Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Lääkkeiden verkkokauppa tulossa vaikka hyödyt näyttävät vähäisiltä



Lääkkeiden sähköinen kauppa on vääjäämättä tulossa Suomeenkin, vaikka verkkokaupan hyödyt ovat vielä hämärän peitossa. Toistaiseksi lääkkeiden myynti Internetissä on Suomessa kielletty, eikä lääkkeiden ostaminen ulkomailta ole turvallista.


Useissa Euroopan maissa keskustelu ja valmistautuminen lääkkeiden e-kauppaan on täydessä käynnissä, mutta kauppaa käydään vain muutamassa maassa.

Suomessa viranomaiset ovat yhdessä Apteekkariliiton kanssa kehittämässä jo lääkkeiden verkkokaupalle selkeitä pelisääntöjä. EU:n tasolla asiaa pohtii parhaillaan komission työryhmä, sanoo proviisori Erkki Kostiainen Apteekkariliitosta.

Kostiainen ennustaa, että lääkkeiden verkkokauppaa käydään muutaman vuoden kuluttua Suomessakin. Hän ei kuitenkaan usko, että lääkkeiden jakeluketjut muuttuvat.

Kostiaisen mukaan kyse ei ole pelkästä logistiikasta, muutenhan tukkukauppa myisi lääkkeet suoraan. Verkkokaupassa on otettava huomioon lääketurvallisuus, kuluttajansuoja, salassapito sekä potilaan oikeudet.


Euroopan maissa hyvin erilainen tahti

Euroopassa lääkkeiden e-kauppa on pisimmällä Sveitsissä ja Englannissa. Kielteisimmin siihen suhtaudutaan Saksassa, Espanjassa, Portugalissa ja Itävallassa.

Sveitsissä jo 16 prosenttia lääkkeistä myydään joko sähköisesti tai postitse. Englannissa on kaksi merkittävää e-apteekkia, jotka havittelevat asiakaskunnakseen kiireisiä ihmisiä, vanhuksia ja vammaisia sekä perheenäitejä, jotka eivät halua mennä apteekkiin kitisevien lasten kanssa.

Tanskassa on juuri aloitettu itsehoitolääkkeiden verkkokauppa, ja Ruotsissa se on tarkoitus aloittaa ensi vuonna.


Verkkokaupasta vääriä lääkkeitä

Toistaiseksi lääkkeiden verkkokauppaa ei kuitenkaan pidetä turvallisena edes Sveitsissä, missä ollaan asiassa jo pisimmällä. Lääkealan uutislehti Scrip julkaisi viime kesänä selvityksen siitä, mitä saatiin kun yhdeksästä verkkokaupasta tilattiin 20 lääkettä.

Toimitetuissa lääkkeissä oli hyvinkin vaarallisia laatuvirheitä. Lääkkeessä saattoi olla esimerkiksi liian vähän vaikuttavaa aineitta tai jopa väärää aineitta. Myös pakkausmerkinnöissä oli virheitä.

Lisäksi lääkkeet tulivat tilaajalla hyvin hitaasti, pisimmillään toimitusaika oli jopa 42 päivää. Verkkoapteekin lääkkeet eivät myöskään tulleet sen halvemmiksi kuin tavallisesta apteekista hankitut.


Sähköinen resepti voi vähentää väärennöksiä

Sähköistä lääkekauppaa hyödyllisemmältä näyttää sähköisten reseptien kirjoittaminen, joka tulee mahdolliseksi ehkä jo ensi vuonna.

Tärkeänä sähköisen reseptin etuna pidetään mm. sitä, että reseptiväärennökset vähenisivät. Myös päällekkäistä lääkitystä ja lääkkeiden haitallisia yhteisvaikutuksia voitaisiin näin vähentää.

Apteekkien puolella valmiudet sähköisten reseptien vastaanottamiseen ovat jo hyvät, mutta lääkäreillä niiden kirjoittamiseen jonkin verran huonommat, arvioi proviisori Sami Paaskoski Apteekkariliitosta.

Kehitteillä on sekä sosiaali- ja terveysministeriön makropilottiin liittyvä hanke että yksityisen ruotsalaisyrityksen hanke. Paaskoski pitää tärkeänä, että käyttöön tulee yksi yhtenäinen tekninen ratkaisu, jossa noudatetaan samoja pelisääntöjä ja joka sopii myös Kelan järjestelmään.


Tekstiviesti muistuttaa kun on otettava lääke

Myös matkapuhelimet voivat tuoda uusia sähköisiä apteekkipalveluja. Pian voi esimerkiksi selvittää lähimmän apteekin sijainnin ja aukioloajat kätevästi matkapuhelimella, lupaa Kostiainen.

Matkapuhelin voi myös muistuttaa tekstiviestillä, kun on aika ottaa lääke. Se voi myös ilmoittaa, koska reseptilääke on valmis noudettavaksi.

- Tulevaisuudessa voi matkapuhelimeensa tilata myös oman lääkitys- ja rokotushistoriansa, ennustaa Kostiainen.

STT-IKK
6.10.2000


Talous -sivulle