maansa suojelemiseksi syanidipohjaisen kullanerottelun vaikutuksilta ja avainroolista kansainvälisessä kampanjassa "tämän kohtalokkaan tekniikan kieltämiseksi".

Etiopialainen Tewolde Gebre Egziabherille Oikea elämä -palkinto myönnettiin hänen "panoksestaan kehitysmaiden puolestapuhujana monessa kansainvälisessä ympäristökonferenssissa".

Amerikkalaiselle kasvigeneetikolle Wes Jacksonille palkinto tuli "kahden vuosikymmenen määrätietoisesta teoreettisesta ja poliittisesta työstä runsastuottoisten ja ympäristöystävällisten ruokakasvien kehittämiseksi".

Oikea elämä -palkinnon perusti ruotsalais-saksalainen Jakob von Uexkull. Hän loi palkinnon perustan myymällä arvokkaan postimerkkikokoelmansa.


Alabama kumonnee vihdoin kiellon rotujenvälisestä avioliitosta

Alabama on Yhdysvaltojen viimeinen osavaltio, jossa mustien ja valkoisten välinen avioliitto on kielletty. Avioliittokielto on ollut osavaltion lakikirjoissa vuodesta 1901. Sen mukaan paikalliset lakia säätävät elimet "eivät saa säätää lakeja, jotka hyväksyvät avioliiton valkoisen ja neekerin tai neekerin jälkeläisen välillä".

Aiemmin kiellon rikkomisesta rapsahti vankeustuomio. Nykyään pykälän rikkomisesta ei voida kuitenkaan enää rangaista millään tavalla, sillä Yhdysvaltain korkein oikeus on tuominnut avioliittokiellon laittomaksi yli 30 vuotta sitten.

Pykälä halutaan saada kuitenkin virallisesti pois lakikirjoista, sillä sitä pidetään häpeällisenä muistutuksena mustien kohtelusta takavuosina.

Jotkut pykälän vastustajat sanovat, että sen pysyminen virallisissa lakikirjoissa näinkin kauan osoittaa, että osavaltiossa on edelleen hyvin paljon rasismia. Alabaman asukkaista noin neljännes on mustia.

Lain kohtalosta äänestetään vaalien yhteydessä marraskuussa.


Chang Chun-hsiung Taiwanin pääministeriksi

Taiwanin varapääministeri Chang Chun-hsiung nimitettiin maan pääministeriksi keskiviikkona. 62-vuotias Chang astuu tehtäväänsä pääministeri Tang Fein tilalle, joka erosi virasta terveyssyihin vedoten.

Itsenäisyysmielistä Demokraattista edistyspuoluetta DPP:tä edustava presidentti Chen Shui-biang nimitti entisen kampanjapäällikkönsä pääministeriksi Tangin yllätyseron jälkeen. Maan hallituksen kokoonpanoon on odotettavissa muitakin muutoksia.

Pääministerivaihdoksen arvellaan vaikeuttavan hallitusten esitysten läpimenoa maan parlamentissa, sillä Tangin edustamalla Kuomingtang-puolueella on enemmistö parlamentissa.

Tang kiisti, että hänen eronsa taustalla olisi DPP:n ja Kuomingtangin riita saarivaltion neljännen ydinvoimalan rakentamisesta. DPP haluaisi hyllyttää hankkeen, jota Tang on tukenut.

Kiina ei heti ilmaissut kantaansa pääministerivaihdokseen. Tang tunnetaan Kiinan ja Taiwanin yhdistymisen kannattajana. Taiwanin viranomaisten mukaan maan armeijaa on kehotettu kohottamaan hälytysvalmiuttaan ja tarkkailemaan Kiinan armeijan liikkeitä.

- Manner-Kiinassa ei ole havaittu tavanomaisesta poikkeavaa toimintaa, asevoimien päällikkö Tang Yao-ming kertoi maan parlamentille.

Itsenäisyysmielisen Changin nousu Taiwanin johtoon on ärsyttänyt Kiinaa, jonka mielestä saarivaltio on osa Kiinaa.


Siivekkäistä riesaa Katmandun lentokentällä

Metsästäjät hälytettiin turvaamaan lentoliikennettä Nepalin pääkaupungin Katmandun lentokentällä sen jälkeen kun kenttää kiertelevät linnut aiheuttivat kolme vaaratilannetta, Kathmandu Post -sanomalehti kertoi tiistaina. - Metsästäjät säikyttelevät lintuja ilotulitteilla tai ampuvat niitä, lehti kertoi.

Valtiollisen lentoyhtiön Boeing 757 -lentokone joutui viime viikolla palaamaan kentälle sen jälkeen kun se törmäsi lintuun nousukiidossa. Elokuussa linnuista oli riesaa kahdelle matkustajakoneelle.

Siivekkäitä vetivät aiemmin puoleensa lentokentän viheralueiden madot. Ongelma paheni entisestään, kun lentokentän viereen avattiin kaatopaikka.


Venäjä ja Intia sopivat strategisesta kumppanuudesta

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Intian pääministeri Atal Behari Vajpayee allekirjoittivat tiistaina maiden välisen strategisen kumppanuussopimuksen, joka tähtää suhteiden elvyttämiseen.

Sopimus "ei ole suunnattu mitään muuta maata tai valtioryhmää vastaan eikä se pyri luomaan puolustuspoliittista liittoutumaa".

Sopimuksessa maat sitoutuvat yhteisiin pyrkimyksiin ydinenergia- ja puolustuskysymyksissä sekä kansainvälisen terrorismin kitkemiseen.

Uutistoimisto Press Trust of Indian mukaan osapuolet sopivat vuosittaisista tapaamisista ja lähemmästä yhteistyöstä YK:ssa sekä yhteisaloitteiden tekemisestä maailmanlaajuisissa ja alueellisissa kysymyksissä.

Maat toivovat myös kauppasuhteidensa paranevan. Venäjä on Intian merkittävin asetuottaja.


Liettualaiset kyllästyneet uudistuksiin

Liettualaisia kyllästyttävät jatkuvat uudistukset, joita maan konservatiivinen hallitus ajaa. Tämän arvioidaan kääntyvän vasemmiston eduksi viikonlopun parlamenttivaaleissa.

- Konservatiivit puhuvat vain NATO:sta, EU:sta ja Venäjän tuomasta uhasta, mutta he eivät lainkaan välitä tavallisten ihmisten tarpeista, valitti kaksi vuotta työttömänä ollut Vaclovas Cizauskas.

Mielipidemittaukset lupaavat konservatiiveille, joilla on nyt liki puolet hallituspaikoista, vain seitsemää prosenttia äänistä.

Keskustavasemmistolaisten Uusi liitto -puolueen ja sosiaalidemokraattien arvellaan arvellaan saavan puolet parlamentin paikoista. Konservatiivinen hallitus ei ole suostunut leikkaamaan puolustusmenoja tai luopumaan EU-jäsenyyden vaatimista järjestelyistä.

Liettualaiset kuuntelevatkin nyt tarkkaan opposition lupauksia lisätä koulutuksen ja terveydenhoidon määrärahoja - huolimatta siitä, että se hidastaisi EU-jäsenyyden vaatimien uudistusten toteuttamista.


Britannia: Naiset ensin myös jalkaväessä

Britannian armeija pohtii parhaillaan, voiko naisten sallia palvella myös jalkaväen eturintamassa. Asiasta kertoi maan puolustusministeri Geoff Hoon maanantaina The Times -sanomalehden haastattelussa.

Britannian nykyisen lain mukaan naiset eivät saa palvella jalkaväen tehtävissä, missä voi joutua lähitaisteluun.

Hoonin mukaan naisia on kohdeltava tasa-arvoisesti jalkaväessä, ellei pystytä osoittamaan, että naisten läsnäolo eturintamassa sisältäisi riskejä taistelutehokkuudelle.

Hoon on liberaalin miehen maineessa, sillä tammikuussa hän salli homoseksuaalien palvella Britannian puolustusvoimissa. <>P Hoonin mukaan homoseksuaalien asepalvelusta ja naisten jalkaväen eturintamapalvelusta vastaan on käytetty samanlaisia argumentteja.

Koonnut: IA
6.10.2000


Ulkomaat -sivulle